Zalando, Asos en Next stoppen met verkoop merk Boohoo na klachten over moderne slavernij

Boohoo
Shutterstock

De online kledingwinkels Zalando, Asos en Next stoppen met de verkoop van het merk Boohoo nadat het merk onder vuur kwam te liggen over “moderne slavernij”. Het gaat daarbij om onderbetaalde werknemers in de fabrieken in Leicester.

Wie geregeld op Zalando en Asos shopt, kent het merk Boohoo waarschijnlijk wel. Maar ook de merken Nasty Gal en PrettyLittleThing vallen onder Boohoo. De Britse merken bieden hippe kleren aan voor spotprijsjes, maar achter die lage prijzen zitten onderbetaalde werknemers die in levensgevaarlijke omstandigheden moeten werken.

Onderbetaalde werknemers

Het merk Boohoo ligt al enkele dagen onder vuur nadat de krant The Times ontdekte dat werknemers in de fabrieken in Leicester amper 3,5 pond (3,9 euro) per uur betaald krijgen. Dat terwijl het minimumloon in het Verenigd Koninkrijk op minstens 4,15 pond (4,63 euro) ligt voor mensen in opleiding. Afhankelijk van de leeftijd verdien je daarna tussen 4,55 (jonger dan 18 jaar) en 8,72 pond (ouder dan 25 jaar). Omgerekend naar euro komt dat dus neer op 5,07 tot 9,72 euro.

Daarnaast zou het personeel deze dagen niet beschermd worden tegen de mogelijke verspreiding van het coronavirus en is het dus niet veilig om in de fabrieken te werken. Wie ziek is, moet nog steeds komen werken, waardoor het natuurlijk extra gevaarlijk wordt om in de fabrieken te werken. Al deze werkomstandigheden worden gezien als slavernij aangezien er gewerkt moet worden aan een hongerloon in erbarmelijke omstandigheden.

Boohoo: “Totaal onacceptabel”

De Boohoo Group heeft al op de aantijgingen gereageerd en vind het “totaal onacceptabel”. Het laat daarbij weten dat het gaat om uitbesteedde fabrieken en dat zij zelf niet verantwoordelijk zijn voor de werkomstandigheden.

“We zullen onmiddellijk onze banden verbreken met elke leverancier die onze gedragscode niet naleeft”, zo klont het in een statement. “We zullen niet toestaan dat onze werkkrachten in eender welke stap van ons productieproces niet volgens de regels behandeld worden.” Daarbij liet het merk ook weten dat ze een onderzoek zouden opstarten om de werkomstandigheden grondig te onderzoeken. Als resultaat daarvan hebben ze ook al de samenwerking met twee leveranciers stopgezet. Maar tot er duidelijkheid is over de werkomstandigheden in alle fabrieken van de Boohoo Group, zullen de merken dus niet meer beschikbaar zijn op de grote online retailers Zalando, Asos en Next.

Gesponsorde artikelen