Ze zijn er! Waarom spinnen de komende weken opvallend groter zijn en vaker zichtbaar zijn in huis

Ze zijn er! Waarom spinnen de komende weken opvallend groter zijn en vaker zichtbaar zijn in huis

Slecht nieuws voor wie tegenwoordig met doodsangsten zit om plots een spin op de muur of de grond te spotten. De komende weken schakelt het seizoen nog een versnelling hoger, en bovendien blijken de spinnen dit jaar opvallend groter te zijn dan normaal. En ze zijn ook vaker zichtbaar in huis.

De kans is heel groot dat je intussen al eens een dikke spin in huis hebt gezien. En als dat nog niet zo was, dan mag je zeker zijn dat het niet lang meer gaat duren. Meer zelfs, we moeten vrezen voor een ware invasie als we de Britse media mogen geloven, en de spinnen zouden ook veel groter zijn dan normaal. De reden is de vreemde zomer die we achter de rug hebben. Hoewel je het niet hebt gemerkt, was de zomer vrij warm. En de kletsnatte september die volgde maakte de omstandigheden perfect voor het spinnenvolk.

In het Verenigd Koninkrijk verwachten ze 150 miljoen spinnen tussen nu en half november. Hoe ze dat berekenen is ons een raadsel, maar gelukkig zullen ze niet allemaal in dezelfde badkamer opduiken. Ze zitten ook niet allemaal in huis, maar daar ga je ze helaas wel vaker zien. We zitten nu in het midden van de paartijd en dus gaan mannelijke spinnen op zoek naar een vrouwtje om zich voort te planten. Veel van die spinnen zitten overigens al hun hele leven in huis, maar door de drang naar seks zijn ze iets minder voorzichtig en komen ze vaker tevoorschijn.

Istock

Groter, niet gevaarlijker

“Ze zijn niet noodzakelijk met meer, maar we zien ze vaker in deze periode”, zegt Rudy Caparros, doctorandus in Gembloux, aan La Capitale. “Vrouwtjes kunnen wel veel indrukwekkender zijn, groter en dikker aangezien ze gepaard hebben en vol eitjes zitten.” En straks bevallen ze dus in jouw huis …

De spinnen kunnen momenteel zo groot zijn dat ze bijvoorbeeld in sommige gevallen je alarmsysteem kunnen doen luiden. Nu hoef je niet bang te zijn, want de spinnen zijn zeker niet agressiever dan anders. Uiteindelijk zetten ze hun eigen leven op het spel om te kunnen paren. Al is het zeker niet nodig om iedere spin te doden. “Je kan ze gerust met je hand vastnemen om ze buiten te zetten”, zegt Caparros. Ze kunnen natuurlijk wel bijten om zich te beschermen, zeker als je hen ’s nachts stoort. Maar zo’n beet heeft in ons land doorgaans geen grote gevolgen.

Wil je weten welke spinnen je in en rond het huis momenteel zeker kunt tegenkomen? Check dan dit overzicht.

Istock

Gesponsorde artikelen