Wouter Beke (cd&v) trekt naar Europa: “Ik zie dit helemaal niet als het einde van mijn carrière”

Voormalig minister en partijvoorzitter van cd&v Wouter Beke gaat voor zijn partij de Europese lijst trekken bij de komende verkiezingen. Business AM vroeg hem naar zijn ambities en zijn geschiktheid binnen de Europese politiek.

Waarom is dit belangrijk?

Wouter Beke moest in mei vorig jaar ontslag nemen als Vlaams minister van Welzijn, na kritiek op zijn aanpak van wachtlijsten in de gezondheidszorg en wantoestanden in de kinderopvang. Straks verhuist hij naar het Europees niveau, wat soms als minderwaardig wordt gezien, of als parkeerplaats voor uitgerangeerde politici.
  • Beke zelf wil zijn verhuis niet zien als het einde van zijn carrière: “Wilfried Martens is na zo’n 20 jaar nationale politiek de Europese politiek ingedoken en heeft daar ongelooflijke bakens verzet. Er is nog veel werk. Veiligheid is niet alleen een zaak van België, maar een Europese zaak. Migratie, de Europese begrotingen, de uitbreiding van Europa, dat zijn zaken die een onmiddellijke impact hebben op het wonen en het leven van onze mensen hier.”
  • Hij spreekt ook zijn persoonlijke ambities uit: “Ik ben in het Belgisch parlement aan de ene kant bezig rond de Belgische begrotingen. Die zullen in de toekomst onderhevig zijn aan Europese regels. Aan de andere kant zit ik ook in de commissie Defensie waar het gaat over hoe we onze mensen beschermen. Ik denk dat Europa daar meer kan doen dan dat het vandaag doet.”

Het netwerk van Beke

  • “Mijn netwerk was een van de beweegredenen van de voorzitter (Sammy Mahdi, red.) om mij voor de Europese lijst te vragen. Omdat ik als vroegere directeur van onze studiedienst bijzonder actief ben geweest in de studiedienst van de Europese Volkspartij (EVP). Maar ook binnen de Europese Volkspartij zelf, als nationaal partijvoorzitter.”
  • “Dat netwerk zal ik bijzonder goed kunnen gebruiken. Ik heb gisteren al een eerste berichtje ontvangen van Manfred Weber, de Europese fractieleider van de EVP, met de vraag om eens rond de tafel te gaan zitten”, besluit Beke
Meer
Lees meer...