Zal de politie zelfrijdende wagens kunnen besturen?

Zal de politie zelfrijdende wagens kunnen besturen?

Volgens experten zullen de auto’s van de toekomst verbonden zijn met elkaar en met de weginfrastructuur. Het zou dus mogelijk zijn dat de politie je auto volledig overneemt en controleert terwijl je aan het rijden bent. Zijn snelheidsovertredingen en verkeersongevallen dan iets van de verleden tijd? 

Is het verhaal ‘mijn auto, mijn vrijheid’ gedaan? Binnenkort zal de politie je auto zelf kunnen besturen. Als je bijvoorbeeld over de snelheidslimiet gaat, zal de politie ervoor zorgen dat je automatisch trager gaat. Maar ze gaan hierin nog verder. Als iemand een wagen steelt, kan de politie de auto vanop afstand overnemen met de dief er nog in en naar het politiekantoor rijden.

Autonome functies

Al jaren zijn er meer en meer autonome functies in auto’s, zoals cruise control, automatisch remmen, automatisch parkeren en rijstrookassistentie. Maar binnenkort komt hier nog veel meer bij. Vanaf één mei zullen er zelfs testen gebeuren op onze Belgische snelwegen met volledig autonome wagens. In de toekomst is het dan de bedoeling dat alle wagens met elkaar verbonden zijn voor optimale veiligheid. Ze zijn met elkaar verbonden via the cloud en via de wegeninfrastructuur en snelheidsbeperkingssystemen. De politie zal je auto met deze technologie kunnen ‘hijacken‘ en ervoor zorgen dat je geen snelheidsovertredingen meer maakt.

Het wegverkeer van de toekomst

Het Amerikaanse technologiebedrijf Qualcomm werkt samen met tientallen autofabrikanten en maakt chipontwerpen om de auto’s van de toekomst te maken. Deze chips zorgen er dus voor dat auto’s de hele tijd verbonden zullen zijn met elkaar en met de wegeninfrastructuur. Tijdens een toespraak op een technologisch evenement in San Francisco legde Nakul Duggal van Qualcomm aan The Sun uit hoe het systeem zou kunnen werken. Hij vertelde dat het wegverkeer helemaal zal veranderen. Langs de kant van de snelweg zullen er een soort intelligente units worden geïnstalleerd die dan verbonden zijn met de wagens.

Hier zie je het uitgelegd op de afbeelding:

Paper: UAV-Enabled Intelligent Transportation Systems for the Smart City: Applications and Challenges

Nakul Duggal van Qualcomm vertelt verder aan The Sun: “In dit wegmodel van de nieuwe generatie heb je camera’s en misschien een radar die alles in het oog kunnen houden, zo weet je direct wie er bijvoorbeeld illegale rijstrookwisselingen maakt. Deze informatie kan dan automatisch worden geregistreerd bij politiedatabanken om overtredingen te straffen.”

Duggal legde op hetzelfde evenement nog uit aan The Sun hoe die systemen kunnen worden gebruikt om snelheidslimieten te controleren en auto’s automatisch te vertragen. “Je hebt nu het vermogen om met een voertuig te communiceren welke acties het moet ondernemen,” zei Duggal. “Dus als er een snelheidslimiet vereist is vanwege een probleem, kan dit worden beheerd via die infrastructuur.”

Bestuurdersmonitoring

Auto’s worden momenteel al ontworpen met alertheidsmonitoren en ademanalyses. Als je bijvoorbeeld iets gedronken hebt en toch met je auto wil rijden zal je auto na het voeren van een ademtest het stuur overnemen en helemaal autonoom rijden. “Bestuurdersmonitoring is nuttig vanuit een veiligheidsperspectief”, zei Duggal. “De alertheid van de bestuurder is van cruciaal belang om ongevallen te voorkomen. Is de bestuurder afgeleid, is hij niet in de beste conditie? Als dit het geval is, kan de auto zichzelf besturen en naar een veilige plek brengen waar hij geen invloed kan hebben op andere auto’s.”

In deze video wordt alles kort uitgelegd over de zelfrijdende auto:

Nieuwe technologie voor meer staatscontrole?

Dat de politie en de overheid een volledige lijst zal hebben van alle wegovertredingen is toch wat schrikwekkend. In China bijvoorbeeld is dit al een tijdje aan de gang. Zij werken met een soort ‘sociaal kredietsysteem‘ waarin ze de nieuwste technologieën gebruiken om hun burgers te controleren. Wie bijvoorbeeld zijn fiets parkeert op de stoep, wat illegaal is in China, zou dan zakken in hun ranglijst. Als je genoeg zakt in die ranglijst worden meer en meer van je vrijheden ingeperkt. Dat begint onschuldig maar al snel kan je al geen binnenlandse vlucht meer nemen om je familie te bezoeken bijvoorbeeld. De vraag is nu welke regelingen Europa zal treffen als ze alle wegovertredingen van de burgers kunnen registreren.

Gesponsorde artikelen