“YouTube beschermt kinderen niet genoeg”: alle content met minderjarigen naar YouTube Kids?

YouTube overweegt om een aparte app voor kinderen te lanceren. De videowebsite ligt onder vuur, omdat kinderen steeds vaker ongepaste of schokkende beelden te zien zouden krijgen. Bovendien zou de privacy van minderjarigen in het gedrang komen. Die switch zou voor YouTube niet zonder risico’s zijn, want video’s voor jongere kijkers behoren tot de populairste content op het platform. YouTube verdient miljoenen aan die video’s, door de daarop geplaatste advertenties.

De Amerikaanse overheid is een onderzoek begonnen naar YouTube, omdat het er niet in slaagde om kinderen te beschermen op hun website. Ook bij het beleid van dataverzameling van YouTube stellen de Amerikaanse autoriteiten zich vragen. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post.

Het onderzoek zou ondertussen al bijna afgelopen zijn, en zou vooral in gang gezet zijn door consumentengroepen en privacy-activisten. De autoplay- en aanbevelingsfuncties zouden bovendien teveel content met kinderen tonen. Dat meldt de Amerikaanse techwebsite The Verge.

Senator Edward Markey, die de leiding over het onderzoek heeft, zegt in een persbericht dat YouTube “nog steeds de nodige stappen moet ondernemen om haar jongste gebruikers te beschermen”.

Google: senator Edward Markey

Beperkingen op commentsectie en livestreamen

YouTube-topman Susan Wojcicki en Google-topman Sundar Pichai gingen meteen aan de slag met de kritiek. In februari werd de commentsectie bij de meeste filmpjes met kinderen al afgesloten. YouTube heeft minderjarigen ook verboden om te livestreamen, zolang er geen volwassene mee in beeld is.

Sommige critici noemden YouTube zelfs een speeltuin voor pedofielen. Een woordvoerder van de website liet deze maand nog aan de Amerikaanse krant The New York Times weten dat YouTube niet van plan is om video’s met kinderen uit de aanbevelingssectie te halen omdat dat “de makers zou schaden”. Het bedrijf kiest er wel voor om “aanbevelingen van video’s die risicovol kunnen zijn voor kinderen te beperken”.

epa

Alle content naar YouTube Kids?

Wojcicki en Pichai zeggen aan persbureau Bloomberg en aan de Amerikaanse krant Wall Street Journal dat het een mogelijkheid is om alle content met kinderen te verplaatsen naar YouTube Kids, dat nu al een aparte video-app is, gericht op kinderen. Concrete plannen zouden daarvoor echter nog niet gemaakt zijn.

Financieel risico

Het probleem is echter dat minderjarigen niet massaal op YouTube Kids zitten, maar al voordat ze dertien worden overschakelen op de volwassen versie van de video website. Dat meldt persbureau Bloomberg. YouTube Kids krijgt wekelijks meer dan 20 miljoen bezoekers, maar dat is slecht een fractie van de views die de populaire ‘kinderkanalen’ op de volwassen site krijgen.

Een radicale ommezwaai van alle ‘kindercontent’ naar YouTube Kids zou dus betekenen dat YouTube heel wat advertentie-inkomsten zou mislopen. Daarom zal YouTube er niet erg happig op zijn om meteen zo’n radicale verandering door te voeren.

Gesponsorde artikelen