Wordt de reeks van Shane Dawson het begin van het einde voor Jake Paul? “Alles is fake”

Wordt de reeks van Shane Dawson het begin van het einde voor Jake Paul?  “Alles is fake”

Jake Paul is tegenwoordig weer volledig onder de aandacht, en deze keer is het niet door zijn eigen video’s. YouTuber Shane Dawson is namelijk bezig aan een documentairereeks rond Jake Paul en die zou de waarheid onthullen achter een van de meest controversiële YouTubers van het moment.

Als er een reeks is op YouTube die tegenwoordig de gemoederen beroert, dan is het wel de reeks van Shane Dawson over mede-YouTuber Jake Paul. Dawson zou naar eigen zeggen de waarheid achter Jake Paul blootleggen en dat doet hij in een reeks van maar liefst 8 video’s van 30 tot 50 minuten lang.

Shane Dawson

Shane Dawson stond op YouTube bekend voor zijn conspiracy videos, video’s waarin hij verschillende conspiracy theories onderzocht. Maar de laatste tijd ligt zijn focus op documentairereeksen rond andere YouTubers. De eerste reeks bestond uit drie delen en ging over YouTubester Tana Mongeau. Tana had, nadat ze niet uitgenodigd werd voor het YouTube-event VidCon, haar eigen evenement opgericht, maar dat bleek slecht georganiseerd en kon vooral de hoeveelheid bezoekers niet aan. Honderden bezoekers uitten hun ongenoegen en Tana kwam terecht in een storm van kritiek en haat. In de driedelige documentairereeks ging Dawson dan op zoek naar haar kant van het verhaal.

De tweede reeks ging over Jeffree Star, wiens carrière begon op het ondertussen ten ziele gegane Myspace. Hij werd daar razend populair met z’n androgyne look en uitgesproken persoonlijkheid. Via Myspace begon hij ook z’n eigen muzikale projecten in de punkscène. Nu is Jeffree vooral een beautyvlogger, met z’n eigen make-uplijn die miljoenen opbrengt per jaar. Maar op YouTube staat Jeffree vooral bekend omdat hij geregeld ‘beef‘ heeft met andere YouTubers en andere make-upmerken, reden genoeg dus voor een docureeks van maar liefst vijf afleveringen.

De gebroeders Paul

Voor de derde reeks is het de beurt aan Jake Paul en ook die is allesbehalve een onbeschreven blad. Jake en z’n broer Logan komen geregeld onder de aandacht en niet altijd even positief. Logan Paul raakte begin dit jaar in opspraak nadat hij een lijk filmde in een van z’n vlogs. En ongeveer een maand geleden namen de twee broers het in de boksring op tegen de Britse YouTuber KSI en zijn broer. Iets wat ze later dit jaar nog eens zullen overdoen.

Maar ook hun dagelijkse video’s zijn vaak het onderwerp van kritiek. De Paul-broers gaan namelijk heel ver in hun pranks en stunts. Ze vernielen hun huis, drijven hun “vrienden” tot het uiterste en zetten de boel volledig op stelten. Dit is vooral een probleem aangezien ze een heel jong doelpubliek hebben. Kinderen vanaf 8 jaar kijken naar deze vlogs en zien in Jake en Logan voorbeeldfiguren. Iets wat, gezien hun gedrag, gevaarlijk kan zijn. Daarom besloot Shane Dawson te onderzoeken wat er aan de basis ligt van het gedrag van Jake Paul.

Sociopaat?

We zijn ondertussen halfweg de reeks en er is al heel wat geschreven en gesproken over de vier afleveringen. De reeks begon met een introductie van Jake Paul, wie is hij en wat doet hij, maar het is vooral de tweede aflevering die voor een storm aan kritiek zorgde.

YouTube

Die tweede aflevering draaide rond de vraag “Is Jake Paul een sociopaat?”. Om een antwoord te bieden op die vraag deed Dawson beroep op Kati Morton, een therapeute die op YouTube video’s maakt over mentale gezondheid. In de video werden de verschillende kenmerken die een sociopaat heeft opgesomd en getoetst aan het gedrag van Jake Paul. Maar het was vooral de dramatische manier waarop het in beeld gebracht was, die veel mensen voor de borst stuitte. Dawson monteerde de opmerkingen van Kati namelijk met dramatische muziek en monteerde er beelden van seriemoordenaars tussen. Hierdoor werd er dus een directe link gemaakt tussen sociopaten en seriemoordenaars.

Het is vooral daar waar mensen kritiek op uitten, want er zijn natuurlijk heel wat mensen die lijden aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis (de bijgestuurde benaming voor sociopathie) en dit zijn niet allemaal seriemoordenaars. Er wordt Shane Dawson dan ook verweten dat hij deze term foutief benaderde en zo een wel heel negatief beeld schepte over mentale stoornissen.

Excuses

In zijn volgende deel, dat dieper inging op de familie van Jake Paul, excuseerde Dawson zich uitvoerig voor zijn vorige video. Hij gaf toe dat hij de geluidseffecten en beelden had toegevoegd om het geheel spannender te maken en zo ook meer mensen warm te maken voor de volgende delen van zijn docureeks.

Ook liet hij weten dat hij benadert werd door Logan Paul die hem meedeelde dat hij wel sociopatische neigingen heeft, maar geen sociopaat is. Daarbij vertelde hij dat zijn broer deze ook heeft, maar dat hij daarnaast heel vriendelijk en meelevend is. De aflevering toont verder de relatie van de broers met hun ouders, die ook allebei een vlogkanaal op YouTube hebben.

“Alles is fake”

In het vierde deel van de reeks ging Shane Dawson in dialoog met Nick Crompton, een voormalig lid van de groep rond Jake Paul, Team 10. Dit is een vriendengroep die samen in een enorme villa woont met Jake Paul. Er doen veel verhalen de ronde over deze mensen, dat ze moeten betalen om er te wonen, onder strenge contracten staan, enz. Maar wanneer ze Team 10 verlaten of er worden uitgezet, volgen er meestal video’s met verwijten naar Jake en beschuldigingen over pesterijen.

Nick Crompton was een van de eerste leden van Team 10 en hij verliet het team eerder dit jaar nadat hij twee jaar in het huis van Jake Paul had gewoond. Hij gaf toen aan dat hij dit deed door “interne veranderingen”. In de video van Shane Dawson legt hij uit dat hij problemen had met de vader van Jake en Logan, Greg Paul. Maar da’s niet alles wat Crompton te zeggen had.

Hij doet ook z’n boekje open over Jake Paul en de gebeurtenissen in het Team 10 huis. Zo onthult hij dat de meeste pranks van Jake fake zijn. Zo is er een vlog waarin hij de slaapkamer van de Martinez-twins aan diggelen slaat terwijl de tweeling in de kamer ligt te slapen. Paul sloopt de muren van de kamer en de tweeling wordt abrupt gewekt. Maar dit was dus allemaal opgezet spel. De kamer werd speciaal gebouwd om afgebroken te kunnen worden als deel van de prank. Toen de tweeling uit Team 10 stapten, gaven ze aan dat ze gepest werden door Jake en haalden ze de afbraak van hun kamer aan als een voorbeeld. Maar door de onthullingen van Crompton, lijkt dit dus niet te kloppen.

Het einde van Jake Paul?

De extreme pranks uit de vlogs van Jake Paul zouden dus in scène zijn gezet. Waardoor natuurlijk ook de vraag rijst of de volledige online persoonlijkheid van Jake Paul fake is. Meer daarover zullen we ongetwijfeld te zien krijgen in de laatste vier delen van de reeks van Shane Dawson, die staan gepland voor volgende week.

In de volgende video zal Shane Dawson, samen met therapeute Kati Morton, op bezoek gaan bij Jake Paul. Hij zal daarbij niet zeggen dat Kati een therapeute is, maar zij zal dus wel aanwezig zijn zodat ze een analyse van zijn mentale gezondheid kan opstellen. Het belooft dus nog een spannende reeks te worden, die mogelijk het einde wordt van Jake Paul. Al valt dat laatste nog af te wachten want de heisa rond de ‘suicide forest‘ van zijn broer Logan heeft hem uiteindelijk alleen maar populairder gemaakt.

Gesponsorde artikelen