Worden bij Deliveroo snelle koeriers afgestraft? Het bedrijf ontkent beschuldigingen

Worden bij Deliveroo snelle koeriers afgestraft? Het bedrijf ontkent beschuldigingen

Deliveroo belooft aan de werknemers dat ze twee tot drie bestellingen per uur moeten leveren. En als je wordt betaald per levering, kan je loon best hoog liggen. Volgens VRT-journalist Job Van Nieuwenhove, die anderhalve maand undercover heeft gewerkt voor de koerierdienst, moet je dat met een korreltje zout nemen. Als je blijkbaar snel levert, stuurt de app je volgens hem veel verder om te leveren. Mathieu De Lophem, General Manager van Deliveroo Benelux, ontkent aan newsmonkey de beschuldigingen.

Heel veel jongeren kiezen ervoor om te werken bij de koerierdienst Deliveroo. Logisch ook want je hebt geen diploma of ervaring nodig. Journalist Job heeft voor VRT NWS anderhalve maand lang undercover gewerkt als fietskoerier voor Deliveroo. Hij kwam van alles te weten over het bedrijf.

Als werknemer kan je kiezen tussen twee verloningssystemen: een uurverloning of een verloning per levering. De meeste jongeren kiezen voor een uurverloning van zo’n 10 euro bruto. Job, als enige zelfstandige, kreeg 7,25 euro bruto per levering. “De verantwoordelijke belooft twee tot drie bestellingen per uur, goed voor een 15 à 22 euro. Niet slecht”, zegt hij in VRT NWS. Maar dan leerde hij de waarheid kennen.

Eerste shift

Na een introductiegesprek en zonder opleiding mocht de journalist meteen de baan op in het Brusselse verkeer. Tijdens zijn eerste shift werd het hem al duidelijk dat twee tot drie leveringen per uur niet haalbaar zijn. Daarom negeert hij af en toe verkeersregels om toch een beetje tijd te winnen. De koeriers moeten serieus doorfietsen om bestellingen te leveren, maar dan stuurt de app je verder …

Blijkbaar zorgt het systeem ervoor dat koeriers constant moeten leveren. “Hoe sneller ik fiets, hoe verder de app mij stuurt”, zegt een collega van Job. Maar de General Manager van Deliveroo Benelux, Mathieu de Lophem, weerlegt deze uitspraak. “Het algoritme houdt op geen enkele manier rekening met de snelheid van een koerier. Het controleert enkel welke koerier zich bij het dichtstbijzijnde restaurant bevindt, meer niet”, zegt hij tegen newsmonkey.

De CEO van het bedrijf laat weten dat alle werknemers de regels moeten volgen en ze geen exacte timing krijgen. “Ze krijgen nooit het tijdstip te zien waarop een bestelling geleverd moet zijn, waardoor ze nooit gestrest moeten rijden.”

Lekke band? Einde shift!

De shift van de journalist eindigde door een lekke band. “Ik verwittig de helpdesk via een chatbox en enkele minuten nadien word ik uitgelogd van de applicatie“, zegt Job. “Einde van de shift”, voegt hij daaraan toe. De vooropgestelde twee bestellingen per uur heeft Job niet gehaald.

Daarnaast moest Job ook nog de fiets, inclusief herstellingen, zelf betalen.

Gesponsorde artikelen