“Ze zoeken het zelf”: België bij achterlijkste landen als het aankomt op perceptie van verkrachting van vrouwen

België scoort erg ondermaats als het aankomt op onze perceptie van seksueel geweld en verkrachting. In geen enkel land waarmee we ons plegen te vergelijken is de tolerantie tegenover seksueel geweld tegen vrouwen zo hoog. Het strafst van al: Belgische vrouwen blijken niet echt mee te leven met hun gendergenotes die verkracht worden. Integendeel.

We scoren overal slechter dan het gemiddelde van de Europese Unie. Bijna één op de vijf Belgen (18%) vindt dat seks zonder toestemming, verkrachting dus, moet kunnen “onder invloed van drank en drugs”. In een land als Zweden is dat nog geen 2% en ook in Nederland is dat vier keer minder dan bij ons.

15% van de Belgen vindt dat wanneer ze “uitdagende” kledij draagt, een vrouw het eigenlijk zelf zoekt, en dat zoiets verkrachting justificeert.

En wat bijzonder straf is: in ons land geloven meer vrouwen dan mannen in dat argument. Dat is geen “one off” of toeval. Op de vraag of seks zonder toestemming (verkrachting dus) gerechtvaardigd is wanneer er drank of drugs in het spel zijn, antwoordt 20% van de Belgische vrouwen “ja”. Bij de mannen is dat 15%.

Vrijwillig met iemand naar huis gaan na een feestje of een afspraak, betekent volgens 16% van de Belgen dat die iemand zonder toestemming seks mag hebben met je. Alweer, een perceptie die in landen waar we ons graag mee vergelijken tussen 2 en 5% ligt.

Overigens, wie de kaart “vreemdelingen” of “asielzoekers” wil trekken: don’t bother. Het is van geen tel, want in alle landen was de pool van duizenden geënquêteerden hetzelfde samengesteld.

14% van de Belgen vindt verkrachting normaal wanneer het slachtoffer zich niet uitdrukkelijk verweert of niet duidelijk “nee” zegt.

Ontkenningsmodus

Belgen zitten ook duidelijk veel meer in denial-modus dan andere landen als het aankomt op seksueel geweld.

Zo weigert een meerderheid onder ogen te zien dat verkrachting iets is dat ook regelmatig in relaties en binnen huwelijken gebeurt.

22% van de Belgen vindt dat vrouwen overdrijven of verkrachting verzinnen. 15% zegt ronduit dat verkrachten uitgelokt wordt door het slachtoffer.

25% vindt dat verkrachting iets is dat binnenskamers moet blijven en daar moet worden opgelost. 10% vindt dat verkrachting uit strafwetboek moet worden geschrapt.

Bijna 20% vindt dat een collega seksueel molesteren of intimideren niet vervolgbaar zou mogen zijn.

Meer dan 40% tolereert seksuele commentaar of seksueel getinte grapjes maken tegen een vrouw op straat.

Dat zijn maar enkele van de ontluisterende resultaten van de meest recente Eurobarometer. In opdracht van de Europese Commissie gebeurden er 27.818 interviews in alle Europese landen over de standpunten tegenover huiselijk geweld en seksueel geweld. 1.029 van die interviews vonden plaats in België.

In België werden meer dan een op de drie vrouwen al sinds hun 15 jaar het slachtoffer van fysiek of seksueel geweld.