Wordt dit de vrouw die ons van Trump gaat verlossen?

Wordt dit de vrouw die ons van Trump gaat verlossen?

De volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen in de VS zijn pas over twee jaar, maar sinds gisteren is er een eerste echte challenger van Donald Trump bekend. Senator Elizabeth Warren uit Massachusetts meldde in een filmpje op internet dat ze een eerste stap heeft gezet op de lange weg naar een mogelijk presidentschap. 

Warren is de eerste belangwekkende kandidaat voor het presidentschap. Ze heeft een verkennende commissie gevormd die haar kansen gaat onderzoeken. Door deze formele stap te zetten mag ze fondsen gaan werven voor haar campagne. In de video waarin ze haar kandidatuur aankondigt, vertelt Warren dat ze wil strijden voor de kansen voor alle Amerikanen, niet alleen de rijken.

De 69-jarige Warren is een invloedrijke politicus uit de linkervleugel van de Democratische Partij. Ze is zeer kritisch over president Trump. In 2016 noemde ze hem een “onzekere geldwolf”, die werd gedreven door “hebzucht en haat”. Trump op zijn beurt trok Warrens claim dat ze indiaans bloed heeft in twijfel. Hij noemde haar geringschattend Pocahontas, verwijzend naar een indiaanse heldin die in de 17e eeuw leefde.

Derde kandidaat

Warren is de derde Democraat die zich heeft gemeld om in november 2020 president van de Verenigde Staten te worden. Het duurt nog dertien maanden vooraleer in de staat Iowa de eerste voorverkiezingen plaatsvinden voor de volgende race naar het Witte Huis. Eerder deze maand kandideerde Julian Castro zich. Hij was onder meer burgemeester van San Antonio. Vorig jaar meldde het voormalige Congreslid John Delaney zich al.

De verwachting is dat het niet bij deze drie zal blijven en dat de komende weken velen hun ambities bekend zullen maken. Bekende namen die worden genoemd zijn de voormalige vicepresident Joe Biden en senator Bernie Sanders, die de vorige keer werd verslagen door Hillary Clinton.

Wie is ze?

Maar van de drie officiële kandidaten is de 69-jarige Warren dus de eerste met behoorlijk wat kansen. Ze werd als Elizabeth Herring win 1949 geboren in een gezin uit de arbeidersklasse in Oklahoma City. Op school bleek ze uit te blinken in debatteren. Door haar debatkunsten won ze op zestienjarige leeftijd een beurs van de George Washington-universiteit. Na twee jaar gaf ze echter op om met haar vriend, Jim Warren, te huwen.

Ze verhuisden naar Houston, waar ze zich inschreef in de Universiteit van Houston. Warren studeerde in 1970 af met een bachelordiploma logopedie en audiologie. Later verhuisde het koppel naar New Jersey en kregen ze een dochter. In New Jersey keerde Warren terug naar de universiteit, ditmaal om rechten te studeren aan de Rutgers School of Law – Newark. In 1976 behaalde ze haar diploma, waarna ze aan de slag ging als advocaat. Ondertussen had het koppel een tweede kind gekregen. In 1978 scheidden Elizabeth en Jim Warren. Twee jaar later huwde ze Bruce Mann, een hoogleraar, al behield Elizabeth de achternaam van haar eerste echtgenoot.

De 69-jarige Warren is een invloedrijke politicus uit de linkervleugel van de Democratische Partij. Ze is zeer kritisch over president Trump.

Middenklasse

In 1977-1978 doceerde Warren aan haar alma mater, de Rutgers School of Law. Van 1978 tot 1983 gaf ze les aan de faculteit voor rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Houston, waar ze in 1980 onderdecaan werd en waar ze in 1981 tenure (vaste tewerkstelling) kreeg. Van 1983 tot 1987 was Warren hoogleraar aan de Universiteit van Texas. In diezelfde periode was ze gastprofessor aan de Universiteit van Michigan en onderzoeker aan het Population Research Center van de Universiteit van Texas in Austin. Haar onderzoek draaide rond faillissement en de financiën van middenklasse huishoudens. Warren bleek voorstander van onderzoek waarbij gepeild wordt naar de reactie van mensen op wetgeving in het dagelijks leven. Door haar analyses van rechtbankverslagen en interviews met betrokken partijen werd ze een toonaangevende onderzoeker in het Amerikaanse insolventierecht.

In 1987 vervolgde Warren haar studie aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Pennsylvania. In 1992 doceerde ze als gastprofessor in het handelsrecht aan de Harvard Law School. Uiteindelijk kreeg ze in 1995 een permanente positie aan Harvard, als Leo Gottlieb Professor of Law. Warren is, als enige professor in de rechtsgeleerdheid aan Harvard die haar diploma aan een openbare universiteit behaalde, een van de meest geciteerde autoriteiten in de Verenigde Staten.

Opkomen voor consumenten

Warren werd in 1995 gevraagd om de National Bankruptcy Review Commission te adviseren. Ze hielp bij de opstelling van het rapport en streed gedurende meerdere jaren tegen wetgeving die bedoeld was om het recht van consumenten om faillissement aan te vragen te beknotten. Met de Bankruptcy Abuse Prevention and Consumer Protection Act kwam die wetgeving uiteindelijk in 2005. Van november 2006 tot november 2010 zat Warren in het ‘adviescomité voor economische inclusie’ van de Federal Deposit Insurance Corporation. Daarnaast is ze lid van de National Bankruptcy Conference, lid van de American Academy of Arts and Sciences en voormalig vicevoorzitter van het American Law Institute.

Ze kreeg nationale bekendheid door te ijveren voor de oprichting van het Consumer Financial Protection Bureau, wat lukte toen president Barack Obama de Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act in juli 2010 ondertekende.

Hillary

Op 6 november 2012 versloeg Warren de zittende senator van Massachusetts Scott Brown in een van de belangrijkste races van de verkiezingen. Op 3 januari 2013 werd ze de eerste vrouwelijke senator van Massachusetts.

Warren is sindsdien een richtinggevende figuur geworden in haar partij waar ze de progressief-liberale flank vertegenwoordigt. Lange tijd werd gespeculeerd dat ze zich kandidaat ging stellen voor de presidentsverkiezingen van 2016. Uiteindelijk gebeurde dat niet. Tot ze haar steun uitsprak aan Clinton, mengde zij zich tot 9 juni 2016 niet in de strijd tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Warren werd beschouwd als een mogelijke running mate voor Clinton. Nu doet ze dus zelf een gooi naar het presidentschap.

Warren is, als enige professor in de rechtsgeleerdheid aan Harvard die haar diploma aan een openbare universiteit behaalde, een van de meest geciteerde autoriteiten in de Verenigde Staten.

Gesponsorde artikelen