YouTube breekt met Logan Paul

YouTube breekt met Logan Paul

YouTube heeft eindelijk gereageerd op het filmpje van Logan Paul, waarin die een lijk toonde en er zelfs grappen over maakte. “Zelfmoord is niet om te lachen”, stelde de videodienst dinsdag al, maar nu treffen ze  ook echt maatregelen tegen de YouTubester. Hij wordt verwijderd uit het Google Preferred Program en wordt ook geschrapt uit originele content van de videostreamingdienst waarin hij zou verschijnen. 

YouTube werkt al een tijdje aan eigen, originele content via z’n betalende dienst YouTube Red. Logan Paul, een van de grootste sterren op YouTube, maakte daar deel van uit. Zo speelt hij een rol in de comedy-reeks Foursome en maakte hij ook een eigen sci-fi thriller, The Thinning, voor de streamindienst. Maar YouTube heeft nu beslist om Paul te schrappen uit die projecten. Het vierde seizoen van Foursome zal het dus zonder Paul moeten doen, en ook de The Thinning-sequel wordt voorlopig on hold gezet.

PewDiePie

Paul wordt ook uit het zogenaamde Google Preferred Program gezet. Dat geeft merken en bedrijven de kans om advertenties te kopen bij de 5 procent best scorende kanalen op het platform. Die advertenties komen bovenop de normale advertenties die vele YouTubekanalen hebben maar leveren meer geld op.

YouTube gaf z’n kanaal ook een strike. Als een kanaal drie zo’n strikes krijgt binnen drie maanden tijd, wordt het van het platform verwijderd.

De maatregelen die YouTube stelt, zijn vergelijkbaar met hoe ze PewDiePie, een andere YouTubesuperster, hebben aangepakt toen die zich antisemitisch had uitgelaten in een van z’n video’s. Die werd toen ook uit het Preferred Program verwijderd en zag twee originele series voor YouTube Red gecancelled.

Wie is Logan Paul?

Logan Paul raakte vooral bekend door z’n Vine-video’s maar schakelde niet veel later over naar YouTube, waar hij een van de grote sterren werd. Het 22-jarige social mediafenomeen heeft meer dan 15 miljoen geabonneerden op z’n YouTubekanaal Logan Paul Vlogs en is in totaal, samen met z’n andere kanaal TheOfficialLoganPaul, goed voor meer dan 3 miljard views. Hij werd dan ook door YouTube ingeschakeld voor eigen, originele content, waaronder dus de serie Foursome en z’n eigen film The Thinning.

Dat heeft de blogger ook geen windeieren gelegd. Zakenblad Forbes berekende dat Logan Paul de vierde best verdienende YouTuber was van 2017 en schat zijn waarde op meer dan 15 miljoen dollar (12,5 miljoen euro). En het zit duidelijk in de familie, want ook de jongere broer van Logan, Jake Paul, is een ware YouTubester. Al heeft die met 13 miljoen subscribers wel nog een kleine achterstand op z’n broer.

Zelfmoordbos

Net voor Nieuwjaar kwam Logan Paul echter in opspraak. Voor een van z’n vlogs trok hij naar het Japanse Aokigahara-bos, beter bekend als ‘het zelfmoordbos’ omwille van de vele zelfmoorden die er gebeuren. In het filmpje treft hij een lijk aan van iemand die daar uit het leven was gestapt. “Yo, this is crazy dude!“, reageerde de YouTubester. Het lijk kwam duidelijk in beeld in de vlog en om het nog wat erger te maken, grapte hij er met z’n vrienden op los.

Meteen kreeg Paul een stortvloed aan kritiek over zich. Hij zag zich genoodzaakt de video offline te halen, nadat die intussen wel al miljoenen views had verzameld, en postte een nieuwe video waarin hij z’n excuses aanbood. “Ik had het niet mogen doen”, reageert hij. “En vanuit het diepste van mijn hart bied ik nu dan ook mijn verontschuldigingen aan.” De video werd intussen, ironisch genoeg, een van de meest bekeken video’s op z’n kanaal met niet minder dan 39 miljoen views.

Velen, waaronder ook verschillende andere YouTubers, vroegen om zware sancties vanuit de videostreamingdienst. Maar dat liet lang op zich wachten. Op 9 januari, negen dagen nadat Paul de video postte, reageerde YouTube dan uiteindelijk toch met een open brief. “Zoals zovele anderen waren wij niet opgezet met de video”, schrijft de streamingdienst in een tweet. “Zelfmoord is geen grap, en het zou ook nooit gebruikt mogen worden voor views.”

Raken in de portemonnee

Maar op echte maatregelen was het dus wachten tot vandaag. Paul mag z’n YouTubekanaal wel houden, maar de streamingdienst probeert hem dus vooral te raken in z’n portemonnee.

Voorlopig blijft het even windstil bij het social mediafenomeen, die op Twitter al aankondigde wat tijd vrij te nemen om over de zaak na te denken.

Gesponsorde artikelen