Zeggen we binnenkort ‘poenie’ tegen onze vagina’s? De Nederlanders gaan het proberen

Zeggen we binnenkort ‘poenie’ tegen onze vagina’s? De Nederlanders gaan het proberen

‘Vagina’, ‘poes’, ‘kut’, ‘vajay’: zelfs de meeste vrouwen worstelen nog met een goede naam voor hun geslachtsdeel. ‘Vagina’ bekt niet en de rest klinkt al snel alsof je een slechte mop gaat vertellen. Dus hebben ze in een Nederlands programma een nieuwe naam gezocht voor de vagina: de ‘poenie’. 

Hoe noem jij je vagina in gesprekken met je vriendinnen? Als het over het vrouwelijk geslachtsdeel gaat, zijn er niet zoveel opties die iedereen leuk vindt, zo blijkt. Ook in films of op tv vinden we maar geen manier om goed om te gaan met de poes. Flamoes, vagijn of muts: het is allemaal niet geweldig flatterend en dan blijven we nog weg van de scheldwoorden.

Sommige mensen vinden dat vagina geen goed woord is, omdat het niet gender-inclusief is. Ook in de war? Dit is het probleem.

Zeg poenie niet yoni

Hoog tijd voor iets dat wel bekt, dachten ze in het Nederlandse radioprogramma De Wild In De Middag en zij hielden een enorme enquête met enkele opties. Uit tummie, vagina, flamoes, poenie en yoni kwam ‘poenie’ uiteindelijk als favoriet naar voor met ruim 34 procent van de stemmen. ’t Is geen nieuw woord; lezers herkennen waarschijnlijk het Surinaamse ‘punani’ in het woordje.

Het initiatief kwam uit van Cielke Sijben, die sidekick is in het radioprogramma. Zij merkte dat tijdens een uitzending Me Tarzan, You Jane, niemand echt een goede koosnaam vond voor de vagina. Vagina klinkt dan ook nogal formeel, iets wat je bij de dokter gebruikt, maar niet onder vrienden. De alternatieven zijn nogal pejoratief, dus wilde Sijben een alternatief. Met de poenie zijn we er volgens haar alvast heel dichtbij.

Heb je een vagina? 21 dingen die je MOET weten.

Poenie en piemel

Volgens experts past ‘poenie’ mooi bij ‘piemel’, wel gewoon een gangbaar woord voor de mannelijke tegenhanger. Als ook leerkrachten en jonge kinderen poenie een aanvaardbaar woord vinden, komt er wellicht een campagne om het concept bij iedereen bij te brengen. Voor wie denkt dat dat een verloren zaak is: in andere landen is het wel degelijk al geprobeerd.

Moeten we dit nog zeggen? Steek onder geen enkele voorwaarde dit in je vagina.

Zo kwamen ze in Zweden, waar zich een vergelijkbaar probleem stelde, enkele jaren geleden met het woord snippa. Na enkele jaren campagnevoeren is dat daar nu het gangbare woord voor vagina. Al is het niet helemaal de bedoeling om ‘vagina’ te vervangen. Dat is namelijk de anatomisch correcte term, nog te onderscheiden van ‘vulva’.

Vlaanderen ook?

Als poenie in Nederland ingeburgerd geraakt, is een Vlaamse golf ook niet uit te sluiten. Is poenie een mooi Vlaams woord in wording of klinkt het te Nederlands? Binnen een paar jaar kennen we ongetwijfeld het vervolg.

Er is overigens wel al een vrij hilarisch campagnefilmpje, naar kinderen gericht, gelanceerd. Bekijk het gerust even, maar vergeet niet dat het dus voor kinderen bedoeld is.

Gesponsorde artikelen