YouTube aangeklaagd omdat ze geen blanke mannen meer zouden willen aannemen

YouTube aangeklaagd omdat ze geen blanke mannen meer zouden willen aannemen

Meer zwarte, vrouwelijke en Latijns-Amerikaans personeel: daar zijn ze in Silicon Valley naar op zoek. Het is zo erg geworden dat, volgens een ex-recruiter van YouTube beweert dat verschillende blanke of Aziatische kandidaten werden afgewezen omdat er interne quota moesten gehaald worden. Hij klaagt daarom YouTube aan. 

Hoe ziet de gemiddelde programmeur eruit volgens het cliché? Juist ja, een blanke of Aziatische man tussen de twintig en de veertig. Om dat cliché tegen te gaan maar vooral omdat meer diversiteit ook betere producten moet genereren. Maar volgens Arne Wilberg, een ex-recruiter voor de streamingdienst, is de klepel doorgeslagen: hij zegt dat YouTube quota’s oplegde voor het aantal gerekruteerde zwarte, Latijns-Amerikaanse en vrouwelijke nieuwe starters, en dat hij ontslagen werd toen hij dat beleid aanklaagde.

Blanke interviews gecanceld

Wilberg zegt dat tijdens de vorige lente, rekruteerders bij YouTube, een subafdeling van Alphabet (Google, zeg maar) met zo’n twintig medewerkers, werden gedwongen om interviews af te zeggen met kandidaten die niet in de diversiteitscategorieën vielen.

Volgens de Amerikaanse wetgeving mag je als werkgever wel degelijk een diversiteitsbeleid voeren. Met andere woorden: je mag bijvoorbeeld een extra inspanning doen om ervoor te zorgen dat een vacature gemakkelijker bij vrouwen terechtkomt. Wat niet mag, is uiteindelijk mensen aannemen puur op basis van huidskleur of gender.

Volgens YouTube zijn er geen diversiteitsquota, al geven ze wel toe dat er een kleine groep recruiters specifiek bezig is met het ervoor zorgen dat hun bureaus niet alleen bevolkt worden door blanke mannen.

91% blank of Aziatisch

Silicon Valley kampt al jaren met dit probleem: hoewel de San Fransisco Bay Area voor slechts 51% blank (waar ook al een deel hispanics onder vallen) is, met nog 20% Aziatisch en dus 30% hispanics of zwarte inwoners. 32% van de inwoners is niet geboren in de Verenigde Staten en 49% is vrouw.

Zet dat tegenover de cijfers van de werknemers bij Google: bijna 70% zijn mannen, een steenharde 91% is blank of Aziatisch, en dat is al jaren zo. Zelfs tegenover de algemene cijfers van in de Verenigde Staten scoort Alphabet slecht: 67% van de werkende bevolking in de V.S. is blank.

“Diverse kandidaten betekent betere producten”

Google heeft intussen gereageerd, volgens hen is er geen vuiltje aan de lucht: “Er is een duidelijk beleid dat we kandidaten aannemen op basis van hun kunnen, niet hun identiteit”, zeggen ze in een verklaring. “Tegelijk proberen we ook zonder schaamte om een diverse pool van gekwalificeerde kandidaten te vinden voor nog in te vullen posities. Dat helpt ons om de beste mensen aan te nemen, onze bedrijfscultuur te verbeteren en kwalitatievere producten te bouwen.”

Gesponsorde artikelen