YouTuber Logan Paul krijgt reclame-inkomsten terug na amper 18 dagen

YouTuber Logan Paul krijgt reclame-inkomsten terug na amper 18 dagen

Logan Paul, de YouTuber die rond de jaarwisseling zwaar onder vuur kwam te liggen, heeft z’n straf uitgezeten. Vanaf vandaag zijn er opnieuw reclamefilmpjes te zien bij de video’s van Logan Paul, waardoor hij dus opnieuw heel wat geld kan verdienen. 

Amper 18 dagen, zo lang heeft de ‘straf’ van YouTuber Logan Paul geduurd. De 22-jarige vlogger kwam begin dit jaar in opspraak nadat hij in het befaamde ‘suicide forest‘ in Japan een lijk filmde.

We found a dead body in the Japanese Suicide Forest

Dat was de duidelijke titel van de vlog waarmee Logan Paul begin dit jaar in de problemen kwam. In de vlog bezocht Paul samen met enkele van zijn vrienden het Aokigahara, een bos in Japan nabij de bekende berg Fuji. Het bos staat bekend als ‘the suicide forest‘, oftewel het zelfmoordbos. Het kreeg deze naam omdat veel Japanners naar dat bos trekken om zich in alle rust van het leven te beroven.

Maar die rust werd hen niet gegund, want de razend populaire Amerikaanse vlogger Logan Paul bracht een bezoekje aan het bos dat allerminst onopgemerkt voorbij ging. Hij ging van het pad en kwam daar een lijk tegen. In plaats van meteen de politie te bellen en zijn camera uit te zetten, liet de YouTuber zijn camera draaien en zoomde hij tot overmaat van ramp zelfs in op het dode lichaam.

Verder grapte hij erop los bij het lichaam en uploadde hij nadien de vlog gewoon op YouTube. Waar hij een gevolg heeft van 16 miljoen, waaronder veel jonge kinderen.

Straf

De video veroorzaakte een shockgolf doorheen de hele wereld en verschillende sterren spraken zich uit over de YouTuber. Daarbij namen ze geen blad voor de mond en hoopten dat de YouTuber geband zou worden van het platform, waarop hij zo dagelijks zo veel jongeren aanspreekt en inspireert.

En uiteindelijk kwam er dan toch een straf. Op 8 februari kwam het nieuws dat Logan Pauls projecten bij YouTube Red werden stopgezet en dat hij geband werd uit het Google Preferred-programma van YouTube. Dit programma omvat de kanalen die van Google, waaronder YouTube valt, de best betaalde advertenties ontvangen op hun video’s.

Ook de andere advertenties werden van het kanaal geweerd. Tot nu. Na amper 18 dagen heeft Logan Paul weer advertenties op zijn YouTubekanaal en dus ook weer grote inkomsten. Volgens kenners verdiende de YouTuber voor het incident zo’n 1,2 miljoen dollar (bijna een miljoen euro) per maand. Al zal dit bedrag nu niet meer zo hoog zijn, aangezien Logan Paul nog steeds geweerd wordt van het Google Preferred-programma.

“Logan begrijpt het beter nu”

YouTube nam de beslissing om opnieuw reclamefilmpjes toe te laten bij de video’s van Logan Paul na “gesprekken met Paul en zijn team”. Uit die gesprekken zou blijken dat Paul nu een beter begrip heeft van de regels van Youtube op het vlak van community en advertentievriendelijke content.

Verder blijft Paul in een proefperiode van 90 dagen. Wat betekent dat de YouTuber voorlopig niet opnieuw toegelaten wordt tot het Google Preferred-programma en dat zijn video’s niet op de trendinglijst van de website te vinden zullen zijn.

De terugkeer van Logan Paul

Na de heisa trok Paul zich een tijdje terug op YouTube. Op 2 januari postte hij een videoboodschap waarin hij zich verontschuldigde voor het voorval en aankondigde dat hij wat tijd zou nemen “om te reflecteren”.

Drie weken later kwam hij dan terug met een video over zelfmoordpreventie, met de belofte dat Paul een miljoen zou overschrijven naar verschillende organisaties die zich inzetten voor zelfmoordpreventie. Die video toonde een volwassen ogende Logan Paul die zijn leven gebeterd leek te hebben.

Maar twee weken later kwam er dan de eerste echte vlog na de heisa. En die was weer luid, grofgebekt en vol van mopjes, zelfs over de situatie waarin Paul zich op dat moment bevond. Zo haalde hij in die vlogs meermaals aan dat zijn fans z’n merchandise moesten kopen, omdat hij nu geen reclame-inkomsten meer kreeg van YouTube.

Te laks

YouTube werd eerder al fel bekritiseerd omwille van de lakse omgang met de situatie rond Logan Paul. Susan Wojcicki, de CEO van YouTube gaf eerder deze maand aan dat Paul hun zogenaamde three strikes-policy niet overtreden had en dat ze daarom zijn profiel niet konden verwijderen.

“Wij werken met een three strikes-regel. Als iemand drie keer tegen onze regels ingaat, verwijderen we het kanaal. Dat is iets dat we geregeld doen. Logan Paul heeft niet iets gedaan dat die drie inbreuken zou veroorzaken. We kunnen niet zomaar mensen van ons platform verwijderen. Ze moeten ook echt een inbreuk begaan. We moeten consistente regels hebben. Dit is vergelijkbaar met wetsregels.”

Een dood lichaam filmen, erbij staan te lachen en die content delen met je jonge publiek is dus niet strafbaar volgens YouTube. Al kan geld ook iets te maken hebben met de houding van de website. Het kanaal van Paul is namelijk een van de grootste van YouTube, waardoor een volledige ban van het profiel ook drastische gevolgen zou hebben voor de inkomsten van de website zelf.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Gesponsorde artikelen