YouTube: 15 jaar geleden verscheen het eerste filmpje

eerste video op youtube
bron: YouTube

YouTube is vandaag vijftien jaar geworden. Exact vijftien jaar geleden, op 23 april 2005, verscheen voor het eerst een filmpje op het platform. Inmiddels is de website de tweede meest bezochte website, na Google, met twee miljard gebruikers per dag.

Elk dag wordt over heel de wereld meer dan één miljard uur aan YouTube-video’s bekeken. Per minuut komt er zo’n 500 uur aan video’s bij. Maar hoe is het videoplatform eigenlijk ontstaan?

Me at the zoo

YouTube is opgericht door drie werknemers van het bedrijf PayPal, dat betalingen regelt via het internet. De drie collega’s bedachten samen een plan om een website te bouwen om filmpjes op te delen

Zo gezegd, zo gedaan. De allereerste video op YouTube is afkomstig van één van de oprichters, Jawed Karim, en had de titel Me at the zoo. Speciaal is het filmpje niet. Het duurt maar achttien seconden en Karim vertelt over de olifanten die achter hem staan.

Muziekvideo’s meest populair

Het tweede filmpje op YouTube verscheen een paar uur na het eerste en was ook van de makers afkomstig. Het had de titel My Snowboarding Skillz en toonde iemand die viel met een snowboard. Deze video was meteen het eerste fail-filmpje. Filmpjes waarin dingen mislukken en zeer geliefd zijn op YouTube. Het bedrijf groeit snel en tegen juli 2006 zetten gebruikers 65.000 nieuwe video’s op de website. Bezoekers bekeken zo’n 100 miljoen video’s per dag.

Filmpjes met dieren zijn altijd populair geweest. Net als gamevideo’s en make-up tutorials. Maar muziekvideo’s blijven de meeste kijkers halen. Het liedje Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee is de meest bekeken video ooit op YouTube met 6,7 miljard views. Het liedje Gangnam Style van PSY haalde als eerste één miljard views. Dat was eerst niet eens mogelijk want de teller op YouTube ging maar tot 999.999.999. Het filmpje die het snelst één miljard kijkers haalde, was het liedje Hello van Adele.

Goudmijn

PewDiePie (bron: ISOPIX)

YouTube verdient het meest aan reclame. Veel kijkers hebben, betekent veel geld verdienen. De bekendste YouTuber is PewDiePie uit Zweden. In zijn video’s geeft hij commentaar bij videogames. Meer dan 100 miljoen mensen volgen zijn pagina en hij verdient er elk jaar miljoenen mee. De persoon die het meest verdient aan YouTube is Ryan, een jongen van acht jaar. Ryan bespreekt speelgoed in zijn video’s. 25 miljoen mensen volgen hem en vorig jaar leverde hem dat een slordige 26 miljoen op.

De bedenkers van YouTube verdienen er natuurlijk ook aan. In oktober 2006 kocht Google de website al over. Google betaalde toen 1,65 miljard dollar voor YouTube.

Gesponsorde artikelen