Yoleen Van Camp (N-VA): “De schulden van vandaag zijn de belastingen van morgen”

Yoleen Van Camp (N-VA): “De schulden van vandaag zijn de belastingen van morgen”

“De curve van ‘spending the kids’ inheritance’ die de vorige regeringen hebben ingezet, moeten we resoluut omdraaien”, zegt Yoleen Van Camp (N-VA). Gedreven door rechtvaardigheid zetelt de Antwerpse in het federale parlement. “Ik wil dat anderen dezelfde kansen krijgen als ik”, zegt ze in haar interview voor Leiders voor Morgen. 

Wat drijft jou in de politiek?

“Ik kom uit een apolitiek nest. Mijn ouders komen beide uit minder gegoede milieus. Zij hadden niet de kans om te studeren maar hebben zich uit de naad gewerkt om hun kinderen een mooie toekomst te bieden. Ze zeggen altijd: “voor je kinderen wil je het beter dan je het zelf hebt gehad”. Dat drijft mij. Ik wil dat anderen dezelfde kansen krijgen als ik.”

Wie zijn die generatiegenoten waarmee je dezelfde drijfveren deelt?

“Iedere jongere die nog voor het leven staat. Iedereen die vooruit wil en toekomstgericht en solidair denkt. Vooral jongeren die iets van hun leven willen maken maar die daar niet de kansen voor krijgen. Als we geen werk maken van het behoud en de versterking van onze welvaart zal de volledige toekomstige generatie zich in dat schuitje bevinden.”

Is er binnen je partij een verschil in ideeën tussen de jongste generatie en de oudere generaties? Op welke domeinen? Dus: waar deel jij de analyse van je oudere partijgenoten, waar wijkt ze er vanaf?

“De grote ideeënlijnen zijn natuurlijk gelijklopend – anders zouden we niet tot dezelfde partij behoren. In de commissie volksgezondheid waar ik zetel, zijn we bovendien met vier jonge krachten. De aanpak van jongeren en ouderen in de partij verschilt wel. Ik merk dat de jongere collega’s meer actief zijn op sociale media. Ze zijn over het algemeen ook mondiger.”

Wat wordt volgens jou hét politieke issue van jouw generatie?

“De SKI (spending the kids’ inheritance) curve die de vorige regeringen hebben ingezet resoluut omdraaien. Wat ook het issue wordt, koken kost geld. Welzijn is er maar waar welvaart is. Het is een virtuoze cirkel. Jongeren met een diploma vinden gemakkelijker werk. Werk verzekert een inkomen en spekt de staatskoek ook, zodat jongeren (en ouderen) een goed sociale zekerheidsnet hebben om op terug te vallen waar nodig. Omgekeerd: de schulden van vandaag zijn de belastingen van morgen. Daar mogen we onze en de toekomstige generatie niet mee opzadelen.”

Gesponsorde artikelen