Yonaka over dark alt pop en beginnen als studentenband

rock werchter

Yonaka speelde vrijdag The Slope plat op Rock Werchter. De band is het ondertussen al gewoon om op grote festivals te staan, maar ze hebben nog maar pas hun eerste langspeelplaat gelost. Wij spraken met Yonaka vlak voor hun concert op Rock Werchter.

Staan jullie graag op zo’n grote festivals?

Yonaka: “We hebben vorige week nog op een Iers festival gestaan, maar dit is ons eerste groot festival van het jaar. Eerder stonden we al Leeds Festival in het VK. We zijn nu aan het opwarmen. Meestal bidden of fitnessen we. We drinken ook vaak iets voor we op het podium kruipen om wat losser te worden en helemaal klaar te stomen voor de show.”

Nieuwe plaat

Jullie hebben onlangs ‘Don’t Wait ‘Till Tomorrow’ uitgebracht, jullie eerste langspeelplaat. Hoe zijn de reacties tot nu toe?

“Heel goed, veel fans zingen ook mee met de muziek. Dat doet ons plezier, want er zitten veel elementen in waarin mensen zich kunnen herkennen, psychische problemen bijvoorbeeld. Er zijn al veel mensen naar ons gekomen om te zeggen dat onze muziek echt bij hen past en hen heeft geholpen om de problemen te verwerken. Dat vinden we geweldig.”

Is dat de algemene idee achter de plaat?

“Ja. Als je je niet goed voelt, moet je met iemand praten. Er zitten natuurlijk nog andere thema’s in, maar dat is het meest voorkomende.”

Jullie hebben al een aantal EP’s uitgebracht. Hoe verschilt ‘Don’t Wait ‘Till Tomorrow’ van jullie vorig werk?

“De band is geëvolueerd. Na vier jaar proberen we ons geluid nog steeds bij te schaven en te ontdekken wat we willen zeggen en hoe we dat willen overbrengen. ‘Don’t Wait ‘Till Tomorrow’ voelt echt aan als iets van ons in vergelijking met het eerdere werk, ook qua productie.”

“We hebben de plaat zelf geproducet en hadden daardoor de volledige controle over het geluid. We hebben het volledige album opgenomen en geproducet in januari. Een hele maand lang zaten we 16 uur per dag in de studio.”

rock werchter

Studentenband en dark alt pop

“We wonen in dezelfde stad, Brighton. Na onze studies zijn we samen muziek blijven maken. Dat voelde zo anders dan alles wat we ooit gedaan hebben. Het is niet gemakkelijk om je op creatief vlak intens met andere mensen te verbinden.”

“Als je dat vindt, is het erg belangrijk om dat niet los te laten. Dat is erg zeldzaam. We waren voor de groep al lang vrienden. Daardoor ging muziek maken eigenlijk vanzelf, ook touren.”

Dus er wordt niet veel ruziegemaakt op tour?

“Jawel. Dat duurt meestal maar vijf minuten, of maximaal twee uur. Je maakt ook ruzie met je familie, zo gaat dat nu eenmaal. We zien elkaar gewoon enorm veel.”

Categoriseren jullie jezelf nog steeds als dark alt pop?

“Een paar geleden deden we dat, maar het gaat nog steeds gedeeltelijk op. Het is alternatieve muziek, geen rock, pop of EDM. Het heeft elementen van al die genres.”

Invloeden en touren

Wie zijn jullie invloeden op muzikaal vlak?

“Jeff Buckley, Amy Winehouse, Queens of the Stone Age, …”

Jullie zijn een tijdje geleden op tour geweest met Bring Me The Horizon en Fever 333. Hoe was dat? Jullie klinken helemaal anders.

“Dat was geen vanzelfsprekende tour, maar het klikte allemaal zo goed samen. Je wil niet naar een show gaan waarbij elke groep hetzelfde klinkt. Dat zou saai zijn. Het was een erg leuke show, want we zijn alle drie zo anders. Het was zo inspirerend om Bring Me The Horizon en Fever 333 elke nacht te zien optreden. Ze zijn briljant.”

Met wie zouden jullie willen touren als je carte blanche kreeg?

“Travis Scott, Twenty One Pilots, Marilyn Manson, Billie Eilish, …”

Toekomstplannen

Wie willen jullie zelf graag zien op Werchter?

“The 1975, Janelle Monáe, Bring Me The Horizon, SWMRS, The Cure, Weezer, … Er spelen hier een aantal zotte bands.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“In november staat een Britse tour gepland. We gaan ook nog op festivals spelen en een muziekclip opnemen. Tussendoor schrijven we verder aan een tweede plaat. We stoppen nooit met werken.”

Gesponsorde artikelen