Left Right
scrollTop top

‘Work hard play hard’ toch geen goed idee: wie te weinig of te veel slaapt, loopt risico op verouderd hart


‘Work hard play hard’ toch geen goed idee: wie te weinig of te veel slaapt, loopt risico op verouderd hart

Wie te weinig of net te veel slaapt, loopt meer risico dat zijn hart sneller veroudert. Volwassenen, die ’s nachts zo’n zeven uur slapen, zouden met de ‘jongste’ harten rondlopen. Andere risicofactoren blijven natuurlijk leeftijd, gewicht, roken en gewoonten op het vlak van beweging. ‘Work hard play hard’ is dan toch niet zo’n goed idee?

Amerikaanse onderzoekers hebben het verband onderzocht tussen slaap en cardiovasculaire condities. Het resultaat: de harten van mensen, die minder dan 7 uur slapen, zijn meer verouderd. De studie werd afgelopen week voorgesteld op de Annual Meeting of Associated Professional Sleep Societies in de Amerikaanse stad Baltimore.

Nuttig om te voorkomen

Julia Durmer, de auteur van de studie, zegt dat deze resultaten belangrijk zijn omdat mensen met hartproblemen of –risico’s nu zelf hun slaappatroon in rekenschap kunnen brengen om verder onheil proberen te voorkomen. Ze zegt ook dat er nog verdere studies moeten gebeuren over het verband tussen je slaappatroon en cardiovasculaire condities.

‘Excess heart age’

Voor deze studie werd de ‘excess heart age’ van patiënten gemeten. Dat staat voor het aantal jaren dat hun hart ouder lijkt te zijn dan hun werkelijke leeftijd.

Bijvoorbeeld: een 45-jarige man, met risicofactoren zoals hoge bloeddruk, roken, overgewicht en diabetes, loopt met een hart rond dat te vergelijken is met dat van een 75-jarige.

Zeven uur als ideaal

Er werden tussen 2007 en 2014 voor dit onderzoek 12.775 volwassenen onderzocht tussen 30 en 74 jaar. Ze werden in vijf categorieën opgedeeld: mensen die vijf, zes, zeven, acht of negen uur sliepen per nacht.

Voor mensen die minder dan vijf uur slapen, is het risico op ‘excess heart age’ van meer dan tien jaar zo’n 25 procent groter dan mensen die zeven uur slapen. Voor mensen die minder dan zes uur slapen is dat zo’n 15 procent.

Andere risicofactoren blijven leeftijd, gewicht, roken en gewoonten op het vlak van beweging.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737