Left Right
scrollTop top

Zelfs de wapenlobby en Republikeinen willen een strengere wapenwet na het drama in Las Vegas


Zelfs de wapenlobby en Republikeinen willen een strengere wapenwet na het drama in Las Vegas

In de Verenigde Staten gaan steeds meer stemmen op om de wapenwet te verstrengen. De National Riffle Association (NRA) en een aantal Republikeinen willen een verbod op het hulpmiddel dat de schutter gebruikte om meer mensen van het leven te beroven.

De NRA is de belangrijkste lobbygroep voor wapens in de Verenigde Staten. Bijna vijf miljoen Amerikanen zijn lid van de NRA. Door hun grote ledenaantal is de NRA heel machtig en kunnen ze veel invloed uitoefenen in de Verenigde Staten. Zij pleiten voor het recht van burgers op wapendracht en hoeveel schietpartijen de Verenigde Staten ook al gekend hebben, nooit was het genoeg om wapenwetten te verstrengen. Tot nu.

Hoewel de NRA nog steeds niets wil veranderen aan de wet op wapenbezit, heeft ze in een officiële mededeling wel laten weten dat ze strengere regels willen voor hulpstukken die van een semi-automatisch wapen een volledig geautomatiseerde moordmachine kunnen maken. Hun statement komt er nadat bleek dat Stephen Paddock, de man die 59 mensen doodschoot in Las Vegas, gebruikmaakte van zogenaamde bump stocks om zijn moordpartij uit te voeren.

Democraten en Republikeinen zijn het eens

Door het gebruik van zo’n hulpmiddel slaagde hij erin om 90 kogels per 10 seconden af te vuren. Zonder dat hulpstuk had Paddock zelf elke keer de trekker moeten overhalen en zou hij ‘amper’ 26 kogels per 10 seconden hebben kunnen afvuren.

De Democraten willen de wapenwetgeving ook aanpassen. Democratisch senator Dianne Feinstein diende woensdag al een wetsvoorstel in om de productie en het bezit van hulpstukken zoals de bump stocks te verbieden.

Voor het eerst komt er steun voor een dergelijk voorstel uit Republikeinse hoek. Hoewel de Republikeinen de jongste tijd werkten aan een voorstel om de strenge regels voor geluidsdempers en pantserdoorborende kogels te versoepelen, steunt onder andere senator John Cornyn het voorstel van de Democraten. Ook het Witte Huis liet ondertussen weten “dat ze open staan voor een discussie over de wapenwet”, zo zegt een woordvoerder in een persmededeling.

Het valt nog af te wachten of er zich voldoende Republikeinen zullen scharen achter het wetsvoorstel van de Democraten, want een gelijkaardig wetsvoorstel werd vier jaar geleden nog verworpen.

Stormloop

Momenteel zijn de bump stocks nog steeds te koop, maar de prijs ervan is enorm gestegen. Toch deert dat veel wapenbezitters en -liefhebbers niet, want winkels en webshops worden overspoeld met bestellingen van het accessoire, uit schrik dat het tussenstuk inderdaad verboden zou worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810