Wouter De Vriendt (Groen): “Politici moeten durven verder kijken dan hun eerstvolgende herverkiezing”

Wouter De Vriendt (Groen): “Politici moeten durven verder kijken dan hun eerstvolgende herverkiezing”

Defensie, vluchtelingen en Europa: de drie expertisegebieden van Wouter De Vriendt (Groen), één van de Leiders voor Morgen. Zijn grote kennis van de dossiers profileren de jonge Oostendenaar dan ook als defensie-expert in het parlement. De grootste uitdaging voor de volgende generatie volgens hem? “Politieke moed om ook moeilijke en onpopulaire beslissingen te nemen.” 

Wat worden de grootste uitdagingen van de volgende generatie die het beleid zal uitstippelen?

“Het behoud en de versterking van de positie van Europa en van het internationaal recht in de wereld. Niets zegt immers dat democratie en fundamentele rechten en vrijheden de richting zijn waar de wereld naartoe evolueert. Ons model staat onder druk, door een te eenzijdige liberalisering van de markt en dus vrije concurrentie, zonder al te veel sociale en ecologische normering waardoor landen met een hoge normering een concurrentieel nadeel ondervinden.”

“Op Belgisch niveau: ten eerste politieke moed om ook moeilijke en onpopulaire beslissingen te nemen. Ik denk aan de arbeidsmarkt of aan ecologie. Politici moeten durven verder kijken dan hun eerstvolgende herverkiezing. En tweede, een politiek discours, over alle partijen heen, dat mensen met elkaar verbindt in plaats van door polarisering eigen gewin op korte termijn nastreeft. Want op de lange termijn is dat laatste destructief voor de politieke cultuur van ons land.”

Is er binnen je partij een verschil in ideeën tussen de jongste generatie en de oudere generaties? Op welke domeinen? Dus: waar deel jij de analyse van je oudere partijgenoten, waar wijkt ze er vanaf?

“Inhoudelijke verschillen lopen niet langs de breuklijn jong-oud. Wat wel opvalt, is dat inzake stijl en manier van debatteren, jonge groenen vaak pragmatischer zijn en meer openstaan voor elkaars argumenten, bruggen bouwen met andere partijen ook. Ideologische zuiverheid, het eigen grote gelijk, en het verketteren van politieke tegenstanders, is voor ons niet het alfa en omega van progressieve politiek. Terecht.”

Zou je ook voor een andere partij kunnen militeren? Welke?

“Neen. Ik zou mij verweesd voelen.”

Wat drijft je in de politiek?

“De meest kwetsbaren een hefboom geven om sterker te worden: kansarmen, mensen zonder werk, het Zuiden, slachtoffers van conflicten en oorlog, het leefmilieu. En, heel concreet, de cliché’s over politiek bij de mensen ontkrachten (zakkenvullers, luiaards,…). Een burger het gevoel geven dat hij opnieuw vertrouwen kan hebben in de politiek, en een stukje minder cynisch kan zijn, maakt mijn dag goed.”

Gesponsorde artikelen