YouTuber Jake Paul betrapt tijdens plunderingen bij protesten in de VS

Jake Paul youtube looting
Twitter

Jake Paul wordt beschuldigd van plunderen in een winkelcentrum tijdens de protesten tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten. De YouTuber ontkent dat hij zich schuldig maakte aan plunderen, maar videobeelden die rondgaan op sociale media bewijzen het tegendeel.

Jake Paul is een van de YouTubers die de controverse absoluut niet schuwt, dus ook tijdens de betogingen in de Verenigde Staten loopt de YouTuber in de kijker.

Looting

Tijdens de demonstraties tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten, die ontstonden na de dood van George Floyd tijdens z’n arrestatie, gaat het er vaak hard aan toe. Enerzijds verlopen de confrontaties tussen de demonstranten en de politie vaak gewelddadig, anderzijds is er veel schade en wordt er aan plunderen of looting gedaan.

Donald Trump looting
Screenshot Twitter

Dat laatste werd al veroordeeld door Amerikaans president. In een tweet, die sinds kort voorafgegaan wordt door een mededeling dat deze “geweld verheerlijk”, sprak Trump: “when the looting starts, the shooting stars“. Waarmee de president wilde aangeven dat de politie kan schieten op mensen die de demonstraties gebruiken als een excuus om winkels te plunderen.

Jake Paul

Populaire YouTuber Jake Paul werd in Arizona betrapt op plunderen in het winkelcentrum Scottdale Fashion Square. Op sociale media gaan beelden rond waarop te zien is hoe de YouTuber aanwezig is bij de plunderingen in het winkelcentrum. De beelden werden gefilmd door Andrew Blue, de persoonlijke cameraman van Jake Paul, en werden dus gemaakt met toestemming van de YouTuber.

In de beelden, die Andrew Blue deelde op zijn Instagram Story, is te zien hoe Jake Paul samen met enkele van z’n vrienden rel schopt in het winkelcentrum. Zo is er onder andere te zien hoe er wordt ingebroken in een filiaal van de cosmeticaketen Sephora, waarop Andrew zegt: “Hey, neem een parfum voor me mee”. Op de beelden is niet te zien dat Jake Paul in een winkel binnenbreekt of iets steelt, maar hij is duidelijk wel ter plaatse en amuseert zich te pletter.

Jake ontkent

In een statement dat Jake Paul deelde via Instagram en Twitter ontkent hij nu elke betrokkenheid bij de plunderingen in het winkelcentrum. “Voor alle duidelijkheid, noch ik noch iemand van onze groep nam deel aan plunderingen of vandalisme”, zo begint de YouTuber z’n statement. “We maakten de hele dag deel uit van de vreedzame protesten tegen een van de grootste onrechten die ons land ooit heeft gezien. Dat leidde ertoe dat er traangas tegen ons werd gebruikt omdat we de gebeurtenissen en brutaliteiten filmden die aan de gang waren in Arizona.”

“We filmden alles wat we zagen om onze ervaring te delen en de woede die heerste in elke buurt waar we kwamen in beeld te brengen. We waren enkel aan het filmen, we namen niet deel. Ik sta niet achter geweld, looting of het breken van de wet. Anderzijds begrijp ik de woede en frustratie die leidde tot de vernieling die we zagen en hoewel dit niet het antwoord is, het is belangrijk dat mensen dit zien en samen uitzoeken hoe we hier op een gezonde manier uit moeten komen.” Hij besluit met: “We doen het beste dat we kunnen om hulp te bieden en bewustzijn te creëren. Dit is niet het moment om elkaar aan te vallen, het is een tijd om samen te komen en te evolueren.”

Beelden

Veel mooie woorden dus van Jake, maar weinig waarheid. Want op de beelden is duidelijk te zien hoe hij samen met z’n vrienden door het winkelcentrum loopt en zichtbaar geniet van het zien van de plunderingen. Veel mensen zijn woest over het feit dat Jake Paul, een miljonair, dit moment aangrijpt om deel te nemen aan plunderingen. Zelfs al nam hij niet deel aan de plunderingen, door aanwezig te zijn en de gebeurtenissen te filmen, toont hij dat hij de protesten en plunderingen vooral gebruikt als interessante content voor z’n YouTube-video’s in plaats van echt op te komen voor het onrecht.

Jake Paul heeft een jong publiek op YouTube dat door de beelden geschokt kan worden of zelfs het idee kan krijgen dat wat Jake Paul deed rechtvaardig is. Daarom keren ook heel wat andere YouTubers Jake Paul nu (opnieuw) de rug toe.

Gesponsorde artikelen