Zeker miljoen kippen zullen nu worden vergast

Zeker miljoen kippen zullen nu worden vergast

Naar verwachting zullen er in totaal in Nederland zo’n miljoen kippen worden geruimd als gevolg van de fipronil-crisis. De besmette beesten mogen niet naar de slachterij, dus worden ze in de stal vergast.

Gisteren werden al zeker 300.000 kippen “geruimd” in Nederland. De komende weken wordt bij nog meer bedrijven kippen geruimd. Een van de ruimingsbedrijven, dat anoniem wil blijven, zegt dat er de komende weken “naar schatting een miljoen kippen worden geruimd”.

De worden vergast met CO2. De stallen worden luchtdicht gemaakt en vervolgens wordt er koolstofdioxide aangevoerd. De zuurstof in het bloed van de kippen wordt dan vervangen door CO2 en hierdoor verliezen ze het bewustzijn. Volgens de sector is dit “een humane manier” van ruimen.

Protest

Maar dierenorganisaties zien dat anders: ze gaan vandaag protesteren bij pluimveebedrijven die hun kippen gaan ruimen die besmet zijn met fipronil. De protesten vinden plaats bij twee pluimveebedrijven in Drenthe.

De dierenorganisaties spanden vrijdag een kort geding aan om een stokje voor de ruimingen te steken. De rechter stelde ze niet in het gelijk.

Een precieze schatting van hoeveel kippen zullen geruimd worden, is moeilijk te maken, omdat bedrijven kunnen kiezen om alle beesten af te maken of om ze “proper” te krijgen. De beesten kunnen pas weer geld opleveren wanneer ze fipronil-vrij zijn. Daarom kiezen bedrijven met vooral oudere kippen die binnenkort toch naar de slacht moeten vaker om te ruimen. Het is in dat geval voordeliger om de kippen te doden. Als ze in leven worden gehouden kosten ze geld, omdat ze moeten eten, terwijl ze niets opbrengen.

Als ze in leven worden gehouden kosten ze geld, omdat ze moeten eten, terwijl ze niets opbrengen.

Risico

Het merendeel van de pluimveehouders heeft trouwens besloten om de kippen in leven te houden. Ze gaan dan op dieet. Fipronil hoopt zich op in het buikvet en als het goed is gaat de de stof dan met het buikvet uit de kip.

Hoewel dat niet zeker is en die aanpak niet zonder risico is zegt Erik Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij: “Het is nieuwe materie. We weten hoe snel andere gifstoffen uit de kip gaan, maar met fipronil is dat onbekend.” Naar verwachting duurt het zes tot acht weken voordat de kippen weer “clean” zijn.

Fipronil is een antiluizenmiddel dat tegen de regels in is gebruikt tegen bloedluis bij kippen. Daardoor kwam de stof in eieren terecht.

Gesponsorde artikelen