WWF zou paramilitairen ingehuurd hebben die dorpelingen vermoord en verkracht hebben

WWF zou paramilitairen ingehuurd hebben die dorpelingen vermoord en verkracht hebben

De internationale dieren- en natuurbeschermingsorganisatie WWF is in opspraak gekomen na beschuldigingen van seksueel geweld, stokslagen en zelfs moord. WWF zou zelfs paramilitairen inhuren om de wandaden te plegen.

WWF is een van de grootste ‘goede doelen’ ter wereld. De organisatie heeft nu een intern onderzoek gelanceerd naar paramilitaire groepen die ingehuurd zouden zijn om geweld te plegen op de lokale bevolking in Afrika en Azië. Ze worden beschuldigd van slagen en verwondingen, moorden, verkrachtingen en martelingen. Het onderzoek zal geleid worden door mensenrechtenspecialisten. Dat meldt de Amerikaanse nieuwswebsite BuzzFeed. Het mediakanaal kon uit duizenden documenten afleiden dat de parkwachters in landen zoals Nepal en Kameroen lelijk huis hielden.

(De jongste tijd worden internationale organisaties met argusogen bekeken na het seksschandaal bij Oxfam.)

Moord en verkrachting

WWF wordt ervan beschuldigd paramilitairen te hebben ingehuurd om stropers tegen te houden. Die troepen zouden zich echter schuldig gemaakt hebben aan verkrachting en moord van dorpelingen. De paramilitairen zouden daarvoor loon gekregen hebben en ook de training en leveringen zouden voorzien zijn door WWF. Ze kregen messen en andere wapens en richtten zich maar al te vaak op de nabijgelegen dorpen.

BuzzFeed beweert ook dat WWF in 2009 wapens gekocht heeft in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De organisatie heeft nochtans altijd volgehouden nooit wapens gekocht of verkocht te hebben.

Intern onderzoek

“Het is onze dringende verantwoordelijkheid om dit ten gronde uit te spitten”, klinkt het bij WWF. “Hoewel veel dingen die BuzzFeed schrijft niet overeenkomen met onze visie op de zaken, erkennen we het belang van zulk onderzoek. We hopen dat een accuraat beeld van ons werk op het terrein, de uitdagingen waar iedereen voor staat, in enkele van de meest gevaarlijke en vijandige plaatsen, en de inspanningen om een toekomst voor mens en planeet te vrijwaren, gereflecteerd kunnen worden in het verhaal.”

Een woordvoerder van de Britse afdeling van WWF verzekert aan de BBC nog dat er actie ondernomen zal worden: “Respect voor mensenrechten is de kern van onze missie. We nemen elke aantijging ernstig en willen een onafhankelijk onderzoek. We hebben BuzzFeed gevraagd alle bewijzen die het heeft verzameld met ons te delen, om dat onderzoek te versterken. Elke overtreding van onze beleidslijnen is onaanvaardbaar en als het onderzoek er zou blootleggen, zijn we bereid om snel actie te ondernemen.”

De documenten die Buzzfeed kon inkijken:

buzzfeed

Gesponsorde artikelen