Zelfs Apple-CEO Tim Cook pleit nu voor overheidsregulering voor databescherming

Zelfs Apple-CEO Tim Cook pleit nu voor overheidsregulering voor databescherming

Apple-CEO Tim Cook heeft gezegd dat hij er eigenlijk tegen is dat een overheid zich met bedrijven moeit, maar “de vrije markt” werkt volgens hem niet op het vlak van privacy.

Volgens Apple-topman Tim Cook doet de vrije markt tekort op het vlak van privacy van internetgebruikers. Dat zegt hij aan de nieuwssite Axios. “Ik geloof in de vrije markt, maar we het moeten toegeven als de vrije markt niet werkt, zeker op het vlak van de bescherming van gegevens”, zegt Cook.

Cook pleit dan ook voor meer regulering. Hij zegt dat de Amerikaanse overheid moet ingrijpen: “Ik denk dat het Congres en de regering op een gegeven moment regulering zullen invoeren.” In de Europese Unie gebeurde dat eerder dit jaar al. Wat de ingrijpende GDPR-wet precies inhoudt, lees je hier.


Sneer naar Facebook

Cook zei eerder al dat bedrijven meer moeten doen aan zelfregulering, vooral op het vlak van privacy. Na het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij de data van miljoenen Facebookgebruikers doorgespeeld werden, deed Cook zijn beklag aan de website Recode: “Ik denk dat de beste regelgeving niet overheidsregulering is, maar zelfregulering. Maar ik denk dat we die fase gepasseerd zijn.”

(De ideeën van Twitter-medeoprichter Biz Stone over privacy-schandalen en fake news lees je hier.)

Cook deelt hier tussen de lijnen eigenlijk een sneer uit naar Facebook. Facebook-CEO Mark Zuckerberg zei in de nasleep van het privacyschandaal in het Amerikaans Congres dat “regulering niet verkeerd is”. Maar volgens hem moet het wel om de “juiste regulering” gaan. Hij waarschuwde vooral voor overregulering. Zuckerberg werd eerder dit jaar ook op de rooster gelegd in het Europees parlement.

Diversiteit

Cook had het ook over diversiteit. Hij gaf toe dat Silicon Valley vooral door mannen gedomineerd wordt, maar beweerde dat Apple “veel geld spendeert om het beter te doen”.

Gesponsorde artikelen