Left Right
scrollTop top

Xbox One, de nog niet verschenen console die al wel in de winkels ligt


Xbox One, de nog niet verschenen console die al wel in de winkels ligt

Vreemd. Dat is in een woord de situatie rond de Xbox One in België. Niet alleen bleef ons landje in de kou staan bij de officiële release eind november, maar Microsoft blijft nog steeds vaag over de datum dat ie wél moet verschijnen. Onlangs doken zelfs geruchten op dat Belgische gamers pas in september hun tanden in de nextgenconsole zullen kunnen zetten. 

Dat is althans de theorie. Want eind vorige week stond in de Leuvense Fnac een spiksplinternieuwe Xbox One naar ons te lonken. Eén ‘day one edition’, met een download voor Fifa 14 inbegrepen. 529,99 euro. En Xbox One-games verkoopt de winkelketen ook: Ryse: Son of Rome, Assassin’s Creed IV: Black Flag, Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts… Het was zeker niet de eerste Xbox One die de deur uitvloog, want de kassierster had er toch al wat zien passeren. Wat blijkt: Fnac voert de consoles in uit Spanje. Je kan er daarnaast vinden in de Carrefours in het zuiden van het land, en ook in filialen van Media Markt tref je mits enig geluk al Xbox One-toestellen aan. “Deze week niet, maar volgende week komen er terug binnen”, wist een verkoper ons vorige week te vertellen bij het filiaal in Woluwe.

Taal

De redenen voor de late Belgische release lijken voornamelijk de taal en de lokalisatie. Microsoft wil de console per se op de markt brengen mét Kinectsensor, die geproken commando’s moet herkennen. Aangezien het Nederlandse taalgebied relatief klein is, moeten ons land en Nederland dus wachten ten nadele van grotere buurlanden als Duitsland en Frankrijk. 

“We willen ervoor zorgen dat gamers de beste Xbox One-ervaring krijgen vanaf de eerste dag dat de console beschikbaar is,” stelt Kathleen Kiebooms, Xbox-verantwoordelijke bij Microsoft, aan newsmonkey. “Om dat te verzekeren, en om aan de vraag te kunnen voldoen, werd het aantal landen waar de Xbox One in november op de markt kwam, gereduceerd van 21 naar 13. Dit betekent dat de Xbox One in België pas dit jaar, in 2014, beschikbaar zal zijn. We begrijpen dat dit teleurstellend nieuws was voor onze Belgische fans. Wij weten dat wachten nooit leuk is, maar we zijn ervan overtuigd dat het in dit geval écht wel de moeite loont,” stelt Kiebooms. De standaarduitleg dus, al brengt het vervolg wat meer duidelijkheid: “Er zijn vele factoren die het moment bepalen waarop Xbox One in een welbepaalde markt beschikbaar zal zijn. Dit omvat onder andere het lokaliseren van het dashboard (het homescherm, nvdr.), het integreren van stem en talen, het voldoen aan de lokale regelgeving, het uitbouwen van lokaal relevante app-partnerships ,… “

Het is een logische uitleg voor een console die de huiskamer wil inpalmen als hét apparaat voor alle media. Want via de HDMI-input kan je ook je digitale tv door de Xbox One sturen, en apps laten je bijvoorbeeld films en muziek streamen. Via stemcommando’s moet je dan vlot kunnen schakelen tussen al die inputs en toepassingen. Wie de console invoert, kan dus het volledige potentieel van de Xbox One nog niet benutten. Zo is bijvoorbeeld ook de Smart Glass-app waarmee je de Xbox One kan bedienen met je smartphone of tablet niet beschikbaar in ons land. “Het is mogelijk dat bepaalde content hier niet raadpleegbaar is omdat de gebruiksrechten op bepaalde content enkel gelden voor de landen waar Xbox One gelanceerd werd”, zegt Kiebooms nog. “Er is geen plaatselijke ondersteuning voorzien en er zullen geen volledig uitgeruste toepassingen voor het product in België zijn.” Ook dit klinkt allemaal heel logisch. Alleen: dat alles kan je geen fluit schelen wanneer je enkel wil gamen. En om alleen te gamen werkt een console uit een ander land dus prima met een andere taalinstelling. 

Betaling

“De Xbox One-console en -games zijn niet regiogebonden”, bevestigt Kiebooms. “De Xbox One kan dus in alle landen gebruikt worden, inclusief de landen waar de console nog niet officieel gelanceerd werd.” Al zit mogelijk een addertje onder het gras. Kiebooms: “Je moet wel beschikken over een geldige betalingsmethode binnen een land waarin de console werd gelanceerd. Je hebt die betalingsmethode nodig om met Xbox Live aan de slag te kunnen.” 

Met andere woorden: om met een kredietkaart te betalen moet die geregistreerd zijn bij het land dat ingesteld staat als je thuisland. Maar dat is geen obstakel voor wie al een Xbox Live-account heeft, want daar kan je gewoon mee inloggen. Wij kozen Ierland, dat lid is van de eurozone en dus ook de euro gebruikt als munteenheid. Zo kan je bedragen van ‘Belgische’ Microsoft-kaarten inwisselen wanneer je games of andere content wil downloaden. Onze gratis FIFA 14 downloadde vlotjes, en was al speelklaar na ongeveer een kwart van de download: cool! 

getty

Alle diensten zullen werken

Wie met de Xbox One dus enkel wil gamen zonder de Kinect te bedienen met Nederlandstalige stemcommando’s, kan dus met een gerust hart een ingevoerde console kopen en gebruiken. Wanneer de console dan toch officieel verschijnt in België, kan je het land gewoon aanpassen om gebruik te maken van alle Belgische diensten die de Xbox One aanbiedt – iets wat ons wordt bevestigd door Microsoft. 

Het is momenteel nog altijd koffiedik kijken wanneer de Xbox One officieel verschijnt, ook voor de Belgische Xbox-verantwoordelijken. “Weten jullie dan niet wannéér jullie het gaan weten?”, proberen we nog, maar noppes. Kiebooms en haar collega Guy Spaey zeggen het écht niet te weten, buiten dat de lancering nog dit jaar zal plaatsvinden.

Winkels voeren in

Heel wat ongeduldige gamers gingen hun Xbox One dan ook halen over de grens, of lieten hem overkomen. En steeds vaker duiken de consoles nu dus ook op in de Belgische winkels. Officieel zegt Microsoft geen cijfers te hebben over het aantal toestellen dat al actief is in ons land, maar het is wel duidelijk dat het er duizenden zijn. And counting, want wie de toestellen in de winkels legt, ziet ze ongetwijfeld meteen de deur uitvliegen. 

Bij Carrefour vind je bijvoorbeeld al Xbox One-consoles, maar enkel in het zuiden van het land, zegt woordvoerster Vera Vermeeren aan newsmonkey. Precieze aantallen kan ze niet geven, omdat die afhangen van de hoeveelheden die de winkelketen kan bemachtigen. Voor winkels in het noorden van het land is het waarschijnlijk wachten op de officiële release – Vermeeren heeft de maand september gehoord – vanwege van de beperkte voorraden, maar ook omdat dan pas de Nederlandstalige versies van alle games verschijnen. In de Waalse Carrefours en de tweetalige winkels in het Brusselse kan je dus alleszins al Xbox One-consoles aantreffen, plus ook games.

Dat het voor de winkels ook behelpen is, blijkt ook uit een telefoontje met Geert Vanderborght van Media Markt. “Links en rechts zijn er misschien enkele winkels die ze verkopen, maar de consoles zijn eerder bedoeld als demo voor de klanten, om ze iets innovatiefs te tonen,” luidt het. De voorraad die uit het buitenland komt is “heel beperkt”, en wanneer toestellen beschikbaar zijn, probeert de keten ze “eerlijk te verdelen over de meer dan twintig winkels zodat elke winkel toch minstens een demomodel heeft”. Reserveren bij Media Markt is in principe dan ook niet mogelijk zolang niet genoeg stuks geïmporteerd kunnen worden. “Het heeft geen zin om geld van de klant aan te nemen wanneer je niet weet wanneer je kan leveren.”

Afwachten dus. “Tot de officiële release is het plezant ze als innovatie voor te stellen, maar momenteel worden nog geen echte verkopen gerealiseerd. We doen er ook geen marketing voor. Bij de officiële lancering zullen we wel als eerste in de rij staan, maar nu is dat een verspilling van geld en middelen,” klinkt het. Maar tot die mysterieuze datum kunnen gamers dus hier en daar toch al toestellen vinden. “Het is een absurde situatie dat België niet meteen bij de lanceringslanden zat, want bij collega’s in het buitenland is de Xbox One wel beschikbaar,” vat Vanderborght het mooi samen.

Game Mania en Fun wachten wel

Wie tot nader order niét meedoet, is Game Mania. “Wij zijn op dit moment nog niet van plan toestellen te importeren,” zegt Tom Henderikx van de gamesspeciaalzaak aan newsmonkey. “We hebben een goeie band met Microsoft Benelux en bestellen dan ook rechtstreeks bij hen. We weten nog niet wanneer de Xbox One precies verschijnt, maar alles wijst erop dat de officiële versie interessanter wordt dan ingevoerde exemplaren omdat er bij het toestel extra’s zullen worden aangeboden ter compensatie voor de vertraging, zoals bijvoorbeeld extra games.” Hij zegt ook dat op de ingevoerde toestellen niet alle functies werken, maar die worden zoals gezegd allemaal beschikbaar op het moment van de officiële release. Henderikx antwoordt dat de huidige werkwijze alleszins geldt tot nader order, en dat de kwestie zeker nog intern en met Microsoft besproken gaat worden. Ook de garantie is belangrijk voor Game Mania. “Het is niet de bedoeling om toestellen aan te bieden waar consumenten problemen mee gaan hebben,” luidt het.

Xbox One-games vind je al wel bij Game Mania. “Die komen van lokale leveranciers, en zijn dus geen import. Die software was al klaar voor de aanvankelijke lanceringsdatum, dus we kunnen die gewoon aanbieden.” Exacte cijfers over de gamesverkoop heeft Henderikx niet, al kan hij wel meegeven dat er “absoluut geen stormloop op is. We bieden ze aan omdat we weten dat sommige mensen niet kunnen wachten. Maar het aanbod is momenteel nog vrij beperkt.” De keten heeft wel “behoorlijk wat pre-orders” lopen. “Er zijn wel mensen die afgehaakt hebben. Misschien hebben sommigen een toestel geïmporteerd, en sommigen hebben mogelijk een PlayStation 4 in de plaats gekocht. Maar er komen nog reservaties bij, en het zijn er uiteindelijk wel een paar duizend.”

Van invoer is ook geen sprake bij de Belgische speelgoedwinkelketen Fun, die de officiële lancering van de Xbox One nog altijd verwacht in maart-april, zegt Geert Degrande. Games voor de console verkoopt de keten ook pas bij de officiële release. Bij Fnac slaagden we er ondanks herhaaldelijke pogingen niet in de juiste personen aan de lijn te krijgen. Bart Smit wenste niet te reageren. 

Elke console (maar ook elke game) telt

Gaat het resultaat van dit alles dan niet zijn dat alle gamers die een Xbox One willen, niet op die in mist gehulde lanceringsdatum willen wachten en gewoon een ‘niet-Belgisch’ toestel kopen? En dat de eigenlijke lancering dan een scheet in een fles blijkt? Wat het ook wordt, écht erg zal Microsoft dit alles wel niet vinden, want wanneer puntje bij paaltje komt, telt elke verkochte console mee. “Hoewel de Xbox One-console en -games uit alle landen kunnen worden gebruikt, raadt Microsoft niet aan om de Xbox One buiten de officiële lanceringslanden aan te kopen”, is het droge officiële Microsoft-standpunt over de grijze invoer. Tussen de regels lezen we dan: “Maar liever zo dan dat je overstapt op de PlayStation 4.”

Wanneer de grijze verkoop echt van de grond komt, kunnen ook de producenten en uitgevers van games er maar wel bij varen. Want ook voor die bedrijven zal het herhaaldelijke uitstel wel een streep door de rekening zijn, al is het moeilijk officiële reacties los te peuteren over de impact op de verkoop. Electronic Arts houdt het bij een beknopte verklaring via mail: “Van bepaalde EA-games zijn de Xbox One-versies sinds 22 november 2013 te koop in Nederland en Belgie. Onder andere FIFA 14, Battlefield 4 en Need for Speed Rivals worden aangeboden bij verschillende winkels”, klinkt het. Een gelijkaardige reactie krijgen we van Assassin’s Creed-ontwikkelaar Ubisoft: “De Xbox One is ondanks zijn uitstel toch goed op weg met bijna 4 miljoen verkochte consoles. Het is een erg goed gamingsysteem en we verwachten dat hij in stijgende lijn zal blijven gaan zodra hij ook beschikbaar wordt voor de resterende markten. We weten evenzeer dat de gamers in de Benelux ook enthousiast zijn om onze Xbox One-games te spelen en we kijken er dan ook naar uit ze te kunnen delen. Daartegenover is het belangrijk dat Microsoft zijn launch volledig goed krijgt voor elke markt, en ze zijn vastbesloten om dit op een kwalitatieve manier te doen.” Call of Duty-maker Activision laat enkel weten dat het geen cijfers vrijgeeft over de verkoop van Xbox One-games in België of de Benelux.

“Wachten loont de moeite”

Op onze vraag of het dan niet slimmer was om de consoles in België op dezelfde datum als in de buurlanden te lanceren en de taal achteraf via een software-update bij te werken, krijgen we van Microsoft deels hetzelfde antwoord als op onze openingsvraag: “We willen ervoor zorgen dat gamers de beste Xbox One-ervaring krijgen vanaf de eerste dag dat de console beschikbaar is. Om dat te verzekeren, en om aan de vraag te kunnen voldoen, werd het aantal landen waar de Xbox One in november op de markt kwam, gereduceerd van 21 naar 13. Dit betekent dat de Xbox One in België pas dit jaar, in 2014, beschikbaar zal zijn. We begrijpen dat dit teleurstellend nieuws was voor onze Belgische fans. Wij weten dat wachten nooit leuk is, maar we zijn er van overtuigd dat het in dit geval écht wel de moeite loont.” De plaat blijft dus hangen, maar zowel winkels als gamers blijven niet bij de pakken zitten. We zijn benieuwd…

Dit artikel werd op 30/01/2014 om 14:00 uur bijgewerkt met de reactie van Ubisoft.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539