Left Right
scrollTop top

Yoshi’s New Island: hoe Nintendo (gelukkig) niet naar kritiek luistert


Yoshi’s New Island: hoe Nintendo (gelukkig) niet naar kritiek luistert

Het zijn hoogdagen voor fans van typische Nintendo-games, want na Super Mario en Donkey Kong op Wii U krijgt ook Yoshi een nieuwe titel, maar dan voor 3DS. Wie naar screenshots van deze game kijkt, zal weinig nieuws aan dat eiland zien. Het oogt zelfs heel kinderlijk en eenvoudig. En toch heeft Nintendo alweer een ijzersterk spel afgeleverd… door niet te luisteren wanneer de kritiek van alle kanten lijkt te komen.

Ah Yoshi, waar is de tijd? Het was begin jaren 90 toen er tot mijn grote vreugde een Super Nintendo onder de kerstboom lag met Super Mario World als bonusgame. Het was niet alleen mijn eerste computerspel, maar ook dat van Yoshi. Zijn naam is Japans voor een hele reeks woorden, waaronder ‘gelukkig’. En gelukkig was ik die bewuste kerstvakantie zeker. Net zoals Yoshi, want het groene draakje lijkt altijd blij te zijn. Zelfs wanneer hij Mario op zijn rug moet dragen en ten strijde moet trekken tegen Bowser. Voor jongere gamers is Yoshi even vertrouwd in het gamelandschap als een smartphone in het dagelijkse leven. Maar de gamegeneraties uit de jaren 80 hebben het debuut van Nintendo’s kleine dinosaurus nog meegemaakt. We zijn intussen 23 jaar later en Yoshi is nog altijd alive and ‘licking’. En hij is nauwelijks veranderd.

Baby Mario

Vernieuwen is een woord dat ergens ver achteraan in het woordenboek van Nintendo staat. En zelfs wanneer de verkoopcijfers tegenvallen, houdt het Japanse bedrijf vast aan een aantal waarden. Gelukkig maar, want er is een reden waarom figuren zoals Mario, Luigi, Donkey Kong en Yoshi al zo lang meegaan. Maar ook deze games zijn aan vernieuwing toe, al doet Nintendo dat telkens met mondjesmaat. Veel nieuws lijkt er niet aan Yoshi’s New Island en het ziet er vrij kinderachtig uit. Maar laat je niet misleiden, deze game heeft veel potentieel. Gelukkig hoeft Yoshi intussen al lang niet meer die dikke spaghettiwreter uit Super Mario World op zijn rug torsen, maar wel zijn babyversie. De ooievaars zijn immers niet meer wat ze geweest zijn en zo komen Baby Mario en Baby Luigi in de problemen. Terwijl Luigi ontvoerd wordt, belandt de kleine Mario bij de Yoshi’s.

Op zoek naar zijn broer beginnen ze aan een avontuur rond het eiland, verspreid over verschillende werelden die telkens acht levels tellen. Halverwege een wereld neem je het op tegen Kamek, die er alles aan doet om ook Baby Mario van je af te pakken. Aan het einde van de wereld zet hij een andere vijand in en wacht je een strijd met de eindbaas. De Yoshi’s wisselen af en geven Baby Mario na iedere level door. Op die manier speel je iedere keer met een andere Yoshi, wat wel alleen te merken valt door de verschillende kleuren.

Gemakkelijk en toch uitdagend

Yoshi zelf is bijna onverwoestbaar en moet enkel lava of scherpe punten vrezen. Maar Baby Mario is even kwetsbaar als… euh, een baby op de rug van een dinosaurus. De minste aanraking met een vijand kan genoeg zijn om Mario van je rug te zien vliegen. Dan is het noodzakelijk om hem zo snel mogelijk weer te vangen. Hiervoor heb je doorgaans tien seconden de tijd, maar onderweg verzamel je bonuspunten die je tijd verhogen. Om eerlijk te zijn is deze game lang niet zo moeilijk als het gemiddelde Donkey Kong-spel, maar een uitdaging is het wel. Het niveau neemt van wereld tot wereld toe en er is aan iedere gamer gedacht.

Wie liever geen te moeilijke game wil spelen, kan zich gewoon focussen op het uitspelen van iedere level. Maar voor wie het wat meer mag zijn, is er de mogelijkheid om per level drie nevenmissies te voltooien. Probeer tegen het einde van een level het maximum aantal seconden dat Mario van je rug kan doorbrengen te verzamelen (30 in totaal), zorg dat je 20 rode ringen gevonden hebt en vind de 5 verschillende bloemen. In iedere wereld kan je ook nog eens allerlei medailles winnen. Allemaal middeltjes om de levensduur van het spel te verhogen, maar het is zoals gezegd niet nodig om alles te voltooien voor je het verhaal kunt uitspelen.

De vijanden zijn een mengelmoes van bekende gezichten uit de Mario-games en een aantal originele figuren. Bovendien zit er een leuk concept in deze game: sommige vijanden kunnen soms je vrienden zijn. Er vliegen bijvoorbeeld vogels door de lucht die je een noodzakelijke lift kunnen geven, maar zorg dan wel dat je op hun rug landt. Wie ertegen loopt zal hetzelfde effect krijgen als bij een gewone vijand, inderdaad: Baby Mario die alleen gaat vliegen. De 3DS speelt overigens geen grote rol in deze game, al zijn er wel opdrachten binnen een level waarbij je met bewegingen moet sturen. Zo verandert Yoshi al eens in een helikopter of een duikboot, maar die missies zijn enkel belangrijk om die bonusprijzen te verzamelen.

The dinosaur

Centraal in het spel staan de eieren van Yoshi. Niet dat er iets uitkomt, maar Yoshi gebruikt ze om vijanden uit te schakelen en voorwerpen te vinden. Eieren kom je onderweg tegen of kan je zelf maken door een vijand in te slikken. De tong van Yoshi is overigens langer en flexibeler dan ooit. En dat bedoelen we wanneer we over vernieuwen met mondjesmaat spreken. Nintendo wil eerst het succesrecept nog verbeteren en dan pas aan nieuwe dingen denken. Op die manier is Yoshi’s New Island een veel betere versie van enkele oude games geworden. Fans van het eerste uur krijgen een absolute topgame en ook nieuwe gamers zullen al gauw verlekkerd zijn op de dinosaurus van Nintendo.

En wie zich afvraagt waarom Yoshi altijd zo gelukkig is, moet zeker het geluid van dit spel opzetten. Wat een zalig, vrolijke achtergrondmuziek is dat? Dit spel is gewoon de ideale ontspanning na een zware en stresserende dag.

Game Monkey says: 8,5/10

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Conclusie:

De terugkeer van Yoshi zal zeker in de smaak vallen. Alle ingrediënten van vroeger in een bekend en toch ook moderner kleedje. Everbody walk the dinosaur!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588