Zeldzame albino-zeehond geboren in Rusland

Albino-zeehond
Albino-zeeehond in de Duitse Hagenbeck Zoo – ISOPIX

Ugly Duck, een zeer zeldzame albino-zeehond, is gespot op het Tjoeleni-eiland in Rusland. Door zijn zeldzame kenmerken, zoals een lichtrode vacht, is de zeehond verstoten van zijn kolonie.

De zeehond heeft geen pigmentatie, waardoor zijn vachtkleur veel lichter is dan die van zijn soortgenoten en ze zeer slecht kunnen zien. Maar bij mensen over heel de wereld is Ugly Duck alvast wél populair.

Onderzoek

Zeezoogdierbioloog Vladimir Burkanov postte foto’s van het zeehondje op Instagram. “Ze zien er meer rood uit dan wit. Dit is een heldere albino zonder enige pigmentatie, zelfs niet in de ogen”, laat hij weten. “Een foto van een albino (gedeeltelijke albino of chromist) pelsrobpup wekte de interesse van bezoekers van mijn pagina. Ik probeerde informatie te vinden over de leeftijd van een vergelijkbare ongebruikelijke kleur van jonge pelsrobben, mijn voormalige student, en nu collega Sergey Fomin, fotografeerde in de Severo-Zapadnoe-roekenkolonie op het Bering-eiland in de herfst van 2017. Het dier was twee of drie jaar oud en fysiek in goede conditie, het was zelfs duidelijk dat hij slecht zicht had.”

“Ik wendde me tot hem om de leeftijd van die albino te verduidelijken, en Sergey herhaalde me dat hij deze zomer hetzelfde mannetje had gezien en gefotografeerd! Op de exacte locatie van de Severo-Zapadnoe-kolonie, waar hij het dier in het najaar van 2017 fotografeerde. De albino is nu een volwassen stier van 5 à 6 jaar oud. Hij nam dit seizoen niet deel aan de voortplanting en was alleen te zien op het vrijgezellengedeelte van de kolonie. Misschien is dit het eerste gedocumenteerde geval van overleving van een noordelijke pelsrob met een abnormale kleur tot volwassenheid.

Albinisme

De aandoening die het zeehondje heeft, is albinisme. Het is een erfelijke afwijking die bij dieren en mensen kan voorkomen. De oorzaak hiervan is een verandering in DNA. Je lichaam maakt dan niet genoeg melanine aan, een soort kleurstof. Die melanine zorgt ervoor dat er kleur aanwezig is in je huid, haren en ogen. Meestal hebben personen of dieren met albinisme een lichte huids-, oog- en/of haarkleur, maar dit verschilt bij iedereen.

Ook kan er een overgevoeligheid van de ogen of slecht zicht voorkomen. Daarnaast verbrandt de huid sneller in de zon. Er zijn momenteel vier bekende types, bij het eerste type heeft het individu wit haar, lichtgekleurde ogen en bleke huid. Bij type twee is er een crèmekleurige huid en izijn de haren lichtblond, -geel of -bruin. Type drie komt vooral voor bij een donkere huid, dan is die roodbruin. De haren zijn rood en de ogen bruin. Het laatste type beïnvloedt enkel de ogen, die dan soms rood kleuren.

Gesponsorde artikelen