YouTubedrama gaat verder: Tati Westbrook dropt bom over Shane Dawson en Jeffree Star

Tati Westbrook Jeffree Star Shane Dawson
YouTube, Isopix

Het rommelt opnieuw bij de beautygoeroes op YouTube. De hoofdrolspelers zijn deze keer niet enkel James Charles en Tati Westbrook, maar vooral Jeffree Star en Shane Dawson. Tati Westbrook heeft, net zoals vorig jaar, een video van meer dan 40 minuten gepost en deze keer richt ze haar pijlen niet op James Charles, maar wel op Jeffree Star en Shane Dawson.

Wie al eens makkelijk een paar uur van z’n tijd verliest op YouTube kent namen als Tati Westbrook, James Charles, Jeffree Star en Shane Dawson wel. Alle vier zijn het grote namen in de YouTubewereld. Maar het zijn vooral namen die vaak gelinkt worden aan drama. En dat is ook nu niet anders.

Dramageddon

We moeten beginnen bij het begin. Vorig jaar barstte er verschillende keren een enorm drama los tussen verschillende beauty-YouTubers. Bij het eerste drama ging het vooral over Manny MUA, Laura Lee, Gabriel Zamora, Nikita Dragun en Jeffree Star. De eerste vier probeerden Jeffree Star te cancellen voor zijn racistische uitspraken uit het verleden. Maar dat keerde als een boomerang terug in hun gezicht toen fans van Jeffree ontdekten dat ook zij in het verleden soortgelijke racistische uitspraken deden.

Enkele maanden later was het al tijd voor Dramageddon 2.0. Het was daarbij Tati Westbrook die in een video van meer dan 40 minuten uitlegde waarom James Charles een slecht persoon was. In de video, getiteld “Bye sister“, deed Tati haar verhaal over James Charles. In eerste instantie waren Tati en James goede vrienden. Zo zagen ze hun relatie zelfs als die van een moeder en een zoon. Het ging daarbij vooral over een deal die maakt met Sugar Bear, een concurrent van het bedrijf van Tati Westbrook. Dat brak Tati’s hart en toen besliste ze om in een video alles over James Charles op tafel te gooien.

Na de video brak de zogenaamde “Dramageddon 2.0” los. Heel wat andere mensen doken op met verhalen over James Charles (waaronder Jeffree Star, wat nog belangrijk is voor straks). Als gevolg verloor James Charles in sneltempo meer dan 3 miljoen volgers. Maar uiteindelijk wist hij die terug te verdienen nadat hij zelf in een video (van opnieuw meer dan 40 minuten) bewijzen gaf die de beschuldigingen tegenspraken. De video van James is de enige van Dramageddon 2.0 die op dit moment nog online te vinden is.

Jeffree Star en Shane Dawson

De laatste weken waren er geruchten over de betrokkenheid van Jeffree Star en Shane Dawson bij “Bye sister“. Jeffree mengde zich als nel in het drama vorig jaar. Hij beweerde toen dat James Charles zijn huis niet meer binnen mocht omdat hij Jeffrees toenmalige vriend had proberen verleiden. Daarnaast sprak Jeffree nog in vage termen over hoe James ook anderen misbruikt zou hebben.

Shane Dawson kwam pas later in the picture. Hij was in de periode waarin Tati de video over James Charles maakte, bezig aan een documentaire over Jeffree Star. In die documentairereeks ging Shane Dawson zelf zijn eigen make-uplijn opstellen. Maar in de trailer voor die reeks werd al duidelijk dat er ook aandacht besteed zou worden aan het drama rond Tati en James. Shane had gevraagd aan Tati en James of hij beelden van hen kon gebruiken in de trailer, beiden zeiden “nee”, maar toch doken ze uitgebreid op in de trailer. Maar in de uiteindelijke docureeks was er van het drama geen spoor.

Toen de geruchten de laatste weken steeds luider werden, postte Shane Dawson een (ondertussen verwijderd) statement op Twitter. Daarin verklaarde hij dat hij niets te maken had met de video van Tati en dat hij verder niets meer te maken wil hebben met de beautywereld omdat er daar volgens hem “te veel drama” zit.

“Gevoederd door leugens”

Maar, zo blijkt uit de video van Tati, dat drama werd gestart door niemand minder dan Jeffree Star en Shane Dawson zelf. In de video “Breaking my silence” vertelt Tati haar kant van het verhaal. Ze kan daarbij niet volledig in detail gaan omdat haar advocaten met de zaak bezig zijn. Maar ze spreekt wel duidelijke taal: “Ik maakte mijn video (“Bye Sister“) niet door vitamines. Ik maakte de video als een resultaat van alle giftige leugens die mij gevoederd werden door Shane Dawson en Jeffree Star.”

In de video legt ze uit hoe ze in de weken voor ze de video postte close was met Jeffree en Shane. Ze nam de twee in vertrouwen en vertelde zelfs over haar eigen seksueel misbruik. Maar ondertussen vertelden ze de wildste verhalen over James Charles. Dat hij haar dan uiteindelijk verraadde door een deal aan te gaan met een concurrerend bedrijf was voor Tati de druppel, waardoor ze overging tot het maken van de video.

Ze legt ook uit hoe Shane haar aanbood om de video over James Charles te monteren en vroeg of hij haar kon komen filmen op de dag dat ze de video online zette. Die beelden wou hij dan gebruiken in de docureeks met Jeffree Star.

Bekijk hier de volledige video van Tati Westbrook:

Jaloers

Volgens Tati is de vete van Shane Dawson en Jeffree Star tegen James Charles gevoerd door jaloezie. Het profiel van James Charles was in 2019 enorm aan het groeien. Hij won elke dag heel wat nieuwe volgers en vormde op die manier een bedreiging voor Jeffree en Shane die vreesden dat hij populairder zou worden dan hen.

Hun oplossing was dus om Tati te gebruiken als doorgeefluik. Door haar maandenlang verhalen te vertellen over James Charles, te zeggen dat ze “bewijs” hadden en dat “veel andere mensen na haar hun verhaal over James zullen delen”, werd ze uiteindelijk overtuigd om de video te maken.

Tati geeft in de video dus geen bewijs over de dingen die ze aanhaalt, maar dat heeft ze naar eigen zeggen wel. Ze kan het niet verspreiden omdat haar advocaten met de zaak bezig zijn. Daardoor lijkt het erop dat er nog meer aan de hand is dan simpel drama, aangezien er een zaak zal volgen. Zo liet Tati in de video ook weten dat ze “bang is van Jeffree” en zelfs verhuisde omdat ze zich niet meer veilig voelde in haar huis.

Reactie Shane Dawson

Snel nadat de video van Tati online kwam, reageerde Shane Dawson al via een livestream op Instagram. Daarin reageerde hij opvallend boos en noemt hij de beschuldigingen van Tati “gestoord en gebaseerd op leugens”.

In de video kijkt hij naar de video van Tati en roept hij de beschuldigingen in het rond. Hoewel Shane in zijn eigen “apology video” eerder deze week zijn eigen mentale problemen uit het verleden gebruikte als excuus om racisitische en seksistische content te posten, noemt hij de verwijzing van Tati naar haar seksueel misbruik “manipulatief”. Verder omschrijft hij de tranen van Tati als “fake” en bekritiseert hij het feit dat Tati advertenties toelaat in de video en zo geld kan genereren met de video. Maar, zo legt Tati in het begin van de video uit. Het geld dat ze verzamelt met de video gaat integraal naar het goede doel. Ze wist uiteraard dat de video veel aandacht zou vergaren en zal zo dus een flink bedrag kunnen overschrijven.

Einde van Shane Dawson?

De beschuldigingen van Tati Westbrook zijn niet het enige dat boven het hoofd van Shane Dawson hangt. De laatste weken doken er namelijk verschillende fragmenten op waarin Shane te zien is met blackface, racistische uitspraken doet of minderjarigen seksualiseert. Shane postte daarover een lange video met zijn verontschuldigingen. Hij liet in die video ook weten dat hij alle oude video’s met beledigende inhoud verwijderd had. Maar de verontschuldigingen waren duidelijk niet genoeg. Zo spraken Jaden en Jada Smith, de broer en mama van Willow, zich publiek uit tegen de YouTuber. In een van de fragmenten was namelijk te zien hoe Shane deed alsof hij masturbeerde voor een poster van Willow, die op dat moment 11 jaar oud was.

Ondertussen volgde er ook een reactie vanuit YouTube. Verschillende bronnen zeggen dat het videoplatform alle video’s van Shane, op zijn drie YouTubekanalen gedemoniseerd heeft. Daardoor kan Shane dus geen reclameinkomsten meer verwerven via YouTube en is hij dus als fulltime YouTuber zijn inkomen kwijt. Wat de gevolgen zullen zijn van de beschuldigingen van Tati, is nog niet duidelijk. YouTube heeft dit nog niet officieel bevestigd.

Gesponsorde artikelen