YouTube heeft nu een feature die je aanspoort om … te stoppen met kijken

YouTube heeft nu een feature die je aanspoort om … te stoppen met kijken

Op YouTube kan je nu een feature instellen die je op bepaalde tijden zal aanraden om “een pauze te nemen”. Google wil, zo kondigden ze op hun eigen Google I/O-conferentie aan, zwaar gaan inzetten op het ‘digitale welzijn’ van hun gebruikers. “Goede technologie zou ons leven moeten verbeteren, niet ons ervan afleiden.” Deze nieuwe YouTubefeature is een van de stappen van Google om “het leven, en niet de technologie, op de voorgrond te plaatsen.”

Google heeft het goed met ons voor, althans dat zeggen ze toch. Op hun eigen I/O-conferentie, waar ze ook hun baanbrekende artificiële intelligentie nog eens in de spotlights plaatsten, kondigden ze aan meer aandacht te gaan besteden aan het ‘digitale welzijn’ van hun gebruikers. “Goede technologie zou het leven moeten verbeteren, niet ons ervan afleiden”, meent Google.

‘Remind me to take a break’

Daarom heeft de techgigant een aantal tools ontwikkeld die mensen beter hun eigen technologiegebruik moet helpen begrijpen en hen aanraadt om die op tijd ook uit te schakelen.

En dat zijn geen loze beloftes, want op YouTube hebben ze nu al een feature die je op bepaalde tijdstippen (je hebt zelf de keuze uit iedere 15, 30, 60, 90 of 180 minuten) zal aansporen om te stoppen met kijken. Die ‘Remind me to take a break‘-optie zal wel standaard uitstaan. Je zal dus actief de stap moeten zetten om die reminder te krijgen. Dat kan je in je algemene profielinstellingen.

Zo gaat het in zijn werk:

YouTube gaat zo het eindeloos verderklikken op z’n eigen app zelf tegen. Een opmerkelijke zet. Maar daar zal het niet bij blijven. Want zo zullen er binnenkort ook dashboards worden toegevoegd aan hun verschillende apps waar je kan bijhouden wanneer en hoe vaak je die apps hebt gebruikt en zal je ook makkelijker je smartphone kunnen dempen.

Digitaal welzijn

Google lijkt het dus te menen als ze zeggen dat ze geven om ons ‘digitaal welzijn’, al zijn al die opties natuurlijk niet standaard actief en zal de gebruiker zelf de stap moeten zetten om die feature in te schakelen. Maar dat die features zelfs al bestaan, is een grote stap. Een stap die alleen maar aangemoedigd kan worden.

Gesponsorde artikelen