YouTube verwijdert (nu pas) alle video’s van schutter Santa Barbara

YouTube verwijdert (nu pas) alle video’s van schutter Santa Barbara

YouTube heeft alle video’s van Elliot Rodger, de 22-jarige die vrijdag een bloedbad aanrichtte in het Amerikaanse kuststadje Santa Barbara, verwijderd. In verschillende filmpjes sprak Rodger over zijn eenzaamheid en over zijn frustraties over vrouwen. Ondertussen is in de VS het debat over wapenrestrictie opnieuw opgelaaid.

Tot maandagnamiddag, bijna drie dagen na het drama waarbij 6 doden vielen, stonden er op de YouTube-account van Elliot Rodger nog 21 video’s. Maar die zijn door YouTube nu dus allemaal offline gehaald.

Vergelding

De laatste video die Rodger op YouTube geplaatst had, waarin hij zijn laffe daad verantwoordde, werd meteen na zijn aanslag offline gehaald “wegens een schending van het beleid van YouTube op gebied van geweld”, maar de rest bleef staan.

Die video, die Elliot Rodgers Vergelding heette, was een tirade tegen vrouwen. In de video klaagde de jongen dat hij nog nooit seks gehad heeft en nog nooit een meisje gekust heeft. Hij zei in de video alle meisjes in een studentenhuis te willen afslachten en daarna iedereen die hij op straat tegenkomt te zullen vermoorden.

EPA

Manifest van 141 pagina’s

Zo straf waren de andere video’s niet, maar ze gaven wel een idee van wat er in Rodgers hoofd afspeelde. Een video heette ‘My reaction to seeing a young couple at the beach, Envy‘, een andere ‘Life is so unfair because girls don’t want me‘. Rodger had ook een 141 pagina’s tellend manifest geschreven, dat nog te lezen is op de website van de New York Times.

Our hearts go out to the families affected by this terrible news“, zei een woordvoerder van YouTube maandag aan de nieuwssite Mashable. “Video’s waarin gedreigd wordt met geweld gaan in tegen de richtlijnen van YouTube en we verwijderen ze als ze gerapporteerd worden. We moedigen iedereen die materiaal ziet waarvan ze denken dat het erover gaat aan om die dingen aan ons te rapporteren. YouTube is een plaats waar mensen komen voor informatie en content die geplaatst wordt naar aanleiding van de actualiteit, zal op de site mogen blijven.”

Veel ongebruikte munitie

Rodger, zoon van filmmaker Peter Rodger, doodde vrijdag drie van zijn flatgenoten met een mes en schoot even later 2 meisjes dood in Isla Vista, nabij een studentenwijk verbonden met de universiteit van Californië. Daarna reed hij rond door het kuststadje en schoot hij in het wilde weg. Hij verwondde nog zeven mensen, één van hen overleed.

Na een vuurgevecht met agenten crashte hij tegen geparkeerde wagens. Hij werd gevonden met schotwonde in het hoofd, het is niet duidelijk of hij werd neergeschoten door de politie of zelfmoord pleegde. De wapens die Rodger gebruikte, halfautomatische handwapens, waren allemaal legaal gekocht en stonden geregistreerd op zijn naam. Bij zijn lichaam werden nog veel ongebruikte kogels gevonden.

Vader slachtoffer wijst naar NRA

Richard Martinez, vader van een van de dodelijke slachtoffers, heeft een bijzondere emotionele speech gegeven over de dood van zijn zoon, Chris. “Waarom is Chris gestorven? Chris is gestorven door onverantwoordelijke politici en de NRA. Ze praten over wapenrechten. Wat met Chris zijn recht om te leven? Wanneer stopt deze waanzin? Wanneer zullen genoeg mensen zeggen dat deze waanzin moet stoppen? Wij moeten zo niet leven. Er zijn er al teveel gestorven. We moeten tegen onszelf zeggen: ‘Not one more’.”

Tegenaanval Joe the Plumber

Joe the Plumber, de Amerikaanse loodgieter die in 2008 een archetype speelde in de verkiezingsstrijd tussen Barack Obama en John McCain, heeft daarop een open brief geschreven naar de ouders van de slachtoffers. In de brief staat onder andere: “Het spijt me dat jullie jullie kind verloren zijn, maar jullie dode kinderen overtroeven mijn grondwettelijke rechten niet.”

Gesponsorde artikelen