Left Right
scrollTop top

Wordt Ouarzazate het startpunt van revolutie in zonne-energie?


Wordt Ouarzazate het startpunt van revolutie in zonne-energie?

Zonne-energie is hot! Vorige week opende Marokko werelds grootste concentrated solar power park vlak bij het stadje Ouarzazate. Bekend van films en series zoals Lawrence of Arabia en Game of Thrones, zou dit plaatsje in de Sahara-woestijn wel eens het startpunt van een revolutie in zonne-energie kunnen worden. Het is alvast de eerste stap in Marokko’s koning Mohammed VI zijn droom om van z’n land een hub te maken voor hernieuwbare energie.

In tegenstelling tot de bij ons ingeburgerde photovoltaïsche zonnepanelen, is zogenaamde concentrated solar power (CSP) minder gekend. Laat ons eens kijken hoe het werkt. Grote parabolische spiegels concentreren de zonnestralen op buizen die gevuld zijn met een vloeistof. Die warmt op en transporteert de warmte naar een centraal punt in de installatie, waar ze wordt gebruikt om stoom te generen. Die drijft op zijn beurt een turbine die stroom opwekt. Wat deze technologie zo interessant maakt is dat het gecombineerd kan worden met tijdelijke energieopslag. Overdag wordt een deel van de hete vloeistof gebruikt om gesmolten zout, opgeslagen in grote tanks, op te warmen. Deze blijven warm tot lang na zonsondergang en drijven de turbine aan tijdens de eerste donkere uren van de avond, wanneer de vraag naar elektriciteit groot is. CSP technologie is erg aantrekkelijk voor landen die veel zonuren hebben. Het zelfs zoveel potentieel dat het International Energy Agency schat dat tegen 2050, 11% van de wereldwijde elektriciteitsproductie van CSP zal komen.Vorige donderdag 4 februari werd de eerste fase van Marokko’s ambitieuze zonnepark plechtig geopend door de koning himself, goed voor 160 megawatt van de uiteindelijke 580 die er tegen 2018 geïnstalleerd zal zijn. Het park beslaat een oppervlakte van 35 voetbalvelden, voorziet zo’n 650 duizend mensen van elektriciteit en vermijd 240 duizend ton CO2 emissies per jaar. Dat is het equivalent van 80 000 auto’s!Het is het bewijs dat Marokko z’n klimaatdoelstelling serieus neemt. Tegen 2020 wil het land 42% van z’n electriciteit opwekken met hernieuwbare bronnen en tegen 2030 zou de uitstoot van broeikasgassen 32% onder het business-as-usual scenario moeten liggen. Het land wil natuurlijk een goede indruk maken, want het is gastland van de jaarlijkse klimaattop.

Het hele plan heeft natuurlijk zijn prijskaartje. Bijna 4 miljard dollar werd geïnvesteerd, waarvan bijna de helft van de Europese investeringsbank, de Wereld Bank en de Duitste investeringsbank KfW. Climate Investment Funds (CIF) heeft berekend dat met elke gigawatt (1 gigawatt is 1000 megawatt, ongeveer de capaciteit van een nucleaire reactor zoals Doel 3) bijkomend geïnstalleerde CSP, de productiekost van deze technologie met wel 3% daalt. “Marokko toont echt leiderschap en brengt tegelijk de prijs van de technologie naar beneden” vertelde een manager bij CIF aan de Britste krant The Guardian. Door nu te investeren, zal deze technologie uiteindelijk echt competitief worden met andere hernieuwbare energietechnologiën. Keep up the good work, Morocco!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…