Zeldzame roze dolfijnen terug in Hongkong door lockdown

Roze dolfijn
EPA/ALEX HOFFORD

Het coronavirus heeft niet enkel negatieve invloeden. Door de lockdown keerden de zeldzame roze dolfijnen weer terug naar Hongkong. Omdat er weinig tot geen waterverkeer is, steeg het aantal waarnemingen van de dolfijn met 30 procent.

Wetenschappers vreesden ervoor dat de roze dolfijnen met uitsterven bedreigd waren. Maar nu blijkt dat ze zich sneller dan verwacht kunnen aanpassen aan veranderingen in het rustige water.

Verkeer

De roze dolfijn, ook wel gekend als Indo-Pacifische bultrugdolfijn of Chinese witte dolfijn werden zwaar getroffen door het waterverkeer (zoals boten of veerboten), watervervuiling en overbevissing. Op dit moment zijn er ongeveer 2.500 roze dolfijnen te vinden in de Chinese Parelrivier. Maar er werden minder jongere dieren gespot, wat kan betekenen dat het aantal in de toekomst zal dalen.

“Wat we hebben opgemerkt sinds de ritten met veerboten in dit gebied zijn gestopt, is dat dolfijnen die we vier, vijf, zes jaar lang niet hadden gezien, terug zijn in de habitat van Hongkong”, zegt zeewetenschapper Lindsay Porter. “Dus het lijkt dat de dolfijnen heel snel terug zijn gekomen in deze rivier.”

Dolfijnenjacht

“Normaal gesproken zou dit hele gebied vol veerboten zijn, die mensen van Hongkong naar Macau en weer terug brengen. Sinds de Covid-pandemie in Macau begon en veel andere gebieden ook reizen beperkt hebben, zijn de veerboten verdwenen. Deze rivier is nu heel erg stil geworden,”

Maar op 1 september werd de dolfijnenjacht in Japan weer hervat. Er werden al vier dolfijnen gevangen genomen. Deze dolfijnen worden dan wereldwijd verkocht aan amusementsparken en aquaria. De jacht loopt nog tot maart volgend jaar.

Gesponsorde artikelen