YouTube Kids nu bij ons beschikbaar: zo kunnen kinderen beschermd filmpjes streamen

YouTube Kids nu bij ons beschikbaar: zo kunnen kinderen beschermd filmpjes streamen

Google heeft YouTube Kids in België en Nederland beschikbaar gemaakt. Deze kindvriendelijke versie van YouTube geeft ouders de mogelijkheid om kinderen enkel naar content van goedgekeurde kanalen te laten kijken en de schermtijd van hun kroost te beperken.

YouTube Kids, het kleine broertje van de grootste videowebsite ter wereld, is vanaf vandaag te verkrijgen in 59 landen. De dienst is helemaal gratis, maar je moet er wel reclame bij nemen.

Als je je kind niet met reclame wil bestoken, moet je overschakelen op een YouTube Premium-abonnement.

YouTube Kids is gericht op kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Ook de advertenties zijn op kinderen gericht en tonen dus geen opgepaste content.

(YouTube verzamelt ook data over kinderen, zelfs als dat niet mag.)

Vier categorieën

De interface van YouTube Kids ziet er totaal anders uit dan die van de ‘grote mensen’-versie. Kanalen zijn onderverdeeld in vier categorieën: ‘Shows’, ‘Muziek’, ‘Leren’ en ‘Ontdekken’.

Ouders kunnen voor een groot stuk zelf bepalen hoe veel vrijheid ze hun bengels geven op YouTube Kids. Zo is er de mogelijkheid om de zoekfunctie uit te schakelen en enkel goedgekeurde video’s en kanalen te tonen. Ook kunnen bepaalde video’s en kanalen op een zwarte lijst gezet worden.

(Sinds kort is het niet meer toegestaan om filmpjes met covers of bekende achtergrondmuziek te uploaden op YouTube.)

google

Beperkte schermtijd

Ouders kunnen verder ook timers instellen waardoor de app op non-actief gezet wordt en hun kids niet verder kunnen kijken. YouTube Kids is beschikbaar op smartphones en tablets met iOS 7 of hoger of Android 4.1 of hoger.

Ook is YouTube Kids te bekijken op tv’s via een Chromecast, Apple TV, gameconsoles, smart tv-platform of Android TV.

(Google gaat met YouTube Music directe concurrentie aan met Spotify en Apple Music.)

Kritiek

YouTube Kids werd in 2015 al geïntroduceerd in de VS. Het was een vrij geslaagde poging van Google om iets constructief te doen met de kritiek die ouders hadden op de gewone versie van YouTube. Zo was er altijd voldoende kindvriendelijke content op YouTube, maar als er een paar keer verder geklikt werd, kwamen ouders en kinderen al gauw uit op filmpjes die absoluut niet geschikt voor kinderen onder 12 jaar.

(Het is sinds vorig jaar niet meer mogelijk om liedjes van YouTube te rippen.)

Toch hadden heel wat Amerikanen ook kritiek op YouTube Kids. Zo is het leeuwendeel van de vloggers en influencers geblokkeerd op de kindvriendelijke streamingdienst. Critici stellen daardoor dat het aanbod van YouTube Kids wel redelijk saai en leeg is.

(YouTube wiste 8,3 miljoen filmpjes in drie maanden en het ging vooral om pornografisch materiaal.)

pixabay

Gesponsorde artikelen