Zeker een bezoekje waard: 19 geweldige musea in onze hoofdstad

Zeker een bezoekje waard: 19 geweldige musea in onze hoofdstad

Musea saai? Dat dacht je maar. Je kunt het zo gek niet bedenken of Brussel heeft er een museum voor. Zo heb je er één voor stripverhalen, chocolade en zelfs riolen. Vanavond is het de Nacht van de Brusselse Musea. Hét moment dus om eens een bezoekje te brengen aan één van deze 19 hotspots. 

1. Choco-Story Brussels

De grote trots van ons land is uiteraard chocolade. In dit chocolademuseum zie je de geschiedenis van de chocolade en kun je ook een échte chocolatier aan het werk zien. Maar het allerbeste is: JE MAG PROEVEN!

2. Broodhuis

Het Broodhuis ligt op de Brusselse Grote Markt en is the place to be om meer te leren over de stad. Naast archeologische vondsten en kunstwerken uit de geschiedenis van Brussel, zijn ook álle (meer dan 500!!) verschillende outfits van Manneken Pis hier te zien.

3. BELvue

Van het stadsmuseum naar het nationaal museum. Het BELvue museum ligt pal naast het Koninklijk Paleis en toont de rijke geschiedenis van ons Belgenlandje. Oh dierbaar België, oh heilig land der vaaaderen!

4. CINEMATEK

CINEMATEK is hét filmmuseum van Brussel. In dit museum kun je alles leren over het ontstaan en de geschiedenis van de film. Dagelijks zijn er ook vertoningen van films uit het rijkgevulde archief. Perfect bij regenweer!

5. Muziekinstrumentenmuseum (MIM)

Ook muziekliefhebbers komen in Brussel zeker aan hun trekken. In het Muziekinstrumentenmuseum, een prachtig art nouveau-bebouw, ga je op wereld- en tijdreis met muziek als gids. Door een koptelefoon hoor je de muziek van de instrumenten die je in het museum tegenkomt. Ga zeker ook eens kijken op het terras, daar heb je een prachtig uitzicht over de hoofdstad!

6. Stichting Jacques Brel

De Stichting Jacques Brel is een speciaal geval. Naast een tentoonstelling over de bekende zanger, kun je hier ook een audiogids huren. Deze gids neemt je op de tonen van Jacques Brels muziek mee op een wandeling van ongeveer 2u30 in zijn voetstappen. Neurie mee met Ne me quitte pas en geniet van de mooie stad!

7. Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK)

De KMSK vormen samen het vaakst bezochte museumcomplex van ons land. In de zes musea van dit complex, waaronder het Magritte Museum en het Old Masters Museum, is voor iedere Belgische kunstenaar een plekje weggelegd. Elke kunstliefhebber zal hier zeker aan z’n trekken komen!

8. BOZAR

De BOZAR is het vroegere Paleis voor Schone Kunsten en is één van de bekendste musea van Brussel. Hier kun je kunst niet alleen bekijken, maar ook beluisteren tijdens de optredens die geregeld doorgaan in de verschillende concertzalen.

9. Belgisch Stripcentrum

Brussel staat bekend als dé stripstad dus is er natuurlijk ook een stripmuseum te vinden in onze hoofdstad. Het museum toont de geschiedenis van het stripverhaal en heeft ook speciale ruimtes voor de bekendste stripauteurs van ons land: Hergé (Kuifje) en Peyo (De Smurfen).

10. Museum of Original Figurines (MOOF)

Voor de deur van het MOOF staat een gigantisch standbeeld van een smurf en die staat daar niet zomaar. Het MOOF is een museum vól 3D-beelden van striphelden. Het museum bevat meer dan 2.000 beelden tussen de 2 cm en de 2,5 meter groot.

11. Marc Sleen Museum

Striptekenaar Marc Sleen heeft zelfs zijn eigen museum. Hier vind je een uitgebreid archief van zijn werk, met natuurlijk genoeg aandacht voor zijn bekendste stripheld Nero. Het museum heeft ook een leeshoek, waar je verschillende stripverhalen van Marc Sleen kunt lezen.

12. Museum voor Natuurwetenschappen

Liefhebbers van fauna en flora, stop met zoeken! Het ideale museum voor jullie ligt in Brussel. Het Museum voor Natuurwetenschappen is superpopulair en daar zitten de gigantische dinosaurusskeletten zeker voor iets tussen.

13. Nationale Plantentuin

Een paar kilometer buiten Brussel ligt nóg een pareltje voor de natuurliefhebbers. De Nationale Plantentuin in Meise is met ongeveer 18.000 (!!!) verschillende plantensoorten één van de grootste plantentuinen ter wereld. Deze planten worden bewaard in 13 broeikassen, met specifieke klimaten. Een kleine wereldreis in eigen land dus.

14. Belgisch Museum van de Vrijmetselarij

Iedereen heeft al wel gehoord van de vrijmetselarij, maar slechts weinigen weten wat het eigenlijk voor staat. Het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij wil daar verandering in brengen. Als je eens echt iets wilt bijleren, ben je hier aan het juiste adres.

15. Horta Museum

Is architectuur meer je ding? Dan ben je sowieso fan van het Horta Museum, gelegen in het vroegere huis en atelier van de art nouveau architect, Victor Horta. Deze huizen werden gebouwd tussen 1898 en 1901 en staan op de wereldranglijst van UNESCO, waardoor zowel de buitenkant als het interieur goed bewaard zijn gebleven.

16. Train World

Iedereen kent natuurlijk wel de treinen van de NMBS, maar treinen zijn veel meer dan dat. Train World bij het station van Schaarbeek is volledig gewijd aan treinen. Pronkstuk van de collectie is de Atlantic, een locomotief uit 1939 die verdacht veel weg heeft van de Zweinsteinexpress.

17. Autoworld

Wat Train World is voor treinen is Autoworld voor auto’s. In het Brusselse Jubelpark staan honderden wagens geparkeerd. Sommigen zijn meer dan 100 jaar oud en dus echt de moeite om eens in het echt te zien. Vraag jij je af met wel racemachien jouw betovergrootouders de straten onveilig maakten? In Autoworld krijg je hier zeker een idee van.

18. Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

In dit museum, dat net als Autoworld in het Jubelpark ligt, worden verschillende legeruitrustingen tentoongesteld. Vooral de indrukwekkende luchtvaarthal is de moeite waard. Hier staan onder andere vliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog. Vliegen doen ze wellicht niet meer, maar mooi om naar te kijken zijn ze wel!

19. Riolenmuseum

Het klinkt misschien absurd, maar het riolenmuseum is zeker een bezoekje waard. Onder Brussel ligt meer dan 350 kilometer aan riolering, bijna een eigen stad op zich. Het museum ligt grotendeels ondergronds en je kan zo ook een stukje langs de werkelijke riolering wandelen. Vergeet wel niet om je neus dicht te knijpen!Bron: VisitBrussels, Tripadvisor

Gesponsorde artikelen