Zalige kerst vanwege Donald Trump: geen salaris voor 420.000 ambtenaren omdat meneer per se zijn muur wil

Zalige kerst vanwege Donald Trump: geen salaris voor 420.000 ambtenaren omdat meneer per se zijn muur wil

Het Amerikaanse Congres en het Witte Huis hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuwe begroting en dus is in de Verenigde Staten sinds 6 uur vanochtend opnieuw een ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheidsdiensten ingegaan. Gevolg van de shutdown is onder meer dat 420.000 ambtenaren geen salaris krijgen. Ook 14.000 FBI-agenten en 5.000 brandweerlieden die de bosbranden bestrijden in het westen van het land krijgen voorlopig geen geld. Struikelblok in de begroting is de financiering van een muur aan de grens met Mexico. President Trump wil vijf miljard dollar daarvoor hebben, maar de Democraten weigeren akkoord te gaan met de financiering van de door Trump zo begeerde grensmuur die zij niet willen en waar zij nut noch noodzaak van inzien.

Kort na het bericht over een onafwendbare shutdown, plaatste Trump een tweet waarin hij het belang van de muur benadrukt. Hij waarschuwde de Amerikanen ook dat hij weigert toe te geven en dat de schutdown van lange duur kan zijn.

Woensdag keurde de Amerikaanse Senaat een voorlopige begrotingswet nog goed die de overheid tot 8 februari financiert, maar Trump weigerde daar zijn handtekening onder te zetten. In de wet was geen budget vrijgemaakt voor de bouw van de muur.

Gevolgen

Om de shutdown te voorkomen moest voor middernacht een akkoord zijn bereikt over een nieuwe begroting. Dat is niet gelukt. Dus gaat een kwart van de federale overheidsdiensten vanaf vandaag dicht. De overige driekwart blijf wel open. Daar is de begroting al voor geregeld en daar is tot september volgend jaar geld voor.

Gevolgen van de shutdown is onder meer dat 420.000 ambtenaren geen salaris krijgen. Ook 14.000 FBI-agenten en 5.000 brandweerlieden die de bosbranden bestrijden in het westen van het land krijgen voorlopig geen geld.

Verder wordt bij negen federale instanties de geldkraan dichtgedraaid, waaronder Binnenlandse Veiligheid, Justitie, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Landbouw, Handel, Stedenontwikkeling, de grenspolitie en de kustwacht.

Nationale parken en grote toeristische attracties sluiten – net tijdens de kerstvakantie dus – ook noodgedwongen hun deuren. Naar schatting zitten zo’n kleine miljoen ambtenaren thuis tijdens een shutdown. Ze krijgen overigens alsnog hun loon als de overheid weer ‘open’ gaat.

Diensten die cruciaal zijn om het openbare leven draaiende te houden, zoals militairen, gevangenisbewaarders, grensbewaking, postbezorgers of de luchtverkeersleiding (die ook onder de overheidsambtenaren valt), werken gewoon door.

Nationale parken en grote toeristische attracties sluiten – net tijdens de kerstvakantie dus – ook noodgedwongen hun deuren. Naar schatting zitten zo’n kleine miljoen ambtenaren thuis tijdens een shutdown. 

Derde keer onder Trump, 21 keer in geschiedenis VS

Over het algemeen komt een shutdown weinig voor. Maar dit is inmiddels de derde keer in het presidentschap van Trump dat de overheid gedwongen wordt tot een tijdelijke sluiting. De laatste keer dat het gebeurde voordat Trump in het Witte Huis zat, was in september 2013. De Republikeinen wilden toen niet instemmen met de uitgaven voor Obamacare, het grote verzekeringsplan waarmee president Barack Obama ervoor zorgde dat zeker 20 miljoen onverzekerden voortaan wel verzekerd waren. Na twee weken van koehandel en een paar aanpassingen gingen de Republikeinen wel akkoord.

De laatste president voor Obama die op deze manier met het Congres botste, was Bill Clinton. Die worstelde in 1995 met het feit dat de Republikeinen in het Congres een meerderheid hadden, wat tot twee shutdowns in twee maanden leidde.

Maar onder Trump is er inmiddels dus ook al twee keer eerder een shutdown geweest. De Democraten in de senaat en het Witte Huis botsten in januari en februari 2018 tweemaal over de begroting die Trump voorstelde. Een shutdown is tot nu toe 21 maal voorgekomen in de Amerikaanse geschiedenis. Er is geen vaste periode te noemen dat deze impasse voortduurt; soms diende zich na een paar weken een oplossing aan, soms pas na maanden.

Ging Mexico die muur niet betalen?

De enige manier om een shutdown te beëindigen is als er alsnog een budgetplan door het Congres komt. Hiervoor moeten Democraten, Republikeinen én het Witte Huis overeenstemming bereiken. De discussie gaat nog deze keer over de muur die Trump wil bouwen aan de Mexicaanse grens, en die hij – dat beweerde hij voor hij werd verkozen – door de Mexicanen zou laten betalen.

De Democraten weigeren akkoord te gaan met de financiering van de door Trump zo begeerde grensmuur die zij niet willen en waar zij nut noch noodzaak van inzien. De president heeft in de begroting 5 miljard uitgetrokken voor de realisering van de grensmuur. “We moeten Trump niet laten dreigen en traineren om toch zijn zin te krijgen met zijn plan waarvan zelfs de Republikeinen weten dat het op alle fronten niet deugt”, aldus Chuck Schumer, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden.

De Democraten weigeren akkoord te gaan met de financiering van de door Trump zo begeerde grensmuur die zij niet willen en waar zij nut noch noodzaak van inzien. 

Nucleaire optie

Trump probeerde vrijdag via Twitter nog druk te zetten op de Republikeinen om de begroting aan te nemen via een achterdeurtje in het systeem, de zogenoemde nucleaire optie. Maar hier gingen zijn partijgenoten niet in mee.

Door het te gebruiken van de nucleaire optie kunnen de regels tijdelijk worden aangepast zodat er maar 51 stemmen nodig zijn om een plan erdoorheen te drukken. De Republikeinen deden dit eerder toen zij hun oerconservatieve kandidaat voor het Hooggerechtshof, Neil Gorsuch, aangesteld wilden krijgen.

Het is echter een achterdeurtje dat door de meeste politici wordt veracht omdat dit soort spelletjes met de regels het vertrouwen in de politiek bij de bevolking flink aantast. Bovendien zal het uitspelen van deze kaart in dit belangrijke onderwerp de kloof tussen Democraten en Republikeinen én in de Amerikaanse samenleving nog verder verdiepen.

Geen zin meer om Trump te steunen

In theorie hebben de Republikeinen de meerderheid voor zo’n nucleaire optie nog in beide organen; de nieuwe samenstelling die bij de verkiezingen in november van kracht werd, wordt pas op 3 januari geïnstalleerd. Toch is een meerderheid van de Republikeinen alles behalve zeker. Want veel Republikeinen in Washington die met pensioen gaan of die niet herkozen zijn, hebben geen zin meer om naar het Huis te komen om te stemmen volgens The New York Times. Zij hebben genoeg van de anarchie die in Washington domineert sinds Donald Trump president is geworden.

De kans dat zij het laten afweten bij de stemming over de nieuwe begroting, is zeer reëel. Het gaat om een aanzienlijk aantal politici; 28 Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden gaan met pensioen. En 21 partijgenoten keren niet terug omdat zij werden verslagen door Democraten.

Khashoggi

En hoewel het merendeel van de Republikeinen zich ondanks alles nog steeds achter Trump schaart, zijn er wel degelijk een paar dwarsliggers die gaan weigeren in te stemmen met de begroting, inclusief de zo betwiste muur. Een belangrijke splijtzwam voor een aantal politici is de houding van Trump inzake de moord op Khashoggi.

Hoewel de CIA duidelijk stelt dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman achter het afslachten van de journalist zit, weigert Trump zijn geliefde zakelijke partner Saoedi-Arabië te veroordelen of zelfs maar af te vallen. De Republikeinse senator Lindsay Graham heeft zelfs gezegd geen enkele wet van Trump meer goed te keuren zolang de president Bin Salman en Saoedi-Arabië niet veroordeelt.

Door het te gebruiken van de nucleaire optie kunnen de regels tijdelijk worden aangepast. Het is echter een achterdeurtje dat door de meeste politici wordt veracht omdat dit soort spelletjes met de regels het vertrouwen in de politiek bij de bevolking flink aantast.

Gesponsorde artikelen