Left Right
scrollTop top

Wordt geld lenen om huis te kopen straks onmogelijk, als je zelf geen startkapitaal hebt?


Wordt geld lenen om huis te kopen straks onmogelijk, als je zelf geen startkapitaal hebt?

Leningen om een woning te kopen, waarbij je het volledige aankoopbedrag leent bij de bank, worden die binnenkort verboden? Als het van KBC-baas Johan Thijs afhangt wel. Hij stelt voor om het leningsbedrag te beperken tot 90 of zelfs 80 procent. Dat zou slecht nieuws zijn voor jonge mensen die niet meteen kapitaalkrachtige ouders hebben.

Is de Belgische woningmarkt oververhit? Feit is dat de prijzen voor huizen en appartementen de laatste jaren fel gestegen zijn: een eigen woning kopen is zeker voor jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan helemaal niet evident meer.Vaak gebeurt zo’n eerste aankoop ook met financiële steun van de ouders of grootouders.

Maar voor de jonge mensen of koppels die dergelijke steun niet hebben, en niet al een stevige som gespaard hebben, breken misschien wel moeilijke tijden aan. Want net om zich in te dekken tegen die steeds maar stijgende vastgoedprijzen, en een mogelijke correctie of zelfs crash die er dan ooit aankomt, willen de banken nadenken over hoeveel ze nog gaan lenen op de woningmarkt. Vandaag lenen de Belgische banken voor 187 miljard euro aan hypothecaire kredieten. Dat is een stijging met 400 procent, sinds 2000. In totaal is het 18 procent van al hun uitstaande leningen, maar bij sommige banken loopt dat op tot boven de 40 procent.

“We moeten onze klanten beschermen vanaf bepaald niveau”, is de uitleg van de bankbaas

In De Tijd komt de CEO van KBC Johan Thijs nu met het voorstel om een “begrenzing” op het leningsbedrag bij de bank op te leggen. Je kan dan niet langer de volledige aankoopprijs of zelfs meer gaan lenen bij de bank, maar een bedrag van 90 of zelfs maar 80 procent van de waarde van het huis of appartement. De rest moet je dan zelf ophoesten. “Vanaf bepaalde niveaus moeten we onze klanten beschermen”, zo verwoordt Thijs het wat omfloerst.

De andere grote banken zeggen niet meteen ja, maar ook niet neen. Bij BNP Paribas geven ze sinds 2015 al geen leningen meer die hoger liggen dan de aankoopwaarde van de woning. En wie meer dan 80 procent leent betaalt gewoon een hogere rente, en wordt zo dus al wat afgestraft. Hetzelfde geldt bij AXA Bank.

De enige bank die radicaal tegen het idee is, is Argenta. “Lenen aan 100 procent moet mogelijk zijn en blijven, als rekening wordt gehouden met de terugbetaalcapaciteit van de klant'”.

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) heeft in april dit jaar al met verzekeraars en banken samengezeten om een plan voor die riskantere leningen uit te werken. Tommelein zegt dat hij het “heel belangrijk vindt dat jonge mensen een eigen woning kunnen kopen. Als je maar 80 % mag lenen, loopt het bedrag dat je meteen op tafel moet leggen snel op. Tel daar de registratierechten en notariskosten bij, en het wordt algauw een onmogelijke opdracht. Een huis mag geen voorrecht zijn voor wie steun krijgt van familie.” Maar de banken dringen er nu dus toch op aan.

Istock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...