YouTubers binnenkort minder problemen met auteursrechten: nieuwe richtlijnen voor studio’s bij overtredingen

YouTube

YouTube heeft een update doorgevoerd, waardoor het voor videomakers gemakkelijker wordt om problemen met auteursrechten op te lossen. De videosite is verplicht om met platenfirma’s en filmstudio’s samen te werken, maar nu zullen die moeten aangeven welk fragment van een filmpje precies in overtreding is.

Vanaf nu moeten eigenaars van content die auteursrechtelijk beschermd is – zoals platenlabels en filmstudio’s – bij inbreuken exact aangeven waar in een video hun materiaal onrechtmatig gebruikt is. Dat was voordien niet het geval. Op die manier kunnen videomakers op YouTube zonder veel gedoe nagaan of de claim terecht was en het bewuste film-, serie-, of muziekfragment eventueel uit hun filmpje knippen. 

Als de claim van de platenlabels en filmstudio’s terecht is, mogen de videomakers geen inkomsten door advertenties meer innen uit het bewuste filmpje. Bovendien kan YouTube hun filmpje ook offline halen of muten als ze in fout zijn.

(Na hele dag storingen bij Facebook en Instagram: adverteerders mogen wellicht fluiten naar compensatie.)

YouTube

Frustraties bij videomakers

Het feit dat filmstudio’s en platenfirma’s niet hoefden aan te geven op welke manier een bepaald filmpje precies hun auteursrechten schond, was tot nu toe een grote frustratie bij videomakers. Na een vage klacht moesten die aan de slag om uit te vissen welke tunes of welke beelden in hun filmpje nu precies de boosdoener waren.

Wanneer een videomaker de vermeende overtredende content uitgeknipt had, moest die in onzekerheid wachten tot het label of de studio akkoord ging dat het probleem van de baan was.

Als een YouTuber een populaire hit als soundtrack voor zijn filmpje gebruikt, is het natuurlijk duidelijk waar de auteursrechtenclaim over gaat, maar vaak is het zo simpel niet. Zo waren er in het verleden ook gevallen, waarbij filmpjes online werden gehaald vanwege de achtergrondmuziek die in een winkel werd afgespeeld.

(Spotify eist uitbetaalde royalty’s van 2018 terug van songwriters en uitgevers.)

Pixabay

Niet langer onschuld bewijzen

YouTube maakt trouwens al langer gebruik van automatische detectie van content waar auteursrechten op rusten. Met die feature liet YouTube al aan videomakers weten met welk specifiek fragment van een filmpje ze in fout waren. 

YouTube is wettelijk verplicht om met filmstudio’s en platenfirma’s samen te werken om overtredende content op te sporen. Dat bracht videomakers op voorhand al in een lastig parket en ze kregen niet altijd de kans om hun ongelijk te bewijzen. Met deze upgrade hoopt YouTube daar dus een einde te maken.

(Amazon en Google beginnen met gratis muziekstreaming: heeft Spotify een probleem?)

Gesponsorde artikelen