Zeker tienduizend aanwezigen op Stille Mars

Zeker tienduizend aanwezigen op Stille Mars

De stille mars tegen seksueel geweld trekt vandaag op gang in Antwerpen: een wandeling van een half uur in stilte om het beleid aan te klagen. Want dat bracht de moord op de 23-jarige Julie Van Espen aan het licht: een onderbemand gerecht en een slechte informatiedoorstroom. Er zijn zeker tienduizend aanwezigen, zegt de politie. 

België is boos: niet alleen op Steve Bakelmans, die de moord op Julie Van Espen heeft, bekend, maar op het systeem. Bakelmans bleek geen onbekende voor het gerecht, hij zat in de wachttijd van een beroepsprocedure. Recidivist, ook, bepaald geen modelgevangene en dus toch op vrije voeten. Koen Geens, minister van Justitie, speelde een potje zwartepieten: het Hof Van Beroep had zelf controle over de prioriteit van de zaken.

Stille Mars

Dat nu zo’n honderd zaken prioritair herbekeken worden in het hof van beroep, kon die woede niet temperen. Online verschenen dezelfde cijfers met regelmaat: honderd verkrachtingen per dag, slechts vier procent veroordelingen. Vrouwen deelden massaal ervaringen: van hoe het een continue inspanning is om je veilig te voelen op straat, tot verkrachting die ze jarenlang verzwegen. Om steun te geven aan al die stemmen, organiseerden drie vrouwen daarom een stille mars.

De mars loopt van het Astridplein naar het Steenplein in Antwerpen. Een wandeling van normaal ongeveer een half uurtje, maar er wordt veel volk verwacht. Achtduizend man staat op aanwezig op Facebook, de geïnteresseerden lopen op tot zo’n dertigduizend. Hoeveel er daarvan opdagen, is niet duidelijk: de politie vraagt wel om met het openbaar vervoer te komen én om op tijd in Antwerpen te zijn.

“We worden niet serieus genomen”

Mede-organisatrice Charlotte Ruytjens legt aan Het Nieuwsblad uit waarom ze de mars op poten zetten: “Ondanks #MeToo blijven de verhalen komen. Dit kunnen we niet langer negeren. Er moeten een algemene mentaliteitswijziging komen. Gevallen van aanranding en seksueel geweld worden nog onvoldoende serieus genomen.”

Maar dat is dus niet het enige waar het Ruytjens om gaat. “Ook justitie moet in eigen boezem kijken. Daders en slachtoffers moeten beter bijgestaan en opgevolgd worden. We staan op een zucht van de verkiezing: dit is het uitgelezen moment voor de politiek om de handschoen op te nemen.” Daarmee staat, twee weken voor de verkiezingen, justitie plots weer bovenaan de agenda.

Politieke slogans

Het is nochtans de bedoeling dat de mars niet-politiek wordt: verschillende politici, zoals onder andere Dries Van Langenhove (Vlaams Belang), tekenden al present. Maar aan hen wordt gevraagd om geen partijsymbolen mee te nemen. Geen vlaggen en flyers dus. “Wie het wel doet, zal daar op aangesproken worden. Er zal veel sociale controle zijn”, zegt Charlotte.

#Enough

Wie er niet kan bijzijn, maar wel wil steunen, kan een filmpje maken en online zetten. De leuze is “Share your voice. Enough”: die kan je delen onder hashtag #enough. Een heel aantal bv’s deed daar trouwens al aan mee, zoals je de laatste dagen op Instagram kon zien. Onder andere Jani Kazaltzis, Karen Damen, Sean D’Hondt, Wim Opbrouck en Soe Nsuki deelden al een #enough-video.

Gesponsorde artikelen