Wordt Tihange het nieuwe Tsjernobyl? Volgens de Duitsers zit die kans er dik in

Wordt Tihange het nieuwe Tsjernobyl? Volgens de Duitsers zit die kans er dik in

WDR, de openbare omroep van de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, heeft een angstaanjagend filmpje gepost waarin ze onze kerncentrales in Tihange vergelijken met een tikkende tijdbom die misschien kan uitmonden in een kernramp vergelijkbaar met die van Tsjernobyl in 1986 of die van Fukushima in 2011.

In het filmpje leggen de makers uit hoe ver de gevolgen van een mogelijke ramp voelbaar zouden zijn. De kerncentrales zijn bijvoorbeeld maar 65 kilometer verwijderd van de Duitse grootstad Aken en de gevolgen zouden tot in Keulen – en nog veel verder – voelbaar zullen zijn als er echt iets serieus misloopt in een van de kerncentrales van Tihange.

Wat is er aan de hand dat zelfs de Duitsers zich zorgen beginnen maken? Het antwoord is eigenlijk niet zo ingewikkeld: de kerncentrales in ons land zijn oude rakkers en hun levensduur wordt steeds opnieuw verlengd. Tihange 3 werd in de nacht van woensdag op donderdag automatisch gesloten na een defect aan het controlesysteem. De panne komt waarschijnlijk door een technisch probleem, maar het is nog niet duidelijk wat dat probleem precies is.

De uitbater van de kerncentrale, Engie, wilde de centrale vannacht al terug opstarten, maar dat is nu nog uitgesteld. Electrabel wil de kerncentrale nog tot 28 augustus sluiten, maar dat heeft volgens het energiebedrijf niets te maken met het defect. In oktober stonden er sowieso onderhoudswerken op de plannen en die gaan ze dan nu vervroegd uitvoeren.

Gesponsorde artikelen