“Yes we can”-avond in Antwerpen: de jonge Guy Verhofstadt in Kristof Calvo wordt wakker 

“Yes we can”-avond in Antwerpen: de jonge Guy Verhofstadt in Kristof Calvo wordt wakker 
VRT

Hoe zien jonge denkers de verkiezingen van Donald Trump? En vooral, welk antwoord kunnen/moeten ze erop klaar hebben. Progressief en jong Vlaanderen blaast vanavond verzamelen, met dank aan Groen-boegbeeld Kristof Calvo. Die organiseert de “Yes we can”-avond, al wil hij het woord partijpolitiek niet horen vallen. Calvo timmert aan de verbreding en verruiming.

Groen is altijd al een beetje te klein geweest voor Kristof Calvo. Die durft nu eenmaal de zaken grootst te zien, en droomt van een verbindend project dat veel verder en breder gaat dan z’n eigen ecologisten. Wie de jonge politicus bezig ziet, mag gerust terugdenken aan de dadendrang van een jonge Guy Verhofstadt: altijd bevlogen, altijd met zeer veel overtuiging en passie bezig met ‘het grotere verhaal’. In zijn generatie zijn er weinig met dezelfde drive.

Het leverde Verhofstadt destijds geen windeieren op: hij verbreedde de liberale PVV tot de VLD en later zelfs Open VLD en werd dankzij die verruimingsoperatie uiteindelijk premier. Maar uiteraard kwam Verhofstadt van rechts, en moet Calvo vandaag van groen en van links komen. Het brede centrum is het doel.

Basiselementen zijn er: een pamflet, een bredere burgerbeweging

Zo’n vaart loopt het met Calvo voorlopig niet, maar de basiselementen zijn er. Een eigen pamflet, los van de partij, is daarbij essentieel. ‘Het Burgermanifest’ doopte Verhofstadt zijn werkstuk destijds. ‘Fuck de zijlijn’ was het boek dat Calvo op de markt gooide: een pleidooi dat veel bredere en verder ging dan z’n partij en hem als een radicale vernieuwer positioneerde. Exact wat de burgermanifesten ook deden.

Een volgende stap komt er nu, al is het allemaal behoorlijk spontaan gelopen. Want na de overwinning van Donald Trump lagen ‘progressieven’ overal ter wereld in de touwen: de nieuwe Amerikaanse president veroorzaakte zo’n shock, “dat ze iets wilden doen”. Calvo kwam met een “Millenials Meet-Up: Yes We Can”.

“Acht jaar geleden beloofde Obama change. In januari staat Trump voor de deur van het Witte Huis. We hoeven niet toe te kijken van aan de zijlijn. Grote veranderingen brengen grote kansen met zich mee. Let’s talk”, zo schrijft Calvo zelf op z’n website.

Het event is dus een direct verlengde van z’n “Fuck de zijlijn”-slogan: aan de kant blijven staan, enkel oppositie voeren, dat wil Calvo niet. “Samen met jonge changemakers geven we onze toekomst vorm. Het wordt een marktplaats van ervaringen, ideeën en dromen. 100 procent interactief, met zo veel mogelijk mensen, meningen en kleuren aan tafel.”

Hoop op stevige opkomst: tot 500 man

Uiteindelijk hoopt Calvo vanavond op 400 tot 500 deelnemers. Hij heeft in elk geval 55 van die ‘changemakers’, jonge progressieve denkers, klaar om een kleiner groepje van vijftien jongeren te leiden. Bedoeling is in die kleine groepjes te discussiëren over Trump, over of het in Europa ook kan gebeuren, en wat jongeren er zelf aan zouden kunnen doen. Het doel is vooral die discussies: er komt geen grote ‘synthese’ of conclusies. Dat zou het net veel te veel laten eindigen in een partijpolitiek event.

Knap is dat Calvo hoe dan ook politici gestrikt heeft van zowat alle andere partijen. Onder meer Youssef Kobo van CD&V is daarbij, maar het zijn niet die politici die groots worden aangekondigd. Calvo pakt vooral uit met een reeks artiesten, academici en jonge mensen die zich focussen op klimaat, milieu of een gekleurde samenleving.

Ook de plek, de Roma in Antwerpen, is niet zonder symboliek. Het is het trefpunt van progressief in de grootste stad van Vlaanderen. Dat uitgerekend daar Calvo verzamelen blaast, zal ook niemand ontgaan zijn. Maar nogmaals: het is en mag zeker niet als ‘partijpolitiek’ gezien worden. Want deel van die nieuwe beweging die Calvo in gang wil zetten is “dat je die niet in een politiek hokje mag steken.”

Dit zijn de namen die Calvo voor vanavond aankondigt: Jonathan Lambregs (BBL), Joris Depouillon (FSE), Kevser Marasligil (Carte Blanche), Khalid El Jafoufi (Mahara), Laurens De Meyer (Dagen Zonder Vlees), Liesbeth Van Parys (HIVA-KULeuven), Mohamed Ouaamari (OPHEF), Niel Staes (Zeronaut), Olivier Beys (WWF), Orry Van De Wauwer (CD&V), Rina Rabau (KIFKIF), Sabien Windels (Roof Food), Stan De Spiegelaere (ETUI), Steven Vanonckelen (Generation T), Jonathan Holslag (VUB), Kristof Calvo (Groen), Eva Mouton, Johannes Faes (Tourist LeMC), Nozizwe Dube (Vlaamse Jeugdraad), Khalid Benhaddou (Platform Vlaamse Imams), Inke Hutse (CharlieMag), Bart Croes (VBO), Cedric Hanet (Greenway), Ergys Brocaj (MyUtopia), Helena Gheeraert (Wonky), Imade Annouri (Groen)

Gesponsorde artikelen