“Ze kunnen doen wat ze willen, de stemming op 1 oktober over onafhankelijkheid van Catalonië gaat door”

“Ze kunnen doen wat ze willen, de stemming op 1 oktober over onafhankelijkheid van Catalonië gaat door”

De regering van Catalonië gaat door met de voorbereiding van het referendum over afscheiding van Spanje. “Ze kunnen doen wat ze willen, de stemming op 1 oktober gaat door”, zegt president Puigdemont van Catalonië. Madrid is fel tegen het referendum dat Catalonië eenzijdig heeft afgekondigd. Spanje noemt het illegaal en doet er alles aan om er een stokje voor te steken.

Gisteravond blokkeerde het Spaanse Openbaar Ministerie de website met informatie over het referendum. Direct daarna twitterde Puigdemont een nieuw adres waarop de site te vinden is.

Er werden gisteren ook 700 Catalaanse burgemeesters die de volksraadpleging steunen opgeroepen voor verhoor. De politie heeft opdracht gekregen de burgemeesters op te pakken die daar niet voor komen opdagen.

“Is er iemand in het Westen die in alle ernst gelooft dat de Spaanse autoriteiten proberen mee te werken aan een oplossing voor het probleem, wanneer ze 75 procent van de Catalaanse burgemeesters aanhouden?” reageerde Puigdemont daarop.

Catalonië is goed voor 21% van het Spaanse bnp. In de regio woont 19% van de Spaanse bevolking. Dat is dus redelijk evenredig, ware het niet dat Catalonië slechts 8% van de totale investeringen van de Spaanse staat ontvangt.

Separatistische politici organiseerden drie jaar terug een officieus referendum over onafhankelijkheid. Maar alleen hun aanhang kwam opdagen. Ongeveer 80% van de kiezers stemde toen voor afscheiding van Spanje, maar slechts 2,3 miljoen van de beoogde 5,4 miljoen stemgerechtigden brachten een stem uit. In recente opiniepeilingen zijn er iets meer Catalanen die afscheiding afwijzen dan Catalanen die ervoor zijn.

Wat als?

Als een meerderheid de Catalaanse onafhankelijkheid steunt, zal binnen enkele dagen de onafhankelijkheid worden uitgeroepen. Wint het nee-kamp, dan zullen er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven voor een nieuwe regering. De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft al wel aangegeven dat de opkomst bij het referendum niet meetelt. Dus ook al stemt slechts 40% van de kiesgerechtigden, het resultaat van de stemming geldt.

Erger

Tegen Puigdemont en andere lokale bestuursleden is inmiddels een strafproces gestart voor het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum. Ook verbood het Spaanse constitutioneel hof de stemming. Het voornaamste argument tegen een referendum staat volgens Madrid in de grondwet, die spreekt van een ondeelbaar Spanje.

“De situatie is ernstig, maar ik weet wat er van mij wordt verwacht. Ik zal niet toestaan dat onze samenleving kapot wordt gemaakt”, zei de Spaanse premier Mariano Rajoy. “De Spaanse democratie weet hoe ze zich moet verdedigen. Er komt geen enkele stemming over onafhankelijkheid.”

De ramkoers van Madrid tegenover het onafhankelijkheidsstreven zou de roep om autonomie in het gebied alleen maar versterken, blijkt ondertussen uit een onderzoek van de krant El País.

Gesponsorde artikelen