Wordt dit dé genadeslag voor de Brusselse voetgangerszone van Mayeur? Auditeur geeft negatief advies        

Wordt dit dé genadeslag voor de Brusselse voetgangerszone van Mayeur? Auditeur geeft negatief advies        

De auditeur van de Raad van State heeft een negatief advies gegeven over de grote voetgangerszone in het centrum van Brussel. Meer nog, de instantie heeft zelfs een aanvraag ingediend om de uitbreiding van het voetgangsgebied – zoals beslist door Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) – te schorsen of zelfs te annuleren. Dat heeft de krant La Libre Belgique bekendgemaakt.

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) staat serieus onder druk omwille van z’n mobiliteitsplan in het hartje van de hoofdstad. Sinds de aanslagen hebben handelszaken het er moeilijk. Ze eisen dat de voetgangerszone, die hun omzet doet dalen, zwaar wordt beperkt. Naar aanleiding van de oproep van twee handelsverenigingen in maart werd door de Raad van State een auditeur aangesteld.

En die auditeur komt nu met een advies naar buiten: het voetgangersgebied moet worden opgeschort. Het advies is niet bindend, maar de Raad van State volgt in veel gevallen de lijn van de officier van justitie, al zullen we pas op 29 juni weten of dat ook dit keer het geval zal zijn.

“Ernstige onregelmatigheden”

Naast de opschorting van de uitbreiding van de voetgangerszone zou het ook kunnen dat het volledige project in vraag gesteld zal worden. Er zou namelijk sprake zijn van “ernstige onregelmatigheden” in de aflevering van de bouwvergunningen. Dat heeft de krant La Libre Belgique vandaag bekendgemaakt.

Om 16 uur vindt er een persconferentie plaats waar de inperking van de omvang van het voetgangersgebied aangekondigd zal worden. Volgens La Libre Belgique houdt die rechtstreeks verband met het oordeel van de officier van justitie.

Later meer hierover.

Gesponsorde artikelen