Je boodschappen ontvangen met zelfrijdende auto à la ‘Black Mirror’: het komt eraan

Nuro R2 zelfrijdende auto
Bron: Nuro.ai

Zelfrijdende auto’s staan nog steeds in hun kinderschoenen. De technologie stuit op veel problemen, maar er is beterschap op komst. In Amerika heeft een bedrijf toestemming gekregen om hun wagens, zonder chauffeur, op de openbare weg te laten rijden.

Nuro is opgericht in 2016 en is een voortrekker in robotica en artificiële intelligentie. De oprichters hebben al heel wat ervaring, ze werkten namelijk mee aan de zelfrijdende auto van Google. Hun nieuwste model, de Nuro R2, heeft geen plaats voor een bestuurder. Het enige dat dit wagentje moet vervoeren zijn boodschappen. De R2 heeft ook geen achteruitkijkspiegels of voorruit. Normaal gezien is dit illegaal in Amerika, maar Nuro heeft als eerste een uitzondering gekregen om de R2 op de weg te krijgen.

Klein veilig bolletje

Het wagentje ziet er alleszins zeer schattig uit, maar dat heeft ook zijn nut. De buitenkant is speciaal gemaakt om niemand te kunnen verwonden. Over het algemeen willen ze botsingen vermijden, maar moest het er toch van komen, zal het vooral de auto zijn die schade lijdt. De maximumsnelheid van de wagen is 40 kilometer per uur. Ook de grootte zorgt voor extra veiligheid. De R2 past bijna twee keer in een normale wagen.

Nuro heeft al wat ervaring met het leveren van pakjes met autonome voertuigen. Zo leverden ze al boodschappen af voor Domino’s, Kroger en Walmart. Dat gebeurde in Houston, met een verbouwde Toyota Prius. Hier was wel altijd een bestuurder aanwezig die kon ingrijpen, dat is vanaf nu niet meer het geval.

Black Mirror

Het doet ons wel allemaal denken aan de zelfrijdende pizzawagen uit Black Mirror. Daar maken ze ook gebruik van auto’s zonder bestuurders. Wij zijn alleszins fan!

Al belooft die aflevering niet veel goeds. De pizzawagen in seizoen 4, in de aflevering genaamd Crocodile, is betrokken bij een dodelijk ongeval. Hopelijk is de Nuro R2 wel te vertrouwen!

Gesponsorde artikelen