“Zal Facebook informatie van gebruikers verkopen? Natuurlijk niet!” Interview met Zuckerberg uit 2009 gaat viraal

“Zal Facebook informatie van gebruikers verkopen? Natuurlijk niet!” Interview met Zuckerberg uit 2009 gaat viraal

Edward Snowden heeft zich gemengd in het debat rond Facebook. De befaamde klokkenluider deelde op Twitter namelijk beelden van een oud interview met Facebook-baas Mark Zuckerberg waarin die stellig ontkent informatie van gebruikers te zullen verkopen. Zuckerberg bevindt zich in steeds slechtere papieren sinds het Cambridge Analytica-schandaal is uitgelekt. Hij zegde onlangs ook toe daarover te zullen getuigen in het Amerikaanse Congres.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg lijkt met de dag dieper weg te zakken in het schandaal rond Cambridge Analytica. De data van 50 miljoen Amerikanen zou door Facebook gedeeld zijn met het Britse politieke consultancybureau Cambridge Analytica. Dat zou op zijn beurt de data dan weer doorgespeeld hebben aan, onder andere, de Trump-campagne.

#DeleteFacebook

“We hebben Facebook misbruikt om miljoenen profielen uit te lezen. Die informatie werd daarna gebruikt om die mensen persoonlijk te benaderen met gerichte advertenties”, getuigde een Canadese ex-medewerker van het bedrijf. “Het is op die basis dat Cambridge Analytica gebouwd is.”

Een paginagrote brief in verschillende Britse kranten waarin de Facebook-baas zich excuseerde, moest de gemoederen sussen. Maar het kwaad was al lang geschied. #DeleteFacebook was trending op Twitter en al snel vroegen zowel het Britse Lagerhuis als het Amerikaanse Congres om uitleg. Zuckerberg zal op de vraag van het Amerikaanse Congres in gaan en getuigen over het schandaal. Een tripje naar het Britse Lagerhuis ziet hij evenwel niet zitten.

“Dit is hun informatie, zij bezitten het”

Maar te midden alle controverse gooit klokkenluider Edward Snowden nog wat extra olie op het vuur. Op Twitter, waar hij zo’n 3,7 miljoen mensen volgers heeft, rakelde hij namelijk beelden op van een BBC-interview met een jonge Zuckerberg. Daarin ontkent de Facebook-CEO stellig ooit informatie van gebruikers te zullen verkopen. De beelden van de jonge Zuckerberg dateren al van 2009.

“De persoon die de content op Facebook plaatst, is altijd de eigenaar ervan. Daarom is dit zo belangrijk. En daarom is Facebook ook zo’n speciale dienst, waar mensen veel eigendom over voelen. Dit is hun informatie, zij bezitten het”, stelde Zuckerberg duidelijk.

Op de vraag of Facebook ooit informatie zou verkopen, antwoordt hij stellig: “Neen, natuurlijk niet!” Ook als er verder wordt gevraagd, blijft hij ontkennen. “Wat onze terms zeggen, is dat we mensen hun informatie niet zullen delen behalve bij mensen die daartoe hebben toegezegd.”

Viraal

Snowden riep op Twitter op om de beelden zo veel mogelijk te delen. Iets waarin hij duidelijk is geslaagd, want het duurde niet lang of het interview ging viraal. Donderdagmorgen, na amper anderhalve dag, was de tweet al meer dan 34.000 keer gedeeld. De beelden zijn intussen ook al meer dan 800.000 keer bekeken. Niet zo leuk voor Mark Zuckerberg natuurlijk, die nu al met het schaamrood op de wangen en de staart tussen de benen zich moet gaan verantwoorden in het Amerikaanse Congres.

Gesponsorde artikelen