Zelfs met een fotocollectie vol ‘likes’ zal je niet gelukkiger worden van Facebook

Zelfs met een fotocollectie vol ‘likes’ zal je niet gelukkiger worden van Facebook

Een studie onthult dat meer ‘likes’ krijgen op Facebook je humeur niet zal verbeteren. Opvallend is ook dat mensen die echt hengelen naar meer ‘likes’ minder vertrouwen hebben in zichzelf én in anderen.

Het zit in bijna elk van ons ondertussen, we vinden het leuk als een foto die we gepost hebben op Facebook ‘geliket’ wordt en we verwachten ook een aantal duimpjes op onze posts. Als er geen duimpjes komen, zie je dat een beetje als een flop.

In werkelijkheid blijkt dat je eigenlijk niet gelukkiger wordt van die likes en dat het ook niet bevorderlijk is voor je vertrouwen.

Vragenlijst

Twitter en Facebook hebben 340 mensen gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van 25 stellingen werd gevraagd of mensen het eens of oneens waren over hun imago op sociale netwerken.

Bijvoorbeeld: “De erkenning die ik krijg in sociale netwerken is goed voor mij” of “Ik beschouw iemand als populair op basis van zijn aantal ‘likes’ op sociale media.”

Minder vertrouwen

Die studie toont dus aan dat mensen die het aantal ‘likes’ belangrijk vinden, neigen naar minder vertrouwen in zichzelf, maar ook in anderen. Dat is bijvoorbeeld het geval als iemand zijn vrienden gaat vragen om zijn nieuwe profielfoto leuk te vinden of wanneer een coverfoto wordt vervangen door een gebrek aan duimpjes omhoog op Facebook.

En omgekeerd, als je dan veel ‘likes’ krijgt, haal je daar ook niet veel voordeel uit, want blijkt dat je stemming echt niet verandert door veel erkenning te krijgen.

“Niet altijd positief”

“Het is een feit dat sociale netwerken steeds belangrijkere gevolgen hebben voor onze geestelijke gezondheid”, aldus professor Martin Graff. “Hoewel dit een kleine studie is, onthult het hoe we omgaan met sociale netwerken en het is niet altijd positief”, voegt de professor van de Universiteit van Zuid-Wales er nog aan toe. “We moeten zien wat zo’n studie uitwijst met een groter aantal mensen.”

iStock

Gesponsorde artikelen