YouTuber Jenna Marbles stopt met vloggen na beschuldigingen van racisme

Jenna Marbles
YouTube

Jenna Marbles, een van de populairste vloggers op YouTube, stopt ermee. Tijdens de afgelopen dagen doken er oude video’s op van de vlogster, waarin ze zich racistisch uitlaat tegenover Aziatische mannen. Daarnaast zijn er ook video’s waarin ze te zien is met blackface-make-up. Jenna ziet nu haar fout in en stopt (voorlopig) met YouTube.

Wanneer je al 10 jaar meegaat in de spotlights is het soms moeilijk om dat helemaal foutloos te doen. Dat heeft YouTuber Jenna Marbles aan den lijve mogen ondervinden.

Jenna Marbles

Jenna Marbles, of Jenna Mourey zoals ze eigenlijk heet, is één van de YouTubers van het eerste uur. Ze postte haar eerste video al in 2010 en verzamelde over de afgelopen 10 jaar meer dan 20 miljoen volgers.

Doorheen de jaren postte Jenna allerhande video’s. Gaande van sketches tot make-up tutorials, maar de laatste jaren maakte ze vooral vlogs, waarbij ze ons meenam in haar leven. Haar populairste video is nog steeds een make-up tutorial uit 2010 getiteld How to trick people into thinking you’re good looking. Deze video haalde in totaal meer dan 69 miljoen views.

Racisme

Maar bij de oudere video’s van Jenna zijn er ook enkele die gezien kunnen worden als problematisch. Zo verfde de YouTuber haar gezicht zwart om in een sketch Nicki Minaj te imiteren. Daarnaast maakte ze ook racistische opmerkingen over Aziatische mannen in haar clip voor het nummer Bounce That Dick en zijn er video’s die gezien kunnen worden als slutshaming.

Deze oude video’s zijn allemaal opnieuw aan het licht gekomen nu er door de Black Lives Matter-beweging meer aandacht is voor racisme. In een nieuwe video legt Jenna uit wat er aan de hand is en waarom heel wat van haar oude video’s nu verdwenen zijn.

Stoppen met Youtube

In de video, getiteld A Message, legt Jenna uit dat ze stopt met YouTube. De video is een reactie op de beschuldigingen die de vlogster de afgelopen weken over zich heel kreeg. “Ik heb het gevoel dat we op een punt zijn gekomen waarop we onszelf zuiveren van alles en iedereen dat giftig is. En er wordt van mij gevraagd dat ik bepaalde dingen aankaart die ik in het verleden heb gedaan.”

Ze maakt duidelijk dat ze weet dat ze dingen heeft gedaan die niet correct waren en die ook niet goed te praten zijn. “Ik heb in het verleden dingen gedaan waar ik niet trots op ben.” Jenna heeft geprobeerd om alle problematische video’s offline te halen. “Het spijt me als die video’s nostalgisch waren, maar ik wil geen negatieve dingen in de wereld brengen. Die oude video’s toonden hoeveel ik gegroeid ben als een persoon, en daar ben ik heel trots op. Maar ik denk dat het nu moeilijk is om die video’s online te hebben staan. Mensen kijken ernaar en kijken niet wanneer het gepost is of welke groei ik heb doorgemaakt. Dus als er nu mensen naar kijken en zich erdoor beledigd voelen, dan wil ik niet dat het bestaat.”

Blackface

Jenna Marbles
YouTube

Een van de dingen waar Jenna veel kritiek over kreeg, was het feit dat ze zich in een oude video verkleed had als Nicki Minaj, daarbij had ze haar gezicht zwart gemaakt, wat gezien wordt als blackface. Er toont de bewuste beelden in de video en legt haar kant van het verhaal uit. “Het was niet mijn bedoeling om aan blackface te doen. Maar dat maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is dat mensen zich beledigd voelden en dat het hen pijn deed. En dat spijt me enorm. Dit is niet oké.”

Deze video stond al een tijd op privé, waardoor dus enkel Jenna zelf de video kon zien. “De video heeft niet lang online gestaan. Maar ik heb er echt enorm veel spijt van. Het was nooit mijn bedoeling om iemand te beledigen. Het is niet oké, het is beschamend, het is vreselijk. Ik zou willen dat het geen deel van mijn verleden uitmaakte.”

Verder in de video haalt ze ook haar muziekvideo van Bounce That Dick aan waarin ze zich racistisch uitliet tegenover Aziatische mannen. “Het is vreselijk, het moet niet bestaan, het valt niet te verantwoorden, het is niet oké.” Ze verwijst verder ook nog naar seksistische video’s en video’s waarin ze stereotiepen maakt over gender.

Definitief?

Jenna Marbles stopt nu dus met YouTube, maar het is mogelijk niet het laatste dat we van haar te zien krijgen. “Ik weet niet of het voor altijd is en ik kan ook niet zeggen hoe lang deze pauze zal duren. Ik wil gewoon zeker zijn dat de dingen die ik in de wereld breng niemand kwetsen.”

“Ik ga nu stoppen, voorlopig of voor altijd.” Ze eindigt met een dankwoordje voor haar trouwe fans die altijd achter haar bleven staan.

Gesponsorde artikelen