Ze zijn op komst! De komende weken ga je veel (grote) spinnen in huis zien, en dit zijn ze

Ze zijn op komst! De komende weken ga je veel (grote) spinnen in huis zien, en dit zijn ze

Misschien ben je er al een paar tegengekomen, want ze lijken er vroeg bij te zijn dit jaar. Het einde van de zomer betekent zoals altijd de niet zo blijde intrede van de spinnen. Die zullen de komende weken hun weg naar binnen zoeken en op onaangekondigde momenten plots opduiken. Opdat je zou weten met welke spin je te maken hebt, geven we een overzicht van de vele soorten die je op de muur of vloer kunt tegenkomen.

Het gebeurt ieder jaar wel een paar keer: het ogenblik waarop je plots een dikke spin op de muur ziet zitten. Er is maar één ding erger dan dat: de spin ineens niet meer zien terwijl je weet dat ze er is. Hoewel we het erger doen lijken dan het is, mogen we zeker stellen dat dit scenario in veel huishoudens voor het nodige drama zorgt. Want wie gaat die spin pakken?

Gotta catch ‘em all!

Het heeft misschien met de warme en droge periode in de lente en het begin van de zomer te maken, maar wij zien nu al veel spinnen opduiken. Doorgaans spelen zachte temperaturen in de kaart van het spinnenvolk. Het helpt zeker als je de komende weken geen deuren of ramen open laat staan, maar dat is geen garantie op een spinnenvrije herfst. Veel van de beestjes zitten nu al in je huis. Ze verstoppen zich en wachten op het juiste moment om tevoorschijn te komen. Niet om je te terroriseren, maar om te paren. Jup, onder jouw dak! Misschien ook leuk om weten: de grootste exemplaren zijn doorgaans vrouwtjes.

Maar als het een troost kan zijn: al die vliegen en muggen waarover we nu al maanden klagen, zijn ten dode opgeschreven. Over een dikke maand zullen ze allemaal verdwenen zijn, en dat heb je voor een groot deel ook aan die spinnen te danken. In plaats van meteen je pantoffel of stofzuiger boven te halen, kan je er misschien de sport van maken om zoveel mogelijk soorten te herkennen. Een beetje Pokémon voor spinnen dus. Deze spinnen kan je zeker tegenkomen:

Getty

1. De gewone huisspin

Grootte: 10-16 mm

Istock

Deze spin maakte de meeste kans om nu al ergens in huis verstopt te zitten. Het is een vrij donkere spin, en eentje van de meest voorkomende soorten. De mannetjes worden rond deze tijd volwassen en riskeren lijf en leden om een vrouwtje te vinden. Sommige spinnen lopen inderdaad tijdens de laatste zomerdagen je huis binnen, maar veel van deze spinnen zitten er misschien al hun hele leven, stelt Natuurpunt. Ze zijn geboren in bijvoorbeeld je kelder, vandaar de naam ‘huisspin’.

Wanneer je een spin in bad ziet zitten, is het dan ook meestal dit exemplaar. Niet dat ze via de afvoer naar binnen zijn gekropen, de spin is er wellicht tijdens een nachtelijke zoektocht naar de liefde in getuimeld.

2. De grote huisspin

Grootte: 10-20 mm

Wikimedia Commons

De grootste van de huisspinnen, en ook één van de grootste inheemse soorten. De poten van een volwassen exemplaar kunnen langer dan zeven centimeter worden! Deze spin doet eigenlijk veel goeds tegen al dat ongedierte. Met kleine en ongevaarlijke prooien zoals vliegen maken ze meteen komaf door ze mee te nemen naar hun schuilplaats. Maar deze spin kan zelfs wespen uitschakelen door ze een paar keer te bijten en met gif te injecteren.

Uiteraard hoeven wij dat gif niet te vrezen, maar bedenk dus dat deze spin een soort partner in crime is tegen de vele irritante insecten die er nu zijn.

3. De grote kaardespin

Grootte: 8-15 mm

Wikimedia Commons/Fritz Geller-Grimm
Deze spin is zeldzamer in huis, maar je gaat ze vermoedelijk wel in je tuin tegenkomen. Ze bouwen hun web meestal laag bij de grond en verkiezen vochtige plaatsen zoals het deksel van een beerput of een waterput. Met dat web kunnen ze vrij grote prooien vangen. Ze spelen het ook meestal slim en bijten die prooi in een poot of een voelspriet zodat ze niet kunnen terugvechten. Er gebeuren wrede dingen in je tuin …

4. De grote trilspin

Grootte: 7-10 mm

Istock
Terug naar binnen, waar je deze spin zo goed als zeker zal tegenkomen. Kijk nu al maar eens in de garage of kelder, of misschien elders in huis. Deze soort is niet groot, maar lijkt dat wel te zijn wanneer ze hun enorme poten uitstrekken. Hun web is niet sterk, en veel prooien gaan er zo doorheen. Maar de minste trilling voelen ze en dan schieten ze in actie. De spin komt naar beneden en kan een bewegende prooi beginnen inspinnen. Door hun lange poten zijn ze doorgaans veilig als de prooi terugvecht.

5. Hooiwagens

Istock
Je kan de trilspin vaak verwarren met hooiwagens. Dat zijn eigenlijk geen echte spinnen, maar een familie geleedpotigen binnen de spinachtigen. In ons land komen er zo’n 25 soorten voor. Het grote verschil zit in het lichaam van de hooiwagen. Dat bestaat uit één deel, terwijl je bij de trilspin twee delen kunt onderscheiden. Je moet maar eens kijken als je durft. Voorts verschillen ze in het feit dat ze geen web maken en geen gif kunnen inzetten tegen prooien.

6. De grote steatoda

Grootte: 4-10 mm

Wikimedia Commons

Deze spin wordt wel eens verward met de zwarte weduwe, één van de gevaarlijkste spinnen op onze planeet. En dat is normaal, want de twee zijn familie van elkaar. Verre familie gelukkig, want de mens hoeft deze spin niet te vrezen. Ze zijn kleiner en ook minder giftig. Voor hun prooien is dat verwantschap minder goed nieuws, want het gif is wel heel krachtig. Met een grote staetoda in huis ga je meteen ook van alle insecten af zijn. Deze spin functioneert op dat vlak als een soort stofzuiger.

De spin is uiteraard niet uit onze contreien afkomstig, maar heeft zich er intussen wel gesetteld. Zelfs in de grote steden kan je ze in kelders tegenkomen. Ze zijn niet agressief tegenover mensen, dus zolang je geen rode vlek op hun lichaam ziet (het kenmerk van de zwarte weduwe) hoef je je geen zorgen te maken.

7. De stalmuursluiper

Grootte: 8-12 mm

Wikimedia Commons/Mick E. Talbot

Met deze spin maak je wel eens op een onaangename manier kennis. Ze laten zich overdag niet zien en zijn vooral ’s nachts actief. Als je dus in het midden van de nacht het licht even aandoet, is het niet uitgesloten dat je deze spin op heterdaad betrapt. Ze sukkelen zelfs eens onbedoeld in je bed waar je ze dreigt te verpletteren en dan kunnen ze eventueel wel bijten. Je zal dan ’s ochtends met jeuk wakker worden. Maar geen nood, de beet is andermaal niet gevaarlijk, en heel vaak heeft jeuk niks met een spin te maken. Al snappen we het wel als je morgenochtend met de kriebels ontwaakt.

De spin heeft bijgevolg geen web, aangezien ze letterlijk op jacht gaat. Daarbij gaat ze overigens wel agressief te werk, en ze kan haar prooi bespringen. Wat er ’s nachts allemaal rond je hoofd gebeurt …

8. De platte wielwebspin

Grootte: 8-14 mm

Istock
Deze spin kom je vaak buiten tegen, maar ze kan ook gewoon in huis zitten. Ze leeft bijvoorbeeld in de buurt van een vensterbank of een goot, al komen de meeste exemplaren rond bomen voor. De spin is een meester in het zich verstoppen.

9. De schorsmarpissa

Grootte: 6-10 mm

Istock
We hebben alle soorten die je wel eens in huis kunt vinden stilaan gehad, maar ook in je tuin leven er veel spinnen. En sommige sukkelen al eens binnen, zoals deze schorsmarpissa. De spin heeft goede ogen en gaat op zoek naar gemakkelijke prooien. Denk maar aan vliegen die op het raam zitten. Ver loopt de spin doorgaans niet, aangezien ze altijd weer op zoek naar een manier om terug buiten te geraken. Sympathiek, niet waar?

10. De kruisspin

Grootte: 4-18 mm

Istock

Tot slot één van de bekendste spinnen die je nu al talrijk rond je huis kunt vinden. Op elke plaats waar ze een web kunnen maken, hangt er wel eentje. De kruisspinnen zijn momenteel volwassen en dat betekent dat ze zich gaan voortplanten. Hun web is erg sterk en daardoor behoren ze tot de meest succesvolle spinnen. Sommige kruisspinnen zitten overdag in hun schuilplaats en komen ’s nachts naar buiten, maar veel exemplaren doen ook het omgekeerde. Ga maar eens in de tuin kijken en dan zie je er vast een pak zitten in het midden van hun imposante web.

Je bent wellicht niet geneigd om ze aan te raken, maar neem ze ook best niet vast. Dat hebben ze niet graag en dan kunnen ze bijten. Andermaal geen beet om je zorgen over te maken, maar je zal er wel een paar uur last van hebben.

En er zijn er nog meer …

Wikimedia Commons
In je tuin leven nog verschillende soorten die je normaal niet in huis zult tegenkomen. Wie zich over z’n angst kan zetten en toch onder de indruk is van onze nieuwe buren voor de komende maanden, moet zeker de website van Natuurpunt bezoeken. Daar vind je alle informatie over de soorten die in België leven.

Gesponsorde artikelen