Wouter Beke over Theo Francken in Soedankwestie: “Dat was een communicatiefout”

Wouter Beke over Theo Francken in Soedankwestie: “Dat was een communicatiefout”

Nadat de federale regering besliste om repatriëringsvluchten naar Soedan uit te stellen, bleef er één vraag over: moest Theo Francken (N-VA) de prijs betalen voor de “communicatiestrategie” van de staatssecretaris. CD&V-voorzitter Wouter Beke leek toen om het ontslag van zijn coalitiepartner te vragen, maar hij spreekt nu van “een communicatiefout.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had helderder moeten communiceren naar premier Charles Michel over de nog geplande repatriëringsvlucht naar Soedan. Dat bleek de conclusie na een week debatteren over de kwestie. En toen leek trouwe coalitiepartner CD&V toch om het ontslag van de populairste politicus van Vlaanderen te vragen. “Van mij mogen jullie dat een communicatiefout noemen”, zegt voorzitter Wouter Beke nu aan De Standaard.

Persoonlijke deontologie van Francken

Eerlijkheidshalve nam Beke het woord ‘ontslag’ nooit in de mond. Maar, zo zegt hij zelf: “Ik heb zijn ontslag nooit gevraagd. Ik wees op een persoonlijke deontologie. Voor mij gaat politiek over meer dan tactiek en strategie. Ik ben geen minister, ik moet elke week geen vragen beantwoorden”, klinkt het. Of hij geloofd wordt door het parlement of niet, dat is “een afweging die Francken zelf moet maken.”

Maar er kwam dus geen ontslag, enkel een scherpe verdediging van N-VA, die liever uit de regering stapten dan Francken kwijt te raken. Of die had moeten opstappen mocht hij minister voor CD&V geweest zijn, daar blijft Beke even vaag over. “Een CD&V’er communiceert zo niet. Dat maakt het verschil ook.”

“Deze partij herken ik niet meer”

Volgens Beke is dat ook meteen de reden waarom hij het woord ontslag nooit in de mond nam. “De dag dat ik als voorzitter een gelijkaardige stijl gebruik, gelooft niemand mij. Bovendien zullen er dan veel mensen opstaan en zeggen: “Deze partij herken ik niet meer.” En ze hebben gelijk.” Het gaat dus om identiteit, niet alleen die van CD&V, maar ook van de voorzitter persoonlijk. “Burgemeesters moeten verbinden in plaats van verdelen, oplossingen zoeken in plaats van zondebokken.”

Gesponsorde artikelen