Ze zijn er weer: luizen! Maar zo kan je toch veel ellende voorkomen

Ze zijn er weer: luizen! Maar zo kan je toch veel ellende voorkomen

Luizen zijn irritante kleine beestjes die je leven kunnen terroriseren op verschillende manieren. Voor je het weet, kom je in contact met iemand die luizen heeft en krioelt het ook in jouw haar. Wat moet je doen om zeker geen beestjes te krijgen en wat kan je doen als je ze al hebt? 

De parasiet houdt ervan om van je hoofd een huis te maken. Hij leeft van je bloed, maar is niet gevaarlijk en kan geen ziektes overbrengen. Vaak denken mensen dat luizen een gevolg zijn van vies en vuil haar, maar dat is niet zo. Een luis verspreidt zich sneller bij mensen met een onhygiënische levenswijze, maar heeft toch liever schoon en gewassen haar. Hoe dan ook, de beestjes kunnen heel wat ongewenste situaties veroorzaken.

Preventie

Als je echt schrik hebt om gastheer te zijn van de parasieten, dan moet je goed weten wat kan en niet kan.

In winkels kan je verschillende ‘luizenrepellents’ kopen om zeker geen luizen te krijgen. Blijkbaar zouden bepaalde essentiële oliën (zoals rozemarijn en piperonal) de beesten op afstand houden.

Kinderen kunnen de beestjes heel snel doorgeven, dus het is heel belangrijk om de kleinste in huis toe te lichten. Gemeenschappelijk gebruik van haarborstels, mutsen en sjaals moet zeker vermeden worden als je geen luizen wil. Gebruik best ook je eigen bedlinnen en vermijd hoofd-hoofdcontact. Controleer regelmatig bij jezelf en vooral bij de allerkleinste of er geen beestjes aanwezig zijn.

Te laat

Is het zover? Voor jezelf kan je uiteraard meteen in actie schieten. Maar als het krioelt bij de kleinste in huis, dan moet je zeker de school of het kinderdagverblijf contacteren en ze op de hoogte brengen.

Verder is er geen reden tot paniek: de beestjes zijn veel sneller weg dan je denkt. Dit is wat je moet doen.

Nat-kam-methode

Een eenvoudige methode die iedereen wel kent, is de nat-kam-methode. Hiervoor moet de persoon in kwestie zijn haren wassen en niet drogen. Vervolgens moet hij met een speciaal kammetje door de haren gaan. De beestjes minderen, maar het duurt wel even voor ze allemaal weg zijn.

Hete lucht

Luizen en neten kunnen niet goed tegen warme of hete lucht. Door je haren (en hoofdhuid) te föhnen, kunnen de beestjes uitdrogen en sterven. Er bestaan ook enkele professionele luchtblazers (zoals de LouseBuster) waarmee de beestjes geen kans hebben op overleven. Het is niet aangeraden om antiluizenproduct te combineren met hete lucht.

Brandnetelplanten

Je kan ook luizen wegkrijgen dankzij een zelfgemaakt middeltje met brandnetelplanten. Heel eenvoudig: verzamel brandnetelplanten, hak de bladeren en takken fijn en meng ze nadien met water. Je kan het water ook een beetje opwarmen zodat alle bestanddelen in het water verspreiden. Het mengsel heeft elementen en een geur waar luizen niet van houden.

Je zou de behandeling enkele dagen moeten herhalen zodat de luizen verdwijnen. Het is ook aangeraden om je haar niet vaak te wassen tijdens deze behandeling.

Lotions en shampoos

Daarnaast heb je allerlei soorten antiluismiddelen (pediculiden). Meestal worden ze gebruikt in combinatie met de nat-kam-methode. Pediculiden zou je zeker twee weken moeten gebruiken. Maar je hebt specifiekere en betere producten …

Dimeticon

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een behandeling met dimeticon. De silicoonachtige stof (in een lotion of spray) zorgt ervoor dat de beestjes verstikken en sterven. Na een week herhaal je de behandeling, zodat de eitjes ook sterven.

Isopropylmyristaat

Isopropylmyristaat is ook een manier om van de beestjes af te geraken. Het olieachtige vetzuur blokkeert het ademhalingssysteem van de luis en lost het harde skelet op. Ook hier zou je na een week de behandeling moeten herhalen om de eitjes ook te doden.

Je wil nu toch even krabben hé?

iStock

Gesponsorde artikelen