Zalando zal zich niet vestigen in Wallonië uit angst voor het sociale klimaat

Zalando zal zich niet vestigen in Wallonië uit angst voor het sociale klimaat

Het Duitse bedrijf Zalando dat zich specialiseert in online verkoop, dacht erover een logistiek centrum in Wallonië te bouwen. Maar wat de arbeidsomstandigheden betreft, zouden de Walen te veeleisend zijn. Zalando gaf daarom de voorkeur aan een distributiecentrum in Nederland.

In alle discretie onderhandelden de Waalse vertegenwoordigers van de intercommunale IDEA en AWEX, het Waalse agentschap voor export en buitenlandse investeringen, met de Duitse gigant Zalando. Maar waarover gingen deze onderhandelingen die meer dan twee jaar duurden? De bouw van een gloednieuw distributiecentrum in Wallonië.

Dat centrum zou gebouwd worden in het district Dour-Elouges. De ligging is niet alleen ideaal voor de distributie in België, maar ook voor die in Frankrijk. Alleen zal het centrum uiteindelijk in Nederland worden gebouwd. De reden hiervoor? Het sociale klimaat in Wallonië zou te ongunstig zijn, zegt de Franstalige krant L’Echo dinsdag.

Het sociale klimaat?

Het distributiecentrum was een verleidelijk aanbod voor het Waalse Gewest. Het ging om een gebouwencomplex met vier verdiepingen. De stedenbouwkundige vergunningen waren al verkregen en eenmaal voltooid zou het centrum werk hebben aangeboden aan 1.500 werknemers. Maar zoals L’Echo bericht: “België is geen optie meer. Zalando vertelde ons dat ze naar Nederland zouden gaan.”

Bij onze noorderburen zouden de uurlonen van arbeiders gunstiger zijn. Ten tweede zouden de Belgische regels met betrekking tot nachtarbeid te streng zijn. Maar bovenal zou het sociale klimaat te gespannen zijn. Is Zalando misschien bang voor de Waalse vakbonden?

Gesponsorde artikelen