Zac Efron is Ted Bundy in ‘Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile’: de ideale schoonzoon speelt een gruwelijke moordmachine

Zac Efron is Ted Bundy in ‘Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile’: de ideale schoonzoon speelt een gruwelijke moordmachine

Zac Efron is een goede acteur. En een mooie. Op het eerste zicht lijkt hij de perfecte keuze om Ted Bundy te spelen in ‘Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile’. Bundy was – naast een seriemoordenaar die op een gruwelijke manier meer dan veertig jonge vrouwen van het leven beroofde – namelijk een mooie en charismatische man. Maar maakt Hollywood zich door die keuze niet schuldig aan het seksualiseren van een moordmachine?

Vanaf vrijdag 3 mei is Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile op Netflix beschikbaar. De film gaat over Ted Bundy, één van de dodelijkste seriemoordenaars aller tijden. In minder dan tien jaar vermoordde Bundy minstens veertig jonge vrouwen, die hij ook verkrachtte, zowel voor als na de moord. Is de keuze voor Zac Efron als Ted Bundy dan wel de juiste? Willen we dat Ted Bundy gezien wordt als een sekssymbool? Moét Zac Efron per se in deze film zijn kleren uitdoen?

Extremely Wicked

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile is een film over de Amerikaanse seriemoordenaar Ted Bundy. De film focust op de manier waarop Elizabeth Kloepfer omgaat met de beschuldigingen over haar man. Zac Efron, die we vooral kennen door zijn ‘ideale schoonzoon’-rollen, speelt één van de beruchtste moordenaars aller tijden. Het ander hoofdpersonage in de film, Teds echtgenote Liz, wordt gespeeld door Lily Collins.

De film over Ted Bundy is vanaf 3 mei beschikbaar op Netflix. De streamingdienst kocht begin dit jaar de rechten van Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile op het Sundance Film Festival en mag de film dus binnenkort uitzenden. Dat Netflix de rechten gekocht heeft, verrast niet echt. De regisseur van de film, Joe Berlinger, werkte ook al van heel dichtbij mee aan Conversations With A Killer: The Ted Bundy Tapes, een documentairereeks die de beelden van de ondervragingen van Ted Bundy als basis heeft.

Ted Bundy, de brave rechtenstudent zonder strafblad

In de zomer van 1974 sloeg Ted Bundy voor het eerst toe, of toch voor het eerst opvallend. In en rond de staat Washington verdwenen studentes aan de lopende band, maar niemand wist wat er precies aan de hand was. Toen tijdens de zomer twee jonge meisjes op klaarlichte dag van een druk strand verdwenen, raakte de politie in paniek. De ontvoering was één van Bundy’s meest gedurfde, maar ook de eerste die de politie op een spoor zette.

De twee meisjes die hij van het strand meenam, waren namelijk niet de eerste die hij daar aangesproken had. Heel veel jonge meisjes getuigden over een “knappe jonge man met zijn arm in een steunband met een bruine Volkswagen Beetle, die zich voorstelde als Ted”, die hen probeerde mee te lokken naar zijn auto. Maar liefst vier mensen identificeerden Ted Bundy, maar na een kort onderzoek liet de politie hem vallen als verdachte. Ze geloofden niet dat een rechtenstudent zonder strafblad zoiets zou kunnen doen.

Een vast stramien

Ted Bundy bleef bij de tactiek van de steunband. Voor de meeste van zijn ontvoeringen en moorden deed hij zich als beperkt voor en vroeg jonge vrouwen om iets naar zijn auto te helpen dragen. Daarna sloeg hij ze bewusteloos, bond ze vast, verkrachtte ze, vermoordde ze en dumpte ze in het bos, alsof hij het nooit anders gewoon was geweest. Vaak ging hij zelfs nog een stapje verder: hij keerde terug naar het bos om de rottende lijken van zijn slachtoffers te verkrachten of bewaarde hun afgehakte schedels naast zijn bed.

Net toen de politie zijn routine begon door te hebben en Ted Bundy op het spoor kwam, werd hij toegelaten tot een law school in Utah en verhuisde hij. Bundy wist niet dat hij ondertussen overal gezocht werd en ging rustig verder met moorden. Tot hij plots met een nieuwe auto werd tegengehouden door de politie. Die vonden een zak met vreemd materiaal in de koffer, maar dat was niet genoeg om hem op te pakken.

Netflix

Eerste arrestatie

Toen de politie ook zijn Volkswagen Beetle terugvond, die hij ondertussen verkocht had, vonden ze daar haren in van drie van zijn slachtoffers. Bundy werd in een line-up herkend en werd gearresteerd voor ontvoering en aanranding, terwijl de politie een moordzaak tegen hem aan het opstellen was. Tijdens het proces ontsnapte hij uit het gerechtsgebouw. Hij was zijn eigen advocaat en kon dus in de bibliotheek en was niet geboeid. Bundy sprong uit het raam en zette het op een lopen.

Zijn plan om in de bossen te overleven zou mislukken, dus stal Bundy een auto en scheurde daarmee weg. Dat had hij beter niet gedaan, want de politie merkte hem op doordat hij zo snel wegreed. Zes dagen na zijn ontsnapping zat hij alweer in de cel, al begon hij daar onmiddellijk opnieuw zijn ontsnapping te plannen.

Tweede ontsnapping

Toen Ted Bundy voor de tweede keer in de gevangenis terechtkwam, had hij de bouwplannen van het gebouw goed bestudeerd. Zijn cel bleek vlak onder het woongedeelte van de directeur van de gevangenis te zijn, enkel gescheiden door een kleine kruipruimte. Door te ruilen kwam hij aan materiaal en begon geleidelijk aan de bepleistering op het plafond weg te schrapen. Hij at ook bewust minder om zo mager mogelijk te worden om in de kruipruimte te passen.

Toen Ted Bundy in de kruipruimte verdween en verderklom naar de vertrekken van de directeur, bleken die leeg te zijn. Hij verwisselde zijn gevangenisplunje voor gewone kleren en liep gewoon langs de hoofdingang van het gebouw naar buiten. In tegenstelling tot de eerste keer dat Ted Bundy ontsnapte, had hij nu wel een plan: hij zou een auto stelen op de parkeerplaats van de gevangenis en naar Florida rijden om daar een gewoon leven te leiden en vooral niet op te vallen.

Geen rustig leven in Florida

Dat niet opvallen, is niet zo goed gelukt. Bundy raakte niet aan werk, omdat hij geen identiteitskaart had en moest dus terug beginnen stelen. Bovendien was hij een zieke geest en had hij nood aan geweld. Hij brak in in een studentenhuis en in amper vijftien minuten randde hij vier jonge vrouwen aan en vermoordde hij twee van hen. Een paar weken later ontvoerde Bundy een twaalfjarig meisje dat hij ombracht en onder een varkensboerderij begroef.

Opnieuw was het zijn rijstijl die Ted Bundy in het vizier van de politie bracht. In zijn auto werd opnieuw het DNA van verschillende van zijn slachtoffers gevonden en zo belandde Bundy opnieuw in de gevangenis. Hij werd verschillende keren aangeraden om een echte advocaat te nemen, maar koos er toch voor om zichzelf te verdedigen. Dat was (voor hem) geen goede keuze (maar voor de rest van de wereld wel). Bundy werd ter dood veroordeeld en stierf in 1989 in de elektrische stoel, waarvoor hij opgewacht werd door honderden toeschouwers, die hem maar al te graag zagen sterven.

Verheerlijking?

Het exacte aantal slachtoffers van Ted Bundy is nooit geweten. Verschillende moorden heeft hij tijdens zijn processen wel bekend, maar andere – waar wel vaak bewijs voor was – bleef hij hardnekkig ontkennen. De politie schat dat Bundy in de jaren 1970 zo’n dertig tot veertig slachtoffers gemaakt heeft, wat hem één van de twintig dodelijkste seriemoordenaars ooit maakt.

Is het dan niet vreemd dat een pretty boy en ideale schoonzoon als Zac Efron gekozen wordt om Ted Bundy te spelen in een biografische film? Oké, Bundy stond bekend als een knappe en charismatische man die menig vrouwenharten deed smelten. Maar Zac Efron. In bloot bovenlijf. Is dat niet een man seksualiseren die verantwoordelijk was voor minstens veertig moorden in minder dan tien jaar? En is het niet ook precies wat Bundy zou gewild hebben? Na zijn dood nog bekender worden?

Heel wat tieners die zwijmelen over acteurs als Zac Efron, maar geen idee hebben van de gruwel die Bundy aangericht heeft, zullen posten op sociale media. Ze zullen waarschijnlijk niet posten dat “Zac Efron een moeilijke acteeropdracht tot een goed einde brengt”, maar zullen eerder kiezen voor “OMG ZAC EFRON IN BLOOT BOVENLIJF KWIJL KWIJL HARTJE HARTJE”. En is dat wat we willen bereiken? Willen we van één van de gevaarlijkste seriemoordenaars aller tijden een sekssymbool maken?

Het is een moeilijke keuze: is het een romantisering? Of toch de juiste keuze? Ted Bundy was een speciaal figuur. Tijdens zijn processen zat de zaal vol met jonge vrouwen om toch maar een glimp van hem te kunnen opvangen. Is het een seksualisering van het verhaal als Ted Bundy voor zijn veroordeling ook echt een sekssymbool was?

Gesponsorde artikelen